Az egyház evangéliumi kötelességének nevezte a szegények segítését és a szegénység elleni küzdelmet Ferenc pápa. A pápa a Szent Péter-bazilikában mondott beszédet a szegények első világnapja alkalmából, amelyen az egész világból 4 ezer hajléktalan, beteg és menekült vett részt a Vatikánban vasárnap.

Ferenc pápa kijelentette:

a társadalom peremén élők a világ szemében keveset érnek, pedig a szegények nyitják meg előttünk a Paradicsom kapuit, ők képviselik az útlevelet a mennyországba.

Hangsúlyozta, hogy a szegények segítése és a szegénység minden formájával szembeni küzdelem evangéliumi kötelesség. Ferenc pápa beszéde szabadon mondott részeiben úgy fogalmazott, nem elegendő tartóztatni magunkat a rossz cselekedettől, jót is kell tenni, embertársaink szeretéséhez nem puszta szavakra, hanem bátor tettekre van szükség. "Isten nem kalauz, aki jegyeket ellenőriz, hanem Atya, aki gyermekeit keresi" – mondta Ferenc pápa.

Ferenc pápa: a szegények segítése az egyház evangéliumi kötelessége

Fotó: MTI/EPA/Claudio Peri

A pápa szavait a Szent Péter-bazilikában több mint 4 ezren hallgatták: olasz és külföldi hajléktalanok, migránsok, menekültek, szegények, betegek vagy beteget ápoló családok, amelyek ezért anyagi nehézségekkel küzdenek.

A misén imádkoztak portugál, lengyel, horvát, kínai nyelven is. Az oltárhoz többek között egy beteg gyermeket nevelő olasz család járult, valamint szegények azzal a kenyérrel, amelyet a római szegénykonyhákon osztanak.

Ezerötszázan a vatikáni audienciateremben kaptak ebédet, köztük százan Ferenc pápával egy asztalnál ültek. A Szent Péter tér mellett felállított kisebb tábori kórházban a rászorulók ingyenes orvosi ellátást kaptak.

A névválasztásával is ezt sugalló Ferenc pápa megválasztása óta a szegények egyházát hirdeti. Az utóbbi években a Szent Péter tér oldalában ingyenes zuhanyzókat nyitottak, ingyenes orvosi és borbélyszolgáltatás működik a rászorulóknak. Ferenc pápa a hozzá tartozó pápai alamizsna hivatal bevételeivel segíti a szegényeket Rómában éppúgy mint a világ számos részén. 2015-ös adat szerint ez, a közvetlenül a pápához tartozó hivatal 1,5 millió eurót fordított a szegények megsegítésére.

Ferenc pápa: a szegények segítése az egyház evangéliumi kötelessége

Gnocchit tálalnak fel a vatikáni Nervi-csarnokban, ahol ezerötszáz embert látott vendégül ebédre Ferenc pápa a szegények első világnapjának alkalmából. Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini

A pápa 2015-ben hirdette meg az irgalmasság rendkívüli szentévét, és tavaly Szent Márton napján Európa szegényeit hívta meg a Vatikánba, köztük magyarokat is. Tavaly jelentette be, hogy az egyház november 19-t teszi meg a szegények világnapjává, amelyet most tartottak meg először.

A Szent Péter téren délben mondott beszédében Ferenc pápa a Közel-Kelet és elsősorban Libanon békéjéért imádkozott. Megemlékezett az eltűnt argentin tengeralattjáróról. Köszöntötte a Kassáról érkezett futókat, akik vasárnap szolidaritási maratonon vettek részt Rómában.

Forrás: MTI

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Egy kis tévedésben vagy papa,a muszlim nem Isten hanem Allah gyermeke.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
@durbincs: :-)))))) )))))) Mi van vén buzeráns? Este hoppon maradt?.-))))))
silber13
@Sámannus: Ne is oglalkozz ezzela csökött agyúval,akinek fixa ideája,hogy Batukán és Vatikán testvérek! Ennyit a vén kéjenc értelmi színvonaláról!!:-)))
silber13
@durbincs: :-)))))) )))))) Mi van vén buzeráns? Ma ismét pofára esett?:-))Nem volt friss husika??.-))))))
silber13
@durbincs: Na itt a maga felettébb exaltált lelkivilágának, elmeállapotának zenei tükre!:-)))
www.youtube.com/watch?v=831CmEITXdI
silber13
@durbincs: :-)))))))))) ))))))))) )))))))))
silber13
@durbincs: Mondhtén, a maga családjában mindenki ilyen elmebeteg mint maga? Szép egy család lehet! És egymás közt szaporodnak is, mint a nyulak? Hiszenakkor mind olyan degenerált lesz az összes utód, mint maga!,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.