Ezt bizony elég nehéz Magyarországról elképzelni, de tényleg van ilyen: a közszolgálati tévé gyártásában készül az a műsor, amelyben három holland fiatal kísérletezik a különböző tudatmódosító szerekkel, és videóra veszik az eredményt, hogy jobban megismerhessük, hogy milyen hatással vannak a drogok az emberi szervezetre.

Ez nálunk még biztosan kiverné a biztosítékot, de Hollandia egy olyan ország, amely már régóta élen jár a legalizációban. A holland kormány komoly hangsúlyt fektet arra, hogy a fiatalok előtt ne démonizálják a tudatmódosító anyagokat, hanem megismertessék velük a tényleges hatásokat és kockázatokat. Ennek eredményeként született meg a Druglabs, amely egy közszolgálati adón már évek óta futó ismeretterjesztő műsor netes változata.

A műsor lényege nagyon egyszerű: a három főszereplő, Rens Polman, Nellie Benner és Bastiaan Rosman különféle kábítószereket próbál ki, és aztán levideózzák, hogy milyen hatással van rájuk az adott drog.

Hollandiában külön műsort kaptak azok a fiatalok, akik drogokat tesztelnek

Fotó: Druglabs / YouTube

Az egész műsor közszolgálati alapokon nyugszik. A Druglabs videócsatornáját a BNN nevű tévéadó gyártja, ami a kifejezetten tinédzsereket és fiatalokat célozza meg Hollandiában. Ezen az adón fut már 2005 óta a Spuiten en Slikken című műsor, ami a drogfogyasztással foglalkozik, úgy, hogy közben nem nézi sem idiótának, sem potenciális bűnözőnek azokat, akik ilyesmire vetemednek. Minden pro és kontra elhangzik, tehát nem lehet szó a fiatalok befolyásolásáról, a fiatalos megfogalmazás és előadásmód pedig valójában a közérthetőséget segíti.

Forrás: Nuus.hu, 444.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus1
narkós, hülye hollandok. Meg is látszik az ország teljesíményén. Bezzeg a keresztényi volt Magyar Köztársaság. A hit ereje meg a templomjárás visz előbbre... láthatóan.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.