A hátrányos helyzetű elővárosok felzárkóztatására hirdetett nemzeti mozgósítást Emmanuel Macron francia államfő, az iszlám radikalizmus, a diszkrimináció és a szegénység elleni harc jegyében.

Nemzeti mozgósításra szólított fel kedden Emmanuel Macron francia államfő a hátrányos helyzetű elővárosok felzárkózatására, az iszlamizmus, a diszkrimináció és a szegénység elleni harc jegyében.

"Azt szeretném ha ezeknek a negyedeknek az arculata az ötéves mandátumom végére megváltozna" – mondta a köztársasági elnök a válság által különösen sújtott, de abból sikeresen kilábaló észak-franciaországi Tourcoing-ban tett látogatásán, ahol mintegy száz audiovizuális és videójátékokkal foglalkozó vállalat található.

Nemzeti mozgósítást hirdetett Macron a radikalizmusnak talajt adó elővárosok felzárkóztatására

Fotó: Facebook/Emmanuel Macron

Emmanuel Macron egy általános mozgósító programot kíván 2018 február előtt beindítani az elővárosok fezárkoztatására, miután szerinte "csak a teljes nemzet mozgósítása lehet a megfelelő válasz erre az óriási kihívásra".

A köztársasági elnök számára a program beindításának azért is nagy a tétje, mert az ellenzék azzal vádolja, hogy az elmúlt félévben megvalósított programja a legvagyonosabbaknak kedvez. Az önkormányzatok pedig azért neheztelnek az elnökre, mert eltörölte a helyi szinteken beszedett lakhatási adót, és az államilag támogatott munkahelyek számát a felére csökkentette. Ez utóbbiak jelentős része az önkormányzatokon működött.

"A legszegényebb városokban lakók is a köztársaság gyerekei, nekik is joguk van ugyanolyan sikerhez, mint a többieknek. Nem segítséget, szubvenciót, másodvonalas szerződéseket, rendkívüli intézkedéseket akarnak. Azt szeretnék, ha lehetőséget biztosítanánk nekik, hogy ugyanazon dolgokhoz hozzáférjenek, mint a többiek" – mondta az államfő.

Franciaországban az elmúlt négy évtizedben egymást váltották a várospolitikai programok, de nem sikerült a nagyvárosok és az azokat övező külvárosok közti szakadékot megszüntetni.

A több mint 1500 elővárosban, ahol 5,5 millióan élnek, a munkanélküliség háromszorosa az országos átlagnak, a szegények aránya pedig eléri a negyven százalékot. Ezekben a városrészekben fele annyi házi orvos, ötször kevesebb bölcsőde található, mint az ország más településein, és a közszolgáltatások színvonala is alacsonyabb.

Mindezek orvoslására Emmanuel Macron az általános iskolai kis létszámú előkészítő osztályok és az egészségügyi dolgozók számának megduplázását, valamint a közbiztonság helyreállítására több rendőrt ígért az elővárosokban, valamint állami bónuszt azoknak a cégeknek, amelyek helyi álláskeresőket alkalmaznak. Ez utóbbi intézkedést jövőre tucatnyi városban kísérleti, 2020-tól pedig állandó jelleggel kívánja bevezetni az államfő.

Egy határozatlan idejű szerződésért évi 5 ezer euró járna három éven át, a legalább félévre szóló határozott idejű munkaszerződés után pedig évi 2500 eurót kapna két éven át egy elővárosi lakókat foglalkoztató cég.

"Nem tudom mit jelent a gazdagoknak kedvező politikát folytatni. Csak azt tudom, hogy amikor a gazdaság nem viszi előre az egész országot, amikor nem sikeresek a vállalkozók, azok az emberek, akik befektetnek a gazdaságba, akkor a hátrányos helyzetű negyedek sem boldogulnak" – hangsúlyozta Emmanuel Macron.

Az elővárosokban élő bevándorlókkal szemben tapasztalható diszkrimináció ellen is országos programot indít az államfő, miután az itt élők 17 százaléka úgy érzi, hogy a származása miatt kirekesztés áldozata. Az elnök azt is bejelentette, hogy egyes muzulmánok radikalizálódása ellen is fel kell lépni az elővárosokban, mert a radikalizmus "meggyökeresedett az olyan negyedekben, ahonnan a köztársaság eltűnt".

(MTI)

(Címlapi kép: Facebook/Emmanuel Macron)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

durbincs
hát megváltó pedig nem lesz ,mint a rozmár ? az biztos ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél