Angela Merkel német kancellár nem kíván lemondani a koalíciós egyeztetések hétfői kudarca miatt.

Kudarcba fulladtak a német koalíciós egyeztetések, de Merkel nem akar lemondani
Fotó: Pixabay

A jobbközép CDU párt elnöke a ZDF országos köztelevíziónak egy este adásba kerülő interjúban – az előzetesen ismertetett részletek szerint – elmondta: nincs szó arról, hogy távozna pártelnöki vagy kormányfői tisztségéből.

"Nem merült fel, hogy levonjak személyi konzekvenciákat"

- fogalmazott.

"Igyekezni fogok" – mondta arra kérdésre, hogy egy év múlva is ő lesz-e még a kancellár. Hozzátette: készen áll arra, hogy továbbra is viselje a kormányzás felelősségét.

Angela Merkel nyilatkozott a másik országos köztelevíziónak, az ARD-nek is, amelynek a távozás kérdéséről – ugyancsak az előzetes részletek szerint – azt mondta, a választási kampányban megígérte, hogy négy évre, a teljes ciklusra vállalja a kormányzás feladatát, ha pártja győztesen kerül ki a küzdelemből, és a ciklusból még csak két hónap telt el, így ez a kérdés nincs napirenden.

Mindkét interjúban hangsúlyozta, hogy a "célegyenesben" fulladtak kudarcba az egyeztetések a CDU/CSU pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányáról.

A pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány szerinte "lehetséges lett volna", a leginkább vitatott ügyekben, így a migráció kérdéseiben is sokat közeledtek az álláspontok. A legnehezebb ügyeket "szinte már megoldottuk, és most először tárgyaltunk egy bevándorlási törvényről" – mondta.

Az FDP meghátrált

A kudarc oka az, hogy az FDP kilátástalannak ítélte meg a megbeszélések folytatását. Ezt a helyzetértékelést "nem osztom" – fejtette ki Angela Merkel, megjegyezve, hogy már vasárnap reggel óta voltak arra utaló jelek, hogy a liberálisok ki akarnak szállni az egyeztetési folyamatból. Elmondta, hogy tiszteletben tartja a párt döntését, bár úgy látja, az FDP ezzel azt üzeni választóinak, hogy nem érvényes mindaz, amit korábban ígértek.

A másik partnerről, a Zöldekről viszont elismerően nyilatkozott. Kiemelte, hogy az október 18-án kezdett tárgyalássorozat révén bizalmon alapuló, jó viszonyt alakítottak ki az ökopárttal.

Arra a kérdésre, hogy lát-e még lehetőséget a megbeszélések felújítására, elmondta, hogy az FDP "nagyon alaposan megfontolta" a döntést, ezért ez kérdés fel sem merül.

A lehetséges további fejleményekről szólva kiemelte, hogy "nagyon szkeptikusan" viszonyul a kisebbségi kormányzás gondolatához, és jobb megoldásnak tartaná az előrehozott választást, ha végképp nem sikerül többségi kormányt alakítani, de a következő lépésekről nem neki, hanem Frank-Walter Steinmeier államfőnek kell döntenie.

Leszögezte, hogy Németország az egyeztetések kudarcának ellenére továbbra is stabil ország.

Az eddigi koalíciós partnerrel, a szociáldemokrata párttal (SPD) 2013-ban kezdett kormányzás folytatásának lehetőségéről megjegyezte: nem lenne jó kezdet egy újabb koalícióhoz, ha bárki is a távozásához kötné az együttműködést a CDU/CSU-val.

Egy hétfőn ismertetett felmérés szerint a németek 53 százaléka helytelennek tartja az FDP döntését, míg 43 százalék szerint érthető, hogy a liberálisok felálltak a tárgyalóasztaltól, zátonyra futtatva a Jamaica-koalíció tervét.

A Forsa közvélemény-kutató társaság adatai szerint a németek 45 százaléka az előrehozott választásokban látja a Jamaica-koalíció elképzelésének bukásával kialakult helyzet megoldását, míg 27 százalék a nagykoalíció – a CDU/CSU és az SPD közös kormányzásának – folytatását pártolná, és 24 százalék szerint a CDU/CSU-nak kisebbségben kellene kormányoznia.

Az RTL kereskedelmi televízió és az RTL csoporthoz tartozó n-tv hírtelevízió megbízásából készített felmérés alapján az előrehozott választás nem eredményezne nagy változást; amennyiben most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás, az eredmény nagyjából megegyezne a szeptemberi Bundestag-választás eredményével.

A CDU/CSU a szavazatok 31 százalékát gyűjtené össze, míg szeptemberben 32,9 százalékot szerzett, az SPD pedig a szeptemberi 20,5 százalék után a szavaztok 21 százalékát szerezné meg. A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 12,6 százalék után 12 százalékot szerezne, az FDP 10,7 százalék helyett 10 százalékos eredményt érne el, az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) 9,2 százalék helyett 9 százalékon végezne, a Zöldek pártja pedig 8,9 százalék helyett 12 százalékot szerezne – mutatta ki a Forsa RTL/n-tv-Trendbarometer nevű felmérése.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
...hát persze hogy nem ...egyik sem... mert ahogy vénülnek a pozíciókban úgy válik egyre ragadósabbá a seggük.
verőce21
Remélem, sikerül nekik alakítani egy kormányt!

Aztán majd egy év múlva kiderül, hogy működésképtelen. Akkori kudarc után nagyobbat fog szólni az új választás kiírása.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.