Katonák foglalták el Zimbabwe állami műsorszórójának, a ZBC székhelyét szerdára virradóra, értesülések szerint a fővárosban legalább három robbanás hallatszott – jelentették hírügynökségek. Mindez arra utalhat, hogy puccs készül a 93 éves Robert Mugabe elnök ellen.

Puccs készülhet Zimbabweban, katonák jelentek meg mindenhol

(Fotó: Jekesai NJIKIZANA/AFP)

Hírügynökségi beszámolók szerint a főváros utcáin katonák és haditechnikai eszközök jelentek meg.

Korábban szemtanúk arról számoltak be, hogy harckocsikat láttak a főváros felé vonulni, miután az előző nap a dél-afrikai ország vezérkari főnöke azzal fenyegetett, hogy kész beavatkozni az elnök pártján, a Zanu-PF-en belüli „tisztogatás” befejezése érdekében.

Kedden számos, katonai puccsról szóló híresztelés kapott lábra.

Az Egyesült Államok nagykövetsége a történtek miatt ideiglenesen bezárt, munkatársait és az országban tartózkodó amerikai állampolgárokat arra kérte, hogy maradjanak otthon további értesítésig.

Az AP amerikai hírügynökség kedden azt írta: gyakorinak számít, hogy harckocsik haladjanak a főváros irányába vezető útvonalon, ám az időzítés tovább fokozza az Emmerson Mnangagwa zimbabwei alelnök menesztését követően kialakult feszültséget. A sokáig Robert Mugabe elnök utódjának tartott Mnangagwát a múlt héten váltották le, miután összekülönbözött az elnök feleségével, Grace Mugabével, aki így ideális helyzetbe került, hogy ő lépjen a 93 éves államfő örökébe. Mnangagwát azzal vádolták meg, hogy a hatalom átvételére szőtt összeesküvést.

Constantino Chiwenga vezérkari főnök hétfőn nyíltan azzal fenyegetett, hogy beavatkozik a politikába, mert értékelése szerint tisztogatás zajlik a kormánypárton belül a függetlenségi harcban részt vett tagok ellen.

Az ország hatalmon lévő elnöke már 37 éve irányítja Zimbabwet, akinek a  fővárosi rezidenciájánál is lövöldözés hallatszott.

A tisztviselők ezután is hangsúlyozták, hogy nem folyik katonai puccs a kormány ellen. Úgy fogalmaztak, hogy a katonaság „bűnözők” ellen lépett fel Mugabe köreiben, s mihelyst végrehajtották a műveletet, minden visszatér a normális kerékvágásba.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bakegya
Ó ,Magyarországot orsos -orbán mészáéros harmadjára is megpuccsolta,mivel nem mentünk semmire!ŐK VISZONT LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE MINDENT HAZATOLTAK...tőlük vesszük azÁLLAMPOLGÁRSÁGOT... szalámit,a pogácsát,a vizet,a disznóhúst,a térkövet,de még a szart is zsákban,de jövőre már náluk hajózhatunk,campingezhetünk A BALATONPARTON,de nem ingyéééé

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.