Fokozódik a balkáni államokban a nemzetiségi megosztottság, emiatt a megbékélés folyamata is elakadt. 

Elakadt a megbékélés folyamata, a nemzetiségi megosztottság ismét fokozódik a nyugat-balkáni országokban, a térségbeli politikai szereplőknek ezért a rövid távú céljaikat félretéve a társadalmi kohézió megerősítésén kellene dolgozniuk – figyelmeztetett kedden Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa.

Legfőbb ideje, hogy a régió politikai vezetői együtt dolgozzanak a múlt ügyeinek rendezésén és egy közös vízió kidolgozásán a jövőre nézve

- írta közleményében a lett ET-biztos, aki szerint az etnikai feszültségek kiéleződéséhez a népirtást tagadó és a háborús bűnösöket dicsőítő kijelentések, köztük egyes politikusok megnyilvánulásai is hozzájárulnak, ahogyan például az oktatási szegregáció is.

Ismét fokozódik a Balkánon a nemzetiségi megosztottság

Szarajevó az ostrom alatt

Fotó: wikipedia Public Domain/Lt. Stacey Wyzkowski

A nyugat-balkáni országok az utóbbi évtizedben fontos lépéseket tettek annak érdekében, hogy összhangba hozzák törvényeiket az európai és a nemzetközi normákkal, az eddigi eredményeket azonban könnyen veszélybe sodorhatják a visszaesést jelző friss fejlemények – mutatott rá a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi illetékese.

Mint írta, a háborús bűnösök elszámoltatásában nemzeti szinten is voltak bizonyos pozitív fejlemények, de

a büntetlenség elleni harc túl lassan halad és komoly hiányosságokat mutat.

Márpedig a nemzetközi humanitárius jog előírásait megsértő személyeket minden esetben bíróság elé kell állítani, a büntetlenség ugyanis növeli a történtek megismétlődésének kockázatát, súlyosbítja az áldozatok szenvedését, illetve aláássa az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat és a jogállamiságot – közölték.

Muiznieks emellett elfogadhatatlannak nevezte az oktatási szegregációt, és úgy vélekedett, hogy azt mielőbb el kellene törölni, a fiataloknak pedig az iskolákban el kell sajátítaniuk a tolerancia és a sokszínűség értékeit.

A 47 tagállamot számláló, páneurópai szervezet biztosa rámutatott: a szegregált oktatásban részt vevő gyerekek csak a középiskolában vagy még később kerülnek kapcsolatba más etnikumhoz tartozó társaikkal, amikorra már mélyen rögzültek bennük a különböző előítéletek.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia Public Domain/Lt. Stacey Wyzkowski)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
A "Balkán"-ként emlegetett káosz ma már áttevődik egész Európa területére a mérkell és zenekara miatt.
Jönnek az afrikai négerek, muszlimok, barbárok akik tönkreteszik az eddig elért eredményeket.
Talán mire felébrednek az idióták már nem lesznek európaiak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.