A világ szélerőműiparának arra is van válasza, hogy lassan nem kap majd állami támogatásokat. Az ezredfordulón a legnagyobb szélerőmű akkora volt, mint a 93 méter magas New York-i Szabadság-szobor. Az évtized végére már majdnem akkora lesz, mint a 324 méteres párizsi Eiffel-torony. A felhőkarcolókat is törpévé varázsoló, kolosszális méretű tengeri (offshore) szélerőműveknek nem csak a mérete, a teljesítménye is egyre nagyobb. Míg a 15-20 évvel ezelőtt üzembe állított turbinák általában 2-3 megawattosak voltak, addig a most tervezett monstrumok 10 megawatt vagy annál is nagyobb teljesítménnyel bírnak, egyetlen darabjuk is 9 ezer otthon energiaellátását képes garantálni. Több gyártónál is készülőben vannak a tervek, a német Siemens Gamesa pedig azt ígéri, hogy már jövőre megépíti óriásturbinájának a prototípusát, és az ilyenekből álló szélfarm a következő évtized első felében működésbe is léphet. A szélerőműparkok legnagyobb üzemeltetői – a dán DONG Energy, a német EnBW és Siemens...

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: quadrocopter
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Ez a jövő, azt kell preferálni és nem évtizedekre eladósítani egy országot az atomerőmű miatt, ami egyébként nem kis veszélyforrás is!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.