A szexuális bűncselekmények áldozatainak 80 százaléka nő. Az ENSZ 1999-ben nyilvánította világnappá november 25-dikét, az emberi jogi aktivista Mirabal nővérek meggyilkolásának napját. 

2015-ben az Európai Unióban elkövetett erőszakos, szexuális bűncselekmények egyharmada nemi erőszak volt. Az is sokatmondó adat, hogy átlagosan 10 emberölésből kilenc és 10 szexuális zaklatásból 8 érintett lányokat és nőket, és az elkövető 99 százalékban férfi volt.  

Hol követték el a legtöbb szexuális bűncselekményt az EU-n belül?

Fotó: Pixabay

Melyik EU-tagállamban a legmagasabb a szexuális bűnözési ráta? 

Mielőtt összehasonlítjuk a statisztikákat, fontos megjegyezni, hogy az országok eltérő módon rögzítik az adatokat, és az egyes államok törvényei más és más módon határozzák meg, hogy mi számít nemi erőszaknak.

A statisztikából mindenesetre kiderült, hogy a nem túl előkelő lista első helyén Nagy-Britannia (pontosabban Anglia és Wales) végzett, mert itt a százezer lakosra jutó nemi erőszak száma 130 volt. Ezután Svédország (120 nemi erőszak/100 ezer fő) és Belgium (66/100 ezer fő) következett a sorban.  

Svédországban 2013-ban a nemi erőszakra vonatkozó jogszabályokat szigorították, ennek eredményeként a szexuális kizsákmányolást is a nemi erőszakos bűncselekménynek minősítették, és azokat az eseteket is, amikor az áldozat passzívan reagált. Ezért is nőtt nagy mértékben a korábbiakhoz képest a svéd adat. 

Itt van a legkevesebb bejelenetett szexuális bűncselekmény

A lista alján pedig azok az országok vanna, ahol a legkevesebb nemi erőszak fordul elő a bejelentett adatok szerint. Eszerint Montenegróban a legkisebb a ráta (0,80), majd Szerbia (0,86) és Görögország (1,12) következik. 

(Euronews

További adatok

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
Magyarország is első helyen szerepelne ha nem tussolnák el és főleg lemernék írni a statisztikákat, de nem merik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
peterkelemen
@szep napot: A nemi erőszak és zaklatások nem bőrszín kérdése te agyhalott. Magyar keresztények is ezerrel követik el a legundorítóbb bűncselekményeket és nem egyszer meg kétszer hanem sokszor éveken át!
cikicakk55
@szep napot: Ha most a nálunk is szép számmal élő nem idén barnultakra gondolsz,akkor azt is tudnod kell,hogy ott teljesen természetes,hogy a 12-13 éves lányok már nemi életet élnek.Ott nem nagyon kell az erőszak,ezért is annyira kevés nálunk az általuk elkövetett nemi bűncselekmény.A szado-mazo dolgok sem annyira elterjedtek náluk,mint ahogy a pedofília sem.Ezt ha mást nem is az előnyükhöz kell számítani.Persze nem azt írom,hogy egy sincs,csak nem ez a jellemző rájuk.
lusta
@peterkelemen: A matyar keresztények nem követnek el szexuális bűncselekményt, nekik különbejáratú vak komondorjaik vannak.
Peller Anikó
@Eriksson: a művelt nyugat azért vezet mert tele van műveletlen retkes arabbal. Ja és néggerrel. Megérdemlik.
peterkelemen
@Peller Anikó: Rossz úton haladsz. A bűnözést sem faji alapon kell megítélni, mert mindig van ellenpélda a másik oldalakon is. Szerintem szigorú törvények kellenek a visszaszorítására lásd például Kína.
Peller Anikó
@peterkelemen: teljesen egyetértek. Szigorú törvények kellenek az arabok és a négerek visszaszorítására lásd Szaud Arábia, nem is értem miért nem oda mennek. De a kerítés se kutya, akarommondani kerítés és kutya.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.