Jóváhagyta a bangladesi bíróság hétfőn 139 határőr halálos ítéletét. A határvédő katonai szervezet tagjai 2009-ben részt vettek a lázadásban és megölték a parancsnokukat.

139 határőrre mondták ki a halálos ítéletet

(Illusztráció: National Guard Bureau)

A legfelsőbb bíróság három bíróból álló testülete jóváhagyta továbbá 185 határőr életfogytiglani börtönbüntetését. A vádlottak részt vettek a 2009. február 25-én és 26-án zajlott gyilkosságokban, fosztogatásokban és vérengzésben – mondta Mahbubey Alam igazságügyi miniszter.

További 196 határőr esetében 3 és 10 év közötti büntetést szabtak ki, 49 vádlottat felmentettek. Az ítélet ellen valamennyi vádlott fellebbezhet.

Legalább 74 embert, köztük 57 katonatisztet öltek meg a két napon át tartó lázadásban a határőrizet megerősítésére hivatott félkatonai szervezet (BGB), korábbi nevén Bangladesh Rifles (BDR) dakkai főhadiszállásán lezajlott események során.

A bíróság korábban mintegy 6000 határőr esetében hozott döntést, a vádlottakat négy hónap és hét év közötti börtönbüntetésre ítélték. A bangladesi határőrök pere 2011-ben kezdődött. A dakkai bíróság 2013 novemberében halálra ítélte a BGB 152 tagját. 161 főt élethosszig tartó börtönre ítéltek.

A lázadás, amely Sheikh Hasina miniszterelnök hivatalba lépése után alig két hónappal zajlott, a kormány stabilitását fenyegette. A határőrizet megerősítésével megbízott szervezet több száz katonája 2009. február

25-én a határőrség dakkai főhadiszállásán lövöldözni kezdett, tiszteket ejtett túszul, s megszállt egy közeli bevásárlóközpontot béremelést és jobb szolgálati feltételeket követelve. Banglades történelmében ez volt a legjelentősebb katonai lázadás.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eriksson
Páratlan ítélet egy páratlan gonoszságra.
wagabund
ahogy számolom, 6964 egyenruhás vett részt így-vagy úgy a buliban...őket valahol fogva kellett tartani, etetni, ruházni, aztán vagy kivégezték egy részét, vagy jónéhány életfogytig guggol valahol...a többi már csak reszli...

de ki őrizte a határt, ha ennyi embert kivontak a forgalomból?...
Equus
ha sikerült volna a megmozdulás, akkor hősök lettek volna, mind jó hazafi. Elbukott a kezdeményezés, ezért esküszegő szaremberek... hm... Arad és ami utána következett, ha egyéb nem az tud erről mondani vmit... Vajon köztük is volt egy Görgey?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.