Valószínűleg a Roszatom egyik létesítménye lehet a háttérben. 

Októberben több európai kutatóközpont is arról számolt be, hogy a ruténium nevű anyag 106-os nukleonszámú izotópja van jelen a légkörben, bár az Európát elérő izotópok mennyisége nem volt veszélyes az emberi egészségre -írja a 444.

Október első hetében volt a legerősebb a radioaktív anyag koncentrációja, a felhő aztán fokozatosan szétoszlott. November 9-én egy francia kutatóintézet azt közölte, hogy Oroszországból vagy Kazahsztánból érkezhetett a felhő, de ezt egyik állam sem ismerte el.

A Roszatom még októberben kiadott egy közleményt, ebben azt írták, hogy Oroszország felett a légkörben szinte sehol sem mutatták ki a ruténium-106-ot. Aztán kiderült, hogy ez nem igaz.

A Roszhidromet nevű kormányzati kutatóintézet adatai szerint ugyanis szeptember végén több orosz mérőponton kimutatták a ruténiumot.  Először  az Urál déli részén – írja a 444.hu.

A Greenpeace az orosz ügyészséghez fordult, hogy vizsgálják ki, mi történhetett.

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelel majd Paks II.

A Roszatom hamarosan két új atomerőművi blokkot épít Pakson.

Kiderült, hogy honnan szivárgott Európa fölé a nukleáris felhő

Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese  és Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. MTI Fotó: Illyés Tibor

Hétfőn Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján azt mondta:

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amilyeneket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. 

Kirill Komarov ismertette, hogy a Roszatom 42 blokkot épít jelenleg világszerte, ebből 8-at Oroszországban, csaknem 15 ezer partnerrel dolgozik együtt, az orosz nukleáris ágazat kapcsolatai Európával is egyre erősebbek.

Az orosz vállalat jövőre Magyarországon várhatóan 15 nagy tendert bonyolít le 2 milliárd euró értékben többek között berendezések szállítására és építési munkálatokra, közbeszerzései nyitottak és átláthatóak, megfelelnek az Európai Unió törvényeinek

- közölte.

Az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak.

Forrás: 444.hu, vg.hu, MTI

Címlapi fotó: Pixabay cco

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
""Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelel majd Paks II.""--mondta az építést végzők egyik felsővezetője.
""Minden cigány a maga lovát dicséri.""--na, ezt viszont én mondom.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nezelodo
Na teljesül Orbán tudományos álma! A Roszatom hozzásegíti Európát, hogy megismerjük a Mengyelejev táblázat ma még üresen álló rubrikáit. Köszönjük Néked Orbán Elvtárs!
namihami
""Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelel majd Paks II.""--mondta az építést végzők egyik felsővezetője.
""Minden cigány a maga lovát dicséri.""--na, ezt viszont én mondom.
peterkelemen
Paks II. a szarral egyenértékű. Már nyilatkozott aki ott dolgozott orosz és azt mondta egy halom előírást nem tartottak be azok, akik ott dolgoztak. A paksiak helyében ezerrel tiltakoztam volna ellene.
namihami
@peterkelemen: Nem lehet, stadion van érte a láthatáron.
Hogy miből fogják fenntartani (biztos a meccsekre eladott jegyek árából), az még kétséges. De, stadion-na, az kell.
peterkelemen
Paks II = 10 milliárd eurós orosz hitel azaz unokáink is azt nyögik majd miközben felrobban a paksi atomerőmű. Nonszensz az egész hisz a napenergia korszaka már elkezdődött.
cikicakk55
@namihami: Majd a sugárfertőzöttek atommeghajtással az élvonalba repítik a magyar futballt.Úgy is ez a lázálma a csuti foci őrültnek.
kereső
@peterkelemen: de lesz legalább "saját"! atomfelhőnk.Magyarország jobban teljesit-stadionokban,meg atomfelhőben is.Meg lesz még nem 4 millió szegény, hanem 7-és lesz mellette 1 millió aki kiválóan világszinvonalon él.
Jozefina
A rosszatom nem jó atom!!! Csak az orbán maffiának jó!!! Számolatlanul lophatják a lóvét, veszélyeztetve Magyarországot és persze az EU-t. A cél világos!!!??
peterkelemen
@Jozefina: Az EU is megéri a pénzét ez ügyben. Az elején úgy volt megakadályozzák, majd enyhültek és rábolintottak. Vajon miért? Ja korrupció megy ott is felsőfokon. Orbán nem véletlenül tud ott érvényesülni a kulcsszó: KORRUPCIÓ. Ha az EU annyira jó lenne és főleg törvénytisztelő már réges-régen befagyasztotta volna az összes uniós támogatást így térdre kényszerítve Orbánékat vagy kirúgták volna a picsába az EUból. Egy mocskos, szemét, korrupt világban élünk, korrupt vezetők élősködnek a népeken. A magyarokon azért tudnak ennyire élősködni, mert nem csak gyengék, de rendkívül gyávák. Nyugaton az emberek kivonulnak és ha kell erővel adják a tudtára a vezetőknek, hogy eddig és ne tovább.
nevemnick
Eddig is minden sz@r keletről jött-jön.
Valószínűleg még a vezír is.
Na ugye.
kokopelli
...most kiderült vagy valószínüleg,a háttérben vagy a kép előterében,
roszatom vagy roszatod, esetleg jóatom?...kérdés kérdés hátán! :--(
Yoda69
orbant kiutaztatnam a helyszinre, hogy tajekozodjon a rosszatom altal epitett ramatyrol. Ettol a paksi csak szarabb lehet, hiszen a felujitott metroval is atkurtak az agyunkat.
nezelodo
@Yoda69: Orbán közelébe sem megy egy ilyen létesítménynek, (nem a bátorságáról híres, sőt...) majd a Lenci fog sugározni a radioaktív hulladék lerakó miatt. A vastag, Mr.Arábika által felügyelt bankszámla mellet pedig nem fog ketyegni a Geiger-Müller...
Yoda69
@papa.49: Es ezek fogjak Paks 2-ot csinalni. Asszem nekunk annyi. Ha nem az 50 eves eladosodas csinalja ki az orszagot, akkor egy nuklearis uzemi baleset, ami 500 kilometeres radiuszban lakhatatlanna teszi majd a videket.
papa.49
@Yoda69: A csutigeci elhatározta lesz nekünk ,,saját atomfelhőnk,, ő meg elhúzza a csíkot messzire, oszt. jónapot !!!
Yoda69
@Shikari: Major accidents at Mayak, 1953-1998[22][edit]
15/03/1953 - Criticality accident. Contamination of plant personnel occurred.
13/10/1955 - Rupture of process equipment and the destruction of a process building.
21/04/1957 - Criticality accident. One operator died from receiving over 3000 rad. Five others received doses of 300 to 1,000 rem and temporarily became sick with radiation poisoning.
29/09/1957 - Kyshtym disaster.
02/01/1958 - Criticality accident in SCR plant. Plant workers conducted experiments to determine the critical mass of enriched uranium in a cylindrical container with different concentrations of uranium in solution. Personnel received doses from 7600 to 13,000 rem, resulting in three deaths and one case of blindness caused by radiation sickness.
12/05/1960 - Criticality accident. Five people were contaminated.
26/02/1962 - Destruction of equipment. An explosion occurred in the absorption column.
09/07/1962 - Criticality accident.
16/12/1965 - Criticality accident. Seventeen individuals received exposure to small amounts of radiation over a period of 14 hours.
10/12/1968 - Criticality accident. Plutonium solution was poured into a cylindrical container with dangerous geometry. One person died, another took a high dose of radiation and radiation sickness, after which he had both legs and his right arm amputated.
11/02/1976 - Unsafe actions of staff development at the radiochemical plant caused an autocatalytic reaction of concentrated nitric acid and organic liquid complex composition. The device exploded, contaminating the repair zone and areas around the plant. The incident merited a International Nuclear Event Scale rating of 3.
10/02/1984 - Explosion.
16/11/1990 - Explosion. Two people received burns and one was killed.
07/17/1993 - Accident at radioisotope plant, resulting in the destruction of the absorption column and release into the environment of a small amount of α-aerosols. Radiation emission was localized at the...
Yoda69
@Shikari: Valjek egeszsegedre a ruszki imadat, de en nem kerek beloluk.
Sámannus
@Shikari: Málenkij robothoz málenkij dózist. úgy a zigazi. két despotát kielégíteni a csicskákkal együtt kész bexarás.
verőce21
@Yoda69: (09:52) A felsorolt példáid döntő többsége 1953 és 1976 közöttiek. Nem gondolod, hogy azóta jelentősen fejlődött az atomerőművi technika?

Még a paksi Atomerőmű első blokkját is ennél jóval később, 1983. augusztus 10-én helyezték üzembe. A felsorolt példáid üres pufogtatások. (Olyan vagy, mint quadrocopter, aki mindig hivatkozások özönét próbálja ráönteni az olvasókra, legtöbbször maga ellen fordítva azokat.)
Yoda69
@verőce21: Nem engedett tobbet ide pastelni a propi. Ha kell a teljes lista itt a link:
en.wikipedia.org/wiki/Mayak
A legutolso baleset: 1 honapja volt, aminek a sugarzo felhoje most epp felettunk kering.
Yoda69
@Shikari: Akkor mi a faszert nem emigralsz hozzajuk? Ott megtanulnad milyen is az igazi ruszki vilag.
verőce21
@Yoda69: (11:37) A többi felsorolás is csak '98-ig van.
Az egy hónapja említett, "Az is biztos volt, hogy nem atomerőműből származhatott az egész Európa felett észlelt anyag, mert erőművekben ruténium-106 nem keletkezik, úgyhogy csak más típusú létesítmények jöhettek szóba"
"a szivárgást okozó baleset a kiégett fűtőelemeket feldolgozó üzemben történhetett"

A PaksII. új blokkok átadására 2023-ban kerülhet sor. Az elhasználódott fűtőelemek elszállítását az orosz fél az átadástól számított 20 évig vállalja.
Yoda69
@Shikari: Ti? Ki masnak a neveben beszelsz? Vagy esetleg hatokor vagy?
Mi a faszert mennek Sziriaba? Itt a ruszkikrol van szo, akiket imadsz.
libellle
@peterkelemen: Még mindig nincs végleges válasz, ugyanis Austria megvétozta a döntést
libellle
@Shikari: Kizárólag nevet változtatott a ruski vezetés. A terror az ugyanugy jelen van ma mint 30-40- 50 évvel ezelött.
Yoda69
@Shikari: Te magyar? Ne rohogtess. Akik a ruszkiknak eladjak a hazat, az ne nevezze magat magyarnak. Te csak a hazaarulokat tamogatod, esetleg te magad is az vagy.
bencemacska
@Shikari: ma, 09:57
Te az FSZB magyarországi lerakata vagy?
eszegfu
@Yoda69: @Shikari: Ja! És akkor a Romániában élő magyarok miért szólnak bele a mi dolgainkba?!
bencemacska
@verőce21: ma, 13:19
Az általad idézett mondat leírója nem magyarázta meg a mai napig sem, hogy ha az atombaleseteknél nem keletkezik Ru106, akkor a fukusimai erőműnél miért ellenőrzik még ma is a Ru106 kisugárzást!
Tudod ez a téma már szerepelt itt október elején!!!
bencemacska
@Shikari: ma, 14:18
Jó lenne, akkor biztos jól keresnék!!!
Szerinted hány éves Putyin ? Hol szocializálódott, tanult, dolgozott a KGB kötelékei belül?
verőce21
@bencemacska: (14:20) Szeretem a hozzászólásaidat! Nem sértőek, nem kötekedőek, nem törekednek a beszélgetőtárs megsemmisítésére. Továbbfolytatásra alkalmasak.

Én úgy gondolom, azért vizsgálódnak Fukusimánál Ru106 miatt, mert elképzelhető, hogy éppen kiégett fűtőelemcsere után voltak és még éppen nem szállították el a telepről, így baleset érhette. (A hat blokkból három karbantartás miatt nem üzemelt. "Már az is hatalmas eredmény, hogy a negyedik reaktorban tárolt, ugyancsak túlmelegedett, használt fűtőelemeket – összesen 1300 darabot - sikerült biztonságba helyezni") ill. a közelben lehet az atomhulladék temető is.

De jó, hogy szóba került a közelmúltból Fukusima, mert most is beigazolódott, hogy az atomerőműveknek egyetlen kritikus hibája lehet, a hűtővízrendszer meghibásodása. A kábelcsatornákat nem méretezték földrengésbiztosra.
"A működő reaktorokat ugyan blokkolta az automatika, de mivel…leállt a hűtőrendszer, s a rendkívüli magasságú szökőár a tartalék generátorokat is tönkretette – elkerülhetetlenné vált a katasztrófa." (viki)
Sámannus
@Shikari: Az oroszok korábban is bepancsoltak a magyaroknak. Sajnos a saját árnyékukat ők sem tudják átlépni. A medve ölelése halálos, és nekünk okunk van kételkedni a vezetőink hitehagyásai miatt is kétszeresen!
bencemacska
@verőce21: ma, 18:22
Köszönöm az elismerést. Ha valakivel nem vagyok azonos véleményen, azért még nem kell sértegetnem!
Csak a butaságot viselem nehezen! Ahhoz meg nem szólok!
Nem is a mostani cikknél, hanem a korábbiaknál éreztem az ellentmondást .
Azt nyilatkozták a franciák, vagy a németek, hogy Ru106 nem keletkezik az atomerőmű baleseteknél, inkább gyógyászati célú előállítással foglalkozó cégekből kerülhetett ki. Vagy ilyen feldolgozóból.
Egy cikk viszont felsorolta, hogy mit mérnek Japánban még ma is. Ez az ellentmondás zavart.
A mostani cikkek viszont már megírták, hogy az erőművekből kikerült fűtőelemek feldolgozásával nyernek ki Ru106-ot.
A lényeg, hogy a Roszatom tagadja a balesetet, Kazahsztán pedig nem is válaszol!
Még jó, hogy azt mindenki egyöntetűen vallja, hogy kis intenzitású volt a rádióaktivitás növekedése!
verőce21
@bencemacska: Összegezve pedig megállapítható, hogy indokolatlan a felkorbácsolt félelemkeltés a Paks II megépítéséről. Egyébként a szocialista kormány már 2009-es országgyűlési határozattal döntött a paksi Atomerőmű bővítéséről.

"A Parlament 2009-ben 98%-os támogatottsággal fogadta el azt az előzetes elvi hozzájárulást, mely az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvénnyel,[12] és a 2008-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikáról szóló 40/2008. határozattal[13] összhangban, a paksi atomerőmű telephelyén új blokk(ok) létesítését előkészítő tevékenység megkezdését hagyja jóvá."
bencemacska
@verőce21: ma, 20:50
A lényeg az "előkészítő tevékenység megkezdését" -en van.
Tény: meglévő blokkokat fel kell újítani. Azt nyilván a legjobb, ha az csinálja, aki építette. Az viszont el akarja adni a következő fejlesztéseit is. Itt kezdődik az idegőrlő tárgyalás.
Idő viszont bőven van, egy normális előkészítés éveket vesz igénybe.
OV viszont kiment és aláírt. Sehol egy részletes előkészítés.
Szerintem a két erőműnek nem szabadna egy időben üzemelni!!!
Két nagy veszély van: hűtőkapacitás /Duna nyári vízhozama, globális felmelegedés, stb
dupla felvevő kapacitás./Energia hálózat bővítés/
Ha a két erőmű /Paks I. és II./ egyszerre üzemel mi fogunk fizetni, hogy valaki vegye át tőlünk a felesleget!!!
Az én mottóm a tervezéssel kapcsolatban:

"Sok számítással győzhetünk, kevéssel nem. Mennyivel kevesebb esélye van a győzelemre annak, aki egyáltalán nem számol” (Sun Tzu)."
Sámannus
Paks2 miatt fizikus ismerősöm lelkesedik, és értelmetlennek nevei az aggódást. Sajnos nem volt módom vitatkozni, mennyire ismeri a terveket.
Szakmai ismeretei felől kétségem nincs, de én mégis aggódom, mert a kivitelezés és a tervezés stádiumában elbagatellizálnak egy lényeges kérdést, ami nem feltétlenül biztonsági kérdés, mert idővel csak be fogják ismerni, hogy a rendszerek hűtését meg kell oldani szélsőséges viszonyok között is. A jelenlegi tervek olyan lehetőségekről szólnak, amelyek a termelés visszafogásával oldja meg hűtési problémákat. A hagyományos hűtők alkalmazása a tájépítészet szempontjából romboló hatásúak, a zártrendszerű hűtés pedig energia, és költségigényes, vagyis rontja a hatásfokot, ami végett az új technológia ki lett alakítva.
Az elő tervekben ez a rész még nagyobb területre kijuttatott hűtéssel akarták elfogadhatóvá tenni a terveket, ami mindenképpen értékesterületek túlhevítésével járt volna.
Csak hogy a laikusok is megértsék miről van szó, a hőerőművek hőenergiájuk kétharmada hulladékhő.
Paks 1-2 összteljesítménye csúcs esetén az országos igény körül lesz, hulladék hő viszont ennek a kétszerese. Ennek hűtésére időszakosan nem lesz képes a Duna.
Én nem azért tartok ettől a beruházástól, mert nem lehet biztonságos erőműveket építeni, hanem azért mert a tervek elfogadásakor olyan részletek vannak, amelyek nincsenek kidolgozva, mert ha kidolgozzák más lesz a beruházás végösszege.
Az oroszok fogadkozása azért sem biztató, mert a pofánkba hazudnak akkor is, ha igazunk van. A saját népüket kint hagyták a sugárzó környezetben. Legfeljebb ahogy orbániában is kezd kialakul ez a mentalitás úgy kell nekünk. Ők elfogadják, a kisebb környezet szennyezést is, míg nálunk ez öngyilkos vállalkozás lesz Így nem lehet tervezni egy tyúkólat sem.
bencemacska
@Sámannus: ma, 21:51
Legnagyobb probléma az én ismereteim szerint a Duna vízállása nyáron. Hűtőtornyok meg nincsenek betervezve!
Ne csodálkozz a fizikusokon. Nekik ez feladat, munka lehetőség. Rájuk ennek az orosz valaminek a beüzemelésével, elfogadhatóvá tételével még nagyon sok munka vár.
(De lehet, hogy az unokájukra!!!)
Yoda69
@Shikari: Na idefigyelj te ruszki!
En magyar vagyok, Budapesten IS elek, igaz sokat vagyok kulfoldon, es Magyarorszagon adozok.
Ugyhogy ne pofazz ide, hogy ki irhat ide.
Te annyira sotet vagy hogy arra mar nincs is szo.
Yoda69
@Shikari: Nezd ruszki, nekem nem kell bizonygatnom semmit. Itt te vagy az aki a magyar nep ellen cselekszik es hazaarulast kovet el.
verőce21
@bencemacska: @Sámannus: Abban egyetértünk, hogy az atomerőmű legfontosabb kritériuma a kellő mennyiségű hűtővízellátás. Az viszont tévedés, hogy Paks I-II. teljes kapacitással egyszerre működne. („nekünk kellene fizetni, hogy eladhassuk a villamosenergiát” – nagyon jó) Ilyen soha nem fordul elő, mert amikorra a Paks II megépül, az I. ütem már fokozatosan leállításra kerül. Az I. ütem 4 db 500 megawattos, együttes bruttó teljesítményük mintegy 2000 megawatt. A II. ütem 2 db 1000 megawattos, együtt 2000 MW. Tehát csak kiváltják a jelenlegi kapacitást. Nincs semmi probléma ezzel az erőműépítéssel.

De térjünk vissza a hűtővízre, mert ez a kritikus út. A Duna vízszintjének ingadozása, a nem kellő mennyiségű hűtővíz megléte azonos kapacitásnál nem kritikus. Azonban most is megnyugtatóbb lenne egy gát, vízlépcső építésével biztosítani az állandó vízszintet. Valahol Kalocsa környékén építeni kellene egy duzzasztót, aminél lejjebb nem mehet a Duna vízszintje. Erre még árvízszint szabályozás miatt is szükség lenne. Továbbá van itt még valami.
A Duna-Tisza közötti Homokhátság kiszáradásának problémája. Hogyan hasznosítjuk mi a folyóinkon lefolyó hatalmas édesvíz mennyiséget? Sehogy. Csak kifolyik az országból, hígítjuk a Fekete-tenger sós vizét. Több évtizedes probléma, a Homokhátság öntözésének szüksége. Összesen 2-3 hajózható csatornát kellene építeni a Tiszából ferdén lefelé a Dunába. Kalocsa alatt és fölött. (A Tisza fenékvízszintje 8 m-rel van magasabban a Dunáénál, végig az országon) Így mesterségesen hamarabb belefolyna a víz egy része a Dunába. Ezzel nemcsak öntözhetővé tenné a sivatagossá váló országrészt, de pótolná az Atomerőmű esetleges vízhiányát is. Hasonló nagyságú vízügyi munkálatokra Vásárhelyi óta nem volt példa az országban, de annak a kiegészítése lenne, a korábban nagy kanyarulatokkal vizet biztosító folyamokból. Erre a projektre EU-s pénzeket is lehetne kapni.
bencemacska
@Shikari: ma, 07.49
Szerinted a székelyek magyarok?
Sámannus
@Shikari: Azt elhiszem. Sajnos ez nem kételkedésen múlik, hanem a statisztikákon. A tervek között pedig nem található a szélsőséges időjárásra vonatkozó kielégítő megoldás.
A két blokk együttes üzemelése is megterheli a biztonsági rendszereket. Azok is tovább növelik a hűtőrendszer terhelését, mert visszaterhelések során is a kapacitás egy része hő formájában jut ki a rendszerből. Vagyis nagyobb biztonság érdekében több hűtési kapacitással kell rendelkezni
42
Úristen, csak nézd meg a képet...
Te rábíznád ezekre, akár a három hete mosatlan lyukas zoknidat is?
Mert én nem!
bencemacska
@Shikari: ma, 09:52
Én is azt hittem.
mno.hu/belfold/nemzetiseg-lehet-a-szekely-kezdodhet-az-alairasgyujtes-2409493
Ezek után is azt gondolod?!
Hogy lehet a magyarnak magyar a kisebbsége?
relatív
Már a cím IS hazugság - de legalább IS az olvasók félretájékoztatása -, hiszen nem derült ki, hogy honnan indult ki a levegőszennyezés, csak a nyugati atomerőművek találgatnak, és így csak az oroszokra fogják !!! ( " valószínű !!! " )

Egy ilyen mérés esetén - ha ad magára valamely szakmai kör - a bizonyosság lehet csak az alapja bármilyen kijelentésnek. Csak találgatás - alap nélküli gyanúsítgatás, és annak cáfolata ismert.

A sugárzó anyagok légkörben megjelenésekor- jelen esetben ez a mért érték az emberiségre nem veszélyes, de mért - a nemzetközi egyezmények alapján kerülnek kötelezően ismertetésre, pont a védekezés-, illetve károkozás minimalizálása érdekében.

Ezért bármilyen bejelentés csak hivatalos keretekben, alapos ismerettel hozható - a pánik kialakulásának elkerülése végett - ismertetésre...

A hozzá nem értés nagy károkat okozhat ebben a jól körülhatárolt környezetben IS !
bencemacska
@Shikari: Semmit sem kell bogarászni, csak a kérdésre válaszolni!
Bogarászni csak akkor kell(ene), ha homo sapiens vagy!
nezelodo
@Yoda69: Tudnék neki jobb üdülőhelyet is odaát, ahol sok magyar szakember gyönyörködött a munkahelye közelében egy kék vizű tóban. Az volt az egyetlen hiba, hogy sem egy szál nád, hínár, szitakötő, vagy a vízen futó rovar nem volt, és mivel biológus nem volt köztük, a természet csodájaként élvezték benne a fürdőzést.
Ma már nincs aki beszámoljon erről mi is eltemettük rég a családi hírmondót fiatalon, csak a létrehozó a Roszatom maradt fenn, egy atomerőmű hűtőtavával.
Sámannus
@Shikari: A franciáknak jut pénz a hűtők kiépítésére, de mi ezt el akarjuk sumákolni mert a kapkodás miatt egyszerre két erőművet akarnak üzemeltetni. A Duna viszont szeszélyes, nincs rá garancia, hogy aszályos évben is rendelkezésre álljon elegendő víz.
Sámannus
@relatív: A globális figyelőrendszerek adatai egy irányba mutatnak a keletkezés helye felé, és a végén az oroszok is elismerték, illetve bemérték a szennyezés térségét.
Ezek a mérések a biztonságunkat szolgálják, és a felvilágosítás a célja, nem az ijesztgetés.
Ne akkor szerezzünk tudomást a szennyezésről, amikor már elfogyasztottuk a salátát, mint Csernobil idején történt.
relatív
Kedves ' Sámannus ' megértem az aggályokat - és ismert az atomerőmű-balesetekhez köthető következmények IS, bár még minden ilyen esetben ( ... a közelmúlt megismert eseteinél sem, így Csernobilnál, Fukusimánál IS ) a bekövetkezett sugárveszély nem az erőmű működéséből indult ki, hanem más okai voltak.

A bulvárlapokban közelmúltban napvilágra került esettel kapcsolatban szakszerű vélemény nem ismert annak pontos (?) keletkezési helyével kapcsolatban, és - minden közlemény ellenére - a műszeri mérések erre nem IS adnak támpontot, csak a szakszerűtlen-, és talán nem elfogulatlan véleményalkotók képesek ezt ' megsaccolni '.

Orosz forrás pedig nem erősítette meg a sajtó hírében szereplő vélekedést !
Sámannus
@Shikari: Kacagnom kell ettől a lezser megoldástól, de én a turbinák helyett egy hűtővel szabályoznám a kifolyó víz hőfokát, és akkor lehet, hogy a Dunából is kevesebb vízre lesz szükség, ezt meghagynám olyan esetre, amikor tényleg szükség lehet erre a megoldásra is..
Az eddigi üzemvitelt nem is kritizálja senki, eddig elegendő volt a Duna víz
Akkor még olyan lehetőségről sem beszéltünk, hogy a hálózati energia valamennyi részét is hűtőre kell tenni, vagyis a reaktorok hőjét a hatás fok rontásával kell elvezetni, például a hálózati terhelés kritikus ingadozása miatt.Ez utóbbi üzemmódra nincs rálátásom, de feltételezem lehet ilyen helyzet is...
Sámannus
@relatív: Nem bulvár válaszra ne számíts egyhamar, mert azt még a bennfentesek is később tudják meg. Azért mégis ki kell vizsgálni mert az esemény bekövetkezett. Lehet hogy vizsgálják is, de ne feledjük itt üzleti titkok, esetleg katonai is fennállnak.
Tavaly nyáron volt egy vegyipari baleset, amit az egész világon élőben lehetett követni, de a történet részleteit mostanában ismertem meg. a sajtó és az internet azóta sem foglalkozott vele. Foglalkoztak vele viszont azok az emberek, akik ilyen eseményekre számíthatnak munkájuk során. Később tudtam meg, hogy ez magyar cégnek is jelentős üzleti hasznot jelentett.
jancsipapa
A címben : - Kiderült ! Utána : - valószínűleg, lehet ,érkezhetett...
relatív
@Sámannus: Érvelésed pont azt igazolja, hogy az ' ilyen ' riasztó hír nem lehet bulvár téma.

A másik felvetésed - mely az ellenvélemények témájaként IS felmerül vita során, miszerint a folyó elegendő hűtést biztosít-e ? - logikusan veti fel azt a kérdést, hogy miért nem merül fel a hűtőtorony építése, mely igen jó hatásfokkal biztosítaná a szükséges hűtést a gyengébb vízmennyiség ( alacsony vízállás - esetén IS ( ami egy esetleges párhuzamos üzemeltetéskor felmerülhet..) !

A Heller-Forgó féle hűtőtornyok világszerte jól működnek, relatív kis létesítési költségük mellett, és alacsony üzemeltetési igénnyel IS !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.