Az orosz védelmi minisztérium hivatalos Twitter-csatornájára töltötte fel a képet, ami valójában egy videójátékból származik. 

Így vezették fel az óriási leleplezést: a Védelmi Minisztérium cáfolhatatlan bizonyítékokat mutat be arról, hogy az USA valójában fedezi az ISIS harci egységeit, hogy azok visszanyerhessék harcképességüket, majd újra bevetve az amerikai érdekeket képviseljék a Közel-Keleten.

Ehhez a bizonyíték egy szíriai harci jelenetről készült műholdas kémfotó volt, ami valójában egy screenshot az AC-130 Gunship Simulator nevű videójáték a Youtube-ra 2015-ben feltöltött előzeteséből. 

Az oroszok annyiban módosították a képet, hogy leszedték róla a feliratokat és azt a – természetesen hazug – feliratot szerkesztették fölé, hogy

Az ISIS gépjárműkonvoja Abu-Kamalból távozóban, a szír-iraki határ közelében. (A fotó 2017. november 9-én készült.)

Az orosz minisztérium ráadásul nem is saját maga találta ki, hogy ebből a repülőszimulátor-játékból vett képpel hamisítsanak. A játékvideó ugyanis november 5-én került ki először a Twitterre, amikor egy @AnuSharmaUdh nevű felhasználó ezzel illusztrálta azt a "hírét", hogy Predator márkájú drónok támadtak egy utánpótlást hozó ISIS-konvojra Mosul ostrománál. A kamuvideóval illusztrált álhírt Christien Triebert, a Bellingcat nevű tényfeltáró-hírhitelességellenőrző oldal munkatársa buktatta le akkor egy twitben.

Forrás: 444.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.