Az Iszlám Állam (IÁ) visszafoglalta utolsó kelet-szíriai fellegvárát, az iraki határ menti Abu-Kemál városát.

A támadással súlyos veszteségeket okoztak a várost három napig ellenőrző, Irán támogatta síita fegyveres szervezeteknek – jelentette a Reuters hírügynökség hétfőre virradóra.

A jelentés szerint a várost szerdán elfoglaló Hezbollah libanoni mozgalmat és az iraki Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) milíciát meglepetésként érte a város szívében lévő rejtett alagutakból kiözönlő dzsihadisták támadása.

Rejtett alagutakból özönlötték el a dzsihádisták a várost

Egy törzsi vezető arról számolt be, hogy a szélsőséges szunnita IÁ először öngyilkos merénylőket és rakétákat vetett be a győzelmi mámorban úszó síita fegyveresek ellen, akik meg voltak győződve arról, hogy megtisztították a várost ellenségeiktől.

Abu-Kemál elfoglalását szerdán jelentették be, csütörtökön a szíriai hadsereg pedig már az IÁ felett aratott teljes győzelmét hangoztatta.

A város elleni offenzívát vezető Hezbollah és a Hasd es-Saabi az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns civil szervezet szerint is súlyos veszteségeket szenvedtek.

Az IÁ ellentámadása nem vasárnap vette kezdetét, a város irányításáért péntek óta harcoltak a szemben álló felek. A szíriai háborúban Irán és a Hezbollah mellet ugyancsak Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát támogató Oroszország válaszul bombázni kezdte a várost. Az OSDH és helyiek szerint mintegy 50 civil, főként nők és gyerekek vesztették életüket az orosz légierő péntek óta tartó, vasárnap fokozódott csapásaiban.

(MTI/mno.hu)

Cikk- és címlapkép: Youtube, illusztráció

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.