Nagy ünneplés közepette érkezett vissza Zimbabwébe az ország nemrég menesztett belbiztonsági minisztere, Emmerson Mnangagwa. A 75 éves politikus lesz az ország elnöke, miután a hadsereg két hete megpuccsolta a 37 éven át uralkodó Robert Mugabét, aki végül lemondott hatalmáról.

Emmerson Mnangagwa szerdán tért vissza Zimbabweibe, hogy átvegye az elnöki posztot. A pénteken már meg is választott új elnöktől mindenki azt várja, hogy szüntesse meg a „korrupció kultúráját” az afrikai országban.

Az  új elnöknek azonban szintén nem makulátlan a múltja: a vádak szerint 1980-as években kitört polgári engedetlenség alatt miniszterként több ezer civil meggyilkolásához köze volt, de a vádakat mindvégig tagadta. Szerinte a hadsereg tőle függetlenül kegyetlenkedett az akkori tüntetések alatt. 

Stadionban iktatták be az elzavart diktátor utódját

Forrás: Youtube/IBTimes UK

Az elnök beiktatási ünnepségét a Nemzeti Sport Stadionban tartották meg, a szervezők felhívták a zimbabweieket, hogy jöjjenek el és legyenek szemtanúi a „történelmi napnak”. Több korábbi miniszter is tiszteletét tette az új elnök előtt, a megpuccsolt diktátor azonban nem vett részt az ünnepségen. A hivatalos indoklás szerint a leváltott elnök a rossz egészségügyi állapota miatt maradt távol a ceremóniától. 

Forrás: BBC

Címlapkép: Youtube/IBTimes UK

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.