A francia Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN) közölte csütörtökön, hogy baleset történhetett egy oroszországi vagy kazahsztáni nukleáris létesítményben. Az Európa felett megjelent radioaktív felhőből arra következtetnek, hogy a baleset szeptember utolsó hetében történhetett.

Atombaleset történhetett Oroszországban vagy Kazahsztánban, radioaktív felhő ért Európa fölé

(Illusztráció: Pixabay, CC0)

Megnyugtattak mindenkit, hogy ennek Európában nincs az egészségre vagy környezetre gyakorolt hatása.

A szervezet kizárta a reaktorbaleset lehetőségét, ehelyett azt valószínűsítik, hogy egy nukleáris fűtőanyag-kezelő, vagy orvosi célú radioaktív izotópokkal foglalkozó létesítményben történt valami.

Nem tudják pontosan meghatározni, hogy honnan származik a radioaktív szennyezés, de az időjárási körülményekből következtetve az Urál hegységtől délre, az Urál és a Volga folyó között lehet a forrása.

Az IRSN igazgatója, Jean-Marc Peres, a Reuters hírügynökségnek azt mondta: az orosz hatóságok arról tájékoztatták őket, hogy területükön nem tudnak balesetről. A francia intézet a kazah hatóságokkal még nem vette fel a kapcsolatot.

Az IRSN becslései szerint, ha ilyen mennyiségű sugárzó anyag szabadulna ki Franciaországban, az több kilométeres körben szükségessé tenné az emberek evakuálását.

Az intézet azért zárja ki a reaktorbalesetet, mert más radionuklidok jelenlétét nem mérték. – írja a Reuters.

A felhő Magyarországra is elért.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ezt már egyszer megéltük! Az oroszok akkor sem szóltak időbe, csak később derült fény Csernobilra.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
havasigyopár
A múlt hónapban Magyarország felett is mértek rádioaktív sugárzást. Szép lassan mérgeznek bennünket.
cikicakk55
1 bő hónappal ezelőtt is volt ilyen hír. A propi is közölte,de itt nyilván" eladott ország" megnyugtatott,hogy nem Magyarország fölött és és nem rádióaktív szennyeződést mutattak ki és nem volt az egészségügyi határérték tízszerese,mint ahogy írták,hanem a határértéken belül volt.lehet,hogy ez egy másik eset,de ismerve az Oroszok sumákságát,nagyon nem lenne jó még egy Csernobil. Orbán meg pont velük akarja csináltatni Paksot,mikor még a sajátjukat sem tudják rendesen megcsinálni.
Borsodi
De ha nem kaptunk majd kapunk a Paksiból eleget!
Tollascsőr
És a sok putyinfaszszopó köcsög már védi is a mundér becsületét...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.