Robert Mugabe zimbabwei elnök beleegyezett abba, hogy lemond, és megfogalmazta a lemondásáról szóló levelet.

A CNN-t egy olyan forrása tájékoztatta erről, amely előtt ismert a politikus és a hatalmat a múlt héten átvevő hadsereg tábornokaival folytatott tárgyalások állása. A katonákkal kötött alku értelmében Mugabe és felesége, Grace teljes védettséget kap.

A zimbabwei elnök beleegyezett, hogy lemond

(Fotó: Jekesai NJIKIZANA/AFP)

Bár mindenki arra számított, hogy vasárnapi tévés beszédében Mugabe le fog mondani, ez nem történt meg. A 37 éve uralmon lévő, 93 éves elnök hosszú nyilatkozatában a megújulásról és az állami pillérek stabilitásáról beszélt, és arról, hogy a kormánypárt decemberi kongresszusáig elnökölni akar (azok után, hogy a párt éléről már napközben leváltották). A beszéd végén annyit mondott, „köszönöm mindenkinek, és jó éjszakát!".

Hírügynökségi értesülések viszont már akkor úgy tudták, hogy a párt vezetői hétfőig adnak időt Mugabénak az elnöki tisztségről való lemondásra, különben alkotmányos eljárást indítanak ellene.

A hadsereg szerdán vette át a hatalmat Zimbabwében, de azt először próbálták tagadni, hogy puccs történt volna, habár minden jel erre utalt. Állításuk szerint az elnök környezetéből akarják eltávolítani „a bűnözőket", akik a nehéz gazdasági és társadalmi helyzetért felelősek. Mugabe és családja házi őrizetbe került. Az elnök pénteken először jelent meg nyilvánosan a hadsereg lépése óta, katonai kíséret mellett beszédet mondott egy egyetemi diplomaosztó ünnepségen Hararében.

Az egész mögött a 37 éves hatalmon lévő Mugabe utódlásáért kezdődött harc állt. A 93 éves diktátor 52 éves feleségét, a megosztó Grace Mugabét akarta utódjaként előkészíteni. Ehhez múlt héten leváltotta Emmerson Mnangagwa alelnököt, aki szintén az egyik lehetséges utódként jött szóba. Pont azzal a váddal próbálta eltávolítani, hogy puccsot akart ellene előkészíteni, méghozzá egy jóslat miatt, amely szerint az elnök túléli őt. Ezután szánta el magát a közbelépésre a hadsereg.

Szombaton Mugabe-ellenes tüntetés volt a fővárosban, miután a kormányzó Zanu-PF párt vezetése pénteken bizalmi szavazással arról döntött, hogy Mugabét leváltják a párt éléről, helyette pont volt alelnökét, Mnangagwát nevezték ki.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
innye... azt hittem a Nemzettemő tezsvérről van szó, de arra még várni kell. Remélem, nem sokat...
quadrocopter
Mugabe vegye fel a kapcsolatot a Gecivel és mesélje el neki, hogyan kell megfogalmazni a lemondást!
Jozefina
A baj az, hogy a vagyonát is megtarthatja!!! Egyébként számüzetésbe küldeném valahová!!!
wagabund
..."a fehér farmerek elkergetése után gyakorlatilag hetek alatt sikerült összedöntenie az ország mezőgazdaságát és ezáltal milliókat érintő éhínséget okoznia"...

Évtizedekkel ezelőtt ez volt a legkártékonyabb cselekedete...az igaz, hogy akkor a nép örömében mindent összetört, felgyújtott, ami a fehérembereké volt...aztán pár hét múlva kiderült, hogy nincs semmi, ami működne az országban, és nincs senki aki megjavítaná, működtetné, mert az összes (irigykedve gyűlölt)fehérembert elzavarták, vagy megölték..
...a feketék meg nem értettek semmihez.
na ezután jött a sosemlátott éhinség.

...és mégis hatalomban maradhatott..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.