A szavazatok 80 százalékát már feldolgozták, ezek alapján úgy tűnik, hogy a hivatalban lévő szlovén államfő, Borut Pahor nyerte az elnökválasztás második fordulóját.

A szavazatok csaknem 80 százalékos feldolgozottsága mellett határozottan vezet Borut Pahor hivatalban lévő államfő a szlovén elnökválasztás második fordulójában.

A választási bizottság által vasárnap este közzétett adatok szerint a függetlenként induló Pahor a szavazatok 53,26 százalékát, kihívója, a szintén független baloldali Marjan Sarec a voksok 46,74 százalékát szerezte meg.

Sarec már elismerte vereségét.

Az első hivatalos részeredményeket várhatóan este kilenc óra körül hozzák nyilvánosságra.

Az október 22-én tartott első fordulóban Pahor a szavazatok 47,21 százalékát, Sarec pedig 24,76 százalékát kapta.

A vasárnapi szavazáson 1,7 millió szlovén állampolgár adhatta le voksát, a részvétel 16 órakor mindössze 30 százalékos volt, két százalékkal alacsonyabb, mint az első fordulóban.

Szlovéniában az államfő főként reprezentatív szerepet tölt be, de ő a hadsereg főparancsnoka, és magas rangú tisztségviselőket is kinevez, többek között a nemzeti bank elnökét. A kinevezéseket a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Megbízatása öt évre szól, és legfeljebb egy alkalommal választható újra.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.