Az egyház evangéliumi kötelességének nevezte a szegények segítését és a szegénység elleni küzdelmet Ferenc pápa. A pápa a Szent Péter-bazilikában mondott beszédet a szegények első világnapja alkalmából, amelyen az egész világból 4 ezer hajléktalan, beteg és menekült vett részt a Vatikánban vasárnap.

Ferenc pápa kijelentette:

a társadalom peremén élők a világ szemében keveset érnek, pedig a szegények nyitják meg előttünk a Paradicsom kapuit, ők képviselik az útlevelet a mennyországba.

Hangsúlyozta, hogy a szegények segítése és a szegénység minden formájával szembeni küzdelem evangéliumi kötelesség. Ferenc pápa beszéde szabadon mondott részeiben úgy fogalmazott, nem elegendő tartóztatni magunkat a rossz cselekedettől, jót is kell tenni, embertársaink szeretéséhez nem puszta szavakra, hanem bátor tettekre van szükség. "Isten nem kalauz, aki jegyeket ellenőriz, hanem Atya, aki gyermekeit keresi" – mondta Ferenc pápa.

Ferenc pápa: a szegények segítése az egyház evangéliumi kötelessége

Fotó: MTI/EPA/Claudio Peri

A pápa szavait a Szent Péter-bazilikában több mint 4 ezren hallgatták: olasz és külföldi hajléktalanok, migránsok, menekültek, szegények, betegek vagy beteget ápoló családok, amelyek ezért anyagi nehézségekkel küzdenek.

A misén imádkoztak portugál, lengyel, horvát, kínai nyelven is. Az oltárhoz többek között egy beteg gyermeket nevelő olasz család járult, valamint szegények azzal a kenyérrel, amelyet a római szegénykonyhákon osztanak.

Ezerötszázan a vatikáni audienciateremben kaptak ebédet, köztük százan Ferenc pápával egy asztalnál ültek. A Szent Péter tér mellett felállított kisebb tábori kórházban a rászorulók ingyenes orvosi ellátást kaptak.

A névválasztásával is ezt sugalló Ferenc pápa megválasztása óta a szegények egyházát hirdeti. Az utóbbi években a Szent Péter tér oldalában ingyenes zuhanyzókat nyitottak, ingyenes orvosi és borbélyszolgáltatás működik a rászorulóknak. Ferenc pápa a hozzá tartozó pápai alamizsna hivatal bevételeivel segíti a szegényeket Rómában éppúgy mint a világ számos részén. 2015-ös adat szerint ez, a közvetlenül a pápához tartozó hivatal 1,5 millió eurót fordított a szegények megsegítésére.

Ferenc pápa: a szegények segítése az egyház evangéliumi kötelessége

Gnocchit tálalnak fel a vatikáni Nervi-csarnokban, ahol ezerötszáz embert látott vendégül ebédre Ferenc pápa a szegények első világnapjának alkalmából. Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini

A pápa 2015-ben hirdette meg az irgalmasság rendkívüli szentévét, és tavaly Szent Márton napján Európa szegényeit hívta meg a Vatikánba, köztük magyarokat is. Tavaly jelentette be, hogy az egyház november 19-t teszi meg a szegények világnapjává, amelyet most tartottak meg először.

A Szent Péter téren délben mondott beszédében Ferenc pápa a Közel-Kelet és elsősorban Libanon békéjéért imádkozott. Megemlékezett az eltűnt argentin tengeralattjáróról. Köszöntötte a Kassáról érkezett futókat, akik vasárnap szolidaritási maratonon vettek részt Rómában.

Forrás: MTI

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Egy kis tévedésben vagy papa,a muszlim nem Isten hanem Allah gyermeke.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
Egy kis tévedésben vagy papa,a muszlim nem Isten hanem Allah gyermeke.
JAJMÁR
Ok.
De mi legyen a agy^hiànyos nyomorultakkal?
picike1
@1magyar: ne felejsd el ők ötször imádkoznak és Isten nevét használják ( miértis az ige = Isten ) és igy érzik e miatt felsőbbrendüeknek magukat . érted E ?
szaboria1
Vajon az idén a krisnásokon kivül a magyar egyházak is ki veszik részüket az étel osztásba.
Kookas
@szaboria1: az étel osztás az megy náluk igaz hogy maguknak a minőségit
quadrocopter
@durbincs: Mi van debil? Éjszakára mindig visszalopod magad?

Mit akartál kinyögni, debil?
Magyar még mindig nem menni primkó agyadnak?

Belekékülsz az erőlködésbe, mi, debil?
Google fordító, debil!
Vagy egy tolmács, debil!
Vagy egy értelmes ember a környékeden, debil!
Vagy pszichiáter konzílium, debil!
1magyar
@quadrocopter: Én is azt gondolnám,hogy egy Isten van,ki minek nevezi, de a muszlimok nem ismerik el,hogy a mi Istenünk az ő Istenük is.
Csizmás Kond
@1magyar: ...egy Isten van...és azt ki hogyan nevezi az az ő baja.
...amúgy az isteni fogalom még ma is nagyon gyerekcipőben jár, mindenféle vallásban, mert olyasmivel ruházzák fel ami kimondottan bűn...ilyen az a felfogás hogy ez az isten nem az az isten...és ezért nem a kisember a hibás.
Jozefina
Vajon Erdő Úrhoz is eljutottak a pápa szavai? Vagy továbbra is "strucc" politikát folytat?
Nessy
Ahogy a keresztényeknek Allah nem Istenük, úgy a muszlimoknak viszont Allah az Istenük. A buddhistáknak Buddha, és még lehetne sorolni.
Pár ezer éve a görögöknél, rómaiaknál, egyiptomiaknál, hinduknál több isten hit volt. Mindennek volt istene. Sőt egy isten több "hivatalt" is ellátott. Pl. Merkur, az istenek hírvivője (szóvívője?) másodállásban a tolvajok és útonállók védője is volt.
Ezért nem ártana legalább a nagy világ vallásokat megismertetni az emberekkel. Akkor talán megértenénk, hogy a jelenlegi iszlám állam hívei hasonlóan elvakultak, mint anno a szent inkvizíció volt. Mindegyik az istenének égisze alatt működött/működik.
Azért a jelenlegi státusz keresztények sem igazán ismerik és gyakorolják a keresztény vallás tanításait.
picike1
@1magyar: mert nem egya közbenjárónk ott mohamed itt jézus és ezt igy forditta a pápa őszentsége régen a koránból .na itt akérdés mért nem egyféleképpen forditta forditották le a bibliát akkor nincsen nem volna vita körülötte
picike1
@Nessy: alah egy ittis ottis érted e istennek több neve van és tanulj biblia ismeretet
Nessy
@picike1: Nos én ismerem a Bibliát. Tapintatosan közlöm Veled, hogy több féle Biblia fordítás létezik, még kis hazánkban is, hát még szerte a világon.
Az Evangéliumokról nem is beszélve! Valamikor ezt a négyet ( Márk, Máté, Lukács, János) fogadta el az egyház hitelesnek, a többit apokrifnak minősítette.
justhpeter
No, de hol van ettől a magyar katolikus egyház ?
picike1
@Nessy: a lényeg hogy mi az ujszövetségetet használjuk csak .
picike1
@justhpeter: nincsen elég fölvilágositás miértis féltik a kenyerüket a papok
quadrocopter
@1magyar: Ahogy mi sem ismerjük el, hogy Allah a mi istenünk is - már annak, aki vallásos!
picike1
@Csizmás Kond: viszont te vagy az meg én a kicsik akiket feláldoznak magukért mindig !! ne legyen igazam !!
quadrocopter
@Shikari: Jó nagy ökör vagy - kiscsibe! De ami igazán gond, hogy tudatlan is!

- Ferenc pápa: Aggasztó méretet ölt a keresztényüldözés Mandiner
mandiner.hu/cikk/20171012_ferenc_papa_aggaszto_meretet_olt_a_keresztenyuldozes
2017. okt. 12. - Ferenc pápa: Aggasztó méretet ölt a keresztényüldözés Mandiner: A ... A katolikus egyházfő a Pápai Keleti Intézet valamint a Keleti Egyházak ... a kormányt és többször nyilvánosan is tiltakozott Orbánék intézkedései ellen.

-Ferenc pápa napjaink keresztényüldözése ellen emelt szót – 777
777blog.hu/2016/.../ferenc-papa-napjaink-keresztenyuldozese-ellen-emelt-szot/
2016. ápr. 12. - Az üldöztetés az egyház mindennapi kenyere – mondta a pápa április 12-én, kedden a Szent Márta-ház kápolnájában tartott reggeli szentmise ...

- Ferenc pápa: Durvul a keresztényüldözés - Magyar Nemzet
mno.hu/kulfold/ferenc-papa-durvul-a-keresztenyuldozes-1202403
2013. dec. 26. - A keresztények elleni igazságtalanságok leleplezése és megszüntetése mellett foglalt állást csütörtökön Ferenc pápa.

Meg lehet sértődni, elsősorban azon, hogy nem vagy képes kezelni a Google keresődet! F@sz!
Csizmás Kond
@picike1: Én keresztény vagyok, pontosabban katolikus de nem hiszem, hogy ezáltal feláldozott lennék.
...és Jézus nem Isten...
picike1
@Csizmás Kond: na te kis ostoba ha háboru lenne arra gondoltam te ostobane kavarjál mán
Csizmás Kond
@picike1: ...de mi köze lenne a háborúnak a vallásomhoz ?
picike1
@Csizmás Kond: semmi nem arra lett a válaszom adva de hát ennyit értesz itt csak kavarsz
Csizmás Kond
@picike1: ...szerintem te nem érted mit írtam...
picike1
én szerintem meg te nézd vissza itt és megérted mekkora hujeséget irtál
Csizmás Kond
@picike1: ...visszanéztem..hátul a szekrény van...
Sámannus
@durbincs: Nagyokos tanuld má meg, hogy a furikot tolják, vagy húzzák-é. Mé há írsz má ha a gugli se fordít csak ordít. Barmolásodat az ég se érti. Csak menj inkább a kenyíradódhoz kérj tőle becsületes ganyéjzó munkát. Hasznos leszel meglásd! "Ha csak ebben tévedne ? isten megbocsátaná ?"
Sámannus
@durbincs: Azért kell hát pontosan az abrakodat eszed, mikor ganyéjt zabálod magad alól. Az eszed helyett csak a füled akkora csak mint a szívlapát. A kis elefánt sírógörcsöt kapna az irigységtől, ha meglátna.
silber13
@durbincs: :-)))))) )))))) Mi van vén buzeráns? Este hoppon maradt?.-))))))
silber13
@Sámannus: Ne is oglalkozz ezzela csökött agyúval,akinek fixa ideája,hogy Batukán és Vatikán testvérek! Ennyit a vén kéjenc értelmi színvonaláról!!:-)))
silber13
@durbincs: :-)))))) )))))) Mi van vén buzeráns? Ma ismét pofára esett?:-))Nem volt friss husika??.-))))))
silber13
@durbincs: Na itt a maga felettébb exaltált lelkivilágának, elmeállapotának zenei tükre!:-)))
www.youtube.com/watch?v=831CmEITXdI
silber13
@durbincs: :-)))))))))) ))))))))) )))))))))
silber13
@durbincs: Mondhtén, a maga családjában mindenki ilyen elmebeteg mint maga? Szép egy család lehet! És egymás közt szaporodnak is, mint a nyulak? Hiszenakkor mind olyan degenerált lesz az összes utód, mint maga!,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.