A Svéd Akadémia egy ügyvédi iroda közreműködésével vizsgálja ki 18 nő panaszát, akik szexuális zaklatással és visszaéléssel vádoltak meg egy férfit, aki közeli kapcsolatban állt az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testülettel.

Sara Danius, az akadémia titkára egy szerda esti blogbejegyzésben reagált a Dagens Nyheter svéd napilapban megjelent riportra, amely beszámolt a zaklatásról. Mint írta: "megdöbbentette és elszomorította" a riport. Egyúttal bejelentette: az akadémia csütörtöki ülésén tárgyal arról, hogy a férfival, aki nem az akadémia tagja, minden kapcsolatot megszakítanak.

A szexuális zaklatási botrányok elérték a Nobel-díj bizottságot

A nők naplóbejegyzésekkel, e-mailekkel és szemtanúk beszámolójával támasztották alá, hogy a férfi szexuálisan molesztálta, zaklatta őket, erőszakoskodott velük.

Az is kiderült, hogy befolyásos kapcsolataira hivatkozva hallgattatta el őket. Azzal fenyegette áldozatait, hogy "fekete listára" kerülnek és "lerombolja a karrierjüket".

Danius a napilapnak elmondta: hallott ugyan pletykákat arról, hogy a férfi kikezdett nőkkel, de nem gondolta, hogy ilyen súlyosak voltak ezek az ügyek.

Az akadémia és Stockholm is pénzügyi támogatást nyújtott annak a kulturális helyszínnek, amelyet a férfi működtetett és ahol irodalmi felolvasásokat, koncerteket, beszélgetéseket és táncelőadásokat tartottak.

A Svéd Akadémiát 1786-ban III. Gusztáv svéd király alapította, 1901 óta az akadémia ítéli oda az irodalmi Nobel-díjakat.

(MTI/atv.hu)

Cikk- és címlapkép: Youtube

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
baszki...ezek között nincs is 60-nál fiatalabb...
CsipkeRózsa
Nem a Nobel-díj bizottság valamelyik tagja zaklatott, hanem egy tagnak az ismerőse. Túlzás, hiszen nem felelhet senki egy ismerőséről.
quadrocopter
Következő lépésben azok következnek, akik szerették, ha zaklatás áldozataivá válnának...
GeoCravker
@quadrocopter: Nekem már régóta az az érzésem, hogy nem is igazi, ha valakit nem zaklattak egy kicsit. De legalább egy fényképet nem látott arról, akinek a szomszéd kisfia egy Marwell-rajz alapján nem mesélt ilyenről.
quadrocopter
@GeoCravker: Ott tartunk, hogy nem igazi nemzethy magyar az, akit nem zaklattak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.