Slobodan Praljak azt állította, hogy nem bűnös, majd egy kis üvegcséből mérget vett be a tárgyalása megkezdése előtt. 

A horvát média egyes forrásai szerint elhunyt Slobodan Praljak volt boszniai horvát tábornok, aki mérget vett be szerdán ítélethirdetéskor a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) tárgyalótermében. Hivatalos forrásból ezt egyelőre nem erősítették meg.

Felfüggesztette az ítélethirdetést szerdán a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) hat, háborús bűncselekményekkel gyanúsított egykori boszniai horvát vezető ügyében, miután a vádlottak egyike, Slobodan Praljak felállt a tárgyalóteremben, azt állítva, hogy ő nem háborús bűnös, majd bevette a mérget.

Meghalt az egykori háborús bűnös, aki mérget vett be a tárgyalóteremben Hágában

Az Nemzeti Törvényszék bírája, Jean Claude Antonetti éppen felolvasta a másodfokú ítéletet, mellyel megerősítették a nyugalmazott tábornokra első fokon kiszabott 20 éves börtönbüntetést, amikor Praljak azt kiáltotta, hogy "nem vagyok háborús bűnös", és kiivott egy ismeretlen folyadékot tartalmazó üveget.

Az ülést azonnal berekesztették, a férfihoz orvost hívtak. Az Index.hr legfrissebb, nem hivatalos információi szerint már nem tudták megmenteni az életét. 

Meghalt az egykori háborús bűnös, aki mérget vett be a tárgyalóteremben Hágában

Jadranko Prlic, Bruno Stojic, Slobodan Praljak, Milivoj Petkovic és Valentin Coric, a boszniai horvátok egykori, a muzulmánok ellen elkövetett etnikai tisztogatással vádolt vezetői fellebbviteli ítélethirdetésükre érkeznek az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék tárgyalótermébe 2017. november 29-én. (MTI/AP/ANP pool/Robin van Lonkhuijsen)

(MTI)

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Equus
katonaember... méltó halála volt. Tisztelet!

Drezda, Hanoi szőnyegbombázásáért hány tárbonokot is vontak felelősségre?
justhpeter
@3dwhite: @Equus: Mindkettőtökkel egyetértek.
mekkelek
@Equus: "Tisztelet!" Egy háborús bûnösnek? Gratulálok...
Zeta
@Shikari: vagy csak menekült a fogság, a börtön evek elől.
Equus
@mekkelek: mit tudsz az előzményekről? Én is gratulálok a véleményedhez! Hága eszköz a jelenleg a világot irányító nagyhatalom kezében. Annyi köze van az igazsághoz, mint Nürnbergnek. Csak egyetlen példa: Wernher von Braun, akinek a munkájához mennyi vér is tapadt?, Krupp-művek tulajdonosai? Vhogy nem tűntek bűnösnek...
Ennyi idő után vajon mit is vizsgál már Hága? Hol vannak az akkori suhancok, akik röhögve húzták meg az ágyú elsütő zsinóját, hogy a lövedék a szarajevói piacon robbanva ártatlanokat öljön, nyomorítson. És hol vannak azok a döntéshozók, akik a végletekig ragaszkodtak a status quo fenntartásához...?
cs.n.
Elég teátrális módját választotta, de elvégre színházi rendező volt, mielőtt a vezérkarba került.
mekkelek
@Equus: Sajnos családom, barátaim érintettsége révén elég sokat tudok az elôzményekrôl, míg a te orbanisztánban sikeresen mosott agyadban minden összeesküvés elmélet ami tôlünk nyugatra zajlik. Persze, a hágai ICTY is Soros bérenc, függetlenül attól hogy 52 országból 86 bíró vett részt a munkájukban, többek közòtt magyarok is.
Nürnberg nem tudom hogy a bánatban jön egy a boszniai háborúban többek között etnikai tisztogatással vádolt és elítélt - már 13 éve börtönben levô - háborús bûnös ügyéhez? Eddig tartott az eljárás, bizonyítékok gyûjtése stb. Az csak nálunk (meg a többi banánköztársaságban) természetes hogy már a nyomozás megkezdése és bírósági ítélet elôtt ki van mondva valakinek bûnössége a parlament által, de nem mindenhol mûködik így.
Teljes igazság sajnos sosem lesz szolgáltatva, mert nemcsak az ITCY vádolt és elítélt közel 200 ember volt bûnös ezt mindenki tudja. De Mladič, Karadžić meg a többiek bûneinek bíróság általi elismerése, elítélése hoz némi "elégtételt". Hiába tudod hogy a szomszédod - aki ma is szabadon él - lôtte le apádat/testvéredet/barátodat vagy éppen erôszakolta meg anyádat/húgodat/nôvéredet ezt bizonyítani is kell.
Ez a tetü elvette saját életét, egészségére. Az összes fajtája beli követhetné példáját, de tiszteletet egyik sem érdemel, aki civileket szisztematikusan öl az nem katona.
A suhancok, akik szarajevó környéki hegyekben röhögve húzták meg az ágyú elsütô zsinórját és tartották ostrom alatt a várost, vagy válogatás nélkül lôtték az utcán átfutó nôket, gyerekeket köszönik szépen megvannak, semmivel sem jobb az életük de várják hogy újra megtehessék...
mekkelek
@Shikari: Hazájáért harcolt mint irakban meg afganisztánban az amerikaiak... Közben "mellékállásban" etnikai tisztogatást végzett, de természetesen a mai magyar értékrend szerint hôs volt. Az agyatlanság határtalan...
Equus
@mekkelek: mindenkinek jogában áll sértődöttnek lenni... az sajnálatos, h Nürnberg és Hága között nem látsz összefüggést. Talán, ha jobban elmélyülsz a témában... Akkor talán majd látod, h nem maradt nyom nélkül a 900 éves horvát-magyar-osztrák kapcsolat és az 500 éves oszmán kötődés a másik oldalon. Nem vok bíró, így nem is ítélkezem. Csak láttam egy katonát, aki inkább a halált választotta, mint a dicstelen rabságot.
mekkelek
@Equus: Dehogynem ítélkezel. Azzal, hogy te egy hôs katonát láttál, nem pedig egy háborús bûnöst, akit tetteiért egy nemzetközi bíróság bizonyítékok alapján elítélt és aki a felelôsség vállalása helyett ezt a kiutat választotta te meghoztad a saját ítéletedet. 13 évet már ült, még 7 vissza lett volna neki. Nekem a hôsiesség mást jelent, de nem vagyunk egyformák. Ennyibôl a nácik is hôsök is voltak és a mostaniak is azok lesznek, ez csak nézôpont kérdése...
Rossznak mondod az elmélyülést a témában, tölem aztán csûrheted, csavarhatod, ferdítheted ahogy akarod. A horvát-magyar-osztrák kapcsolathoz a bosnyákot is odaveheted nyugodtam mert még királynônk is volt onnan 800 éve, meg a monarchia része volt. De ezt belekeverni a Jugoszlávia széthullása után történtekbe és az akkor elkövetett háborús bûnökbe...
KisGenyo2
@mekkelek: Nos a "háborús bűnös" már önmagában egy igen ellentmondásos és beteg fogalom! Háborúban ugyanis NINCS se JOG, se IGAZSÁG. Olyankor csak HÁBORÚ van. Persze utána el lehet(ne) ítélni az összes gyilkost, erőszaktevőt, tolvajt, fosztogatót. Azaz kb. az egész társadalmat... 1-2 évet MINDENKI kaphatna, mondjuk segítség elmulasztása címén.
Ehhez képest a győztesek szokták a veszteseket elítélni. Ez már régóta így megy. Ha a másik fél nyert volna akkor is lehetnének ilyen perek, csak a másik oldal katonai vezetőivel a vádlottak padján.
KisGenyo2
Jól csinálta! Én is végigvárnám, ameddig néhány ezer bürokrata idiótát eltartanak az ellenség adófizetői, csak azért hogy velem foglalkozzanak. Ezzel nagyobb anyagi kárt tudott okozni, mint egy kisváros porig rombolásával! XD
magyarbakancs
Azért felvet némely kérdést,hogy tudott hozzá férni a méreghez,hogy vizsgálták át a celláját?
Herman Göring is cián kapszulával végzett magával.
magyarbakancs
@Equus: Aki civileket fegyvertelen embereket öl az etnikai tisztogatás, ha tetszik hanem.
Equus
a drezdai bombázásnak több áldozata volt, mint Hirosimának és Nagasakinak öszesen. Mi a helyzet a vietnami szőnyegbombázásokkal? A felelősségre vonás minden esetben elmaradt. Egy létéért küzdő ország magas rangú katonai vezetője percenként kényszerül döntések meghozatalára, amiknek a helyességét huszon évekig vizsgálgatják azok, akiknek nemhogy puska nem volt a kezükben, de olyan helyzetben sosem voltak, h egy akció emberveszteségét %-ban számolgatták volna. Ez a százalék fiatal életek százait, ezreit jelentheti és a hazája sorsa fordul meg rajta.
A Hágai Bíróság dolga nem egyszerű. Vhogy jeleznie kell a pártatlanságot. Jelezte.

Slobodan Praljak tudta, mire számíthat és nem engedte, h az ellenségei tort üljenek fölötte.
Katona emberként inkább a halált választotta a megalázkodás helyett. Nem véletlenül tartják hősnek a hazájában.

Csak utána kellene nézni, mi is az, ami miatt elítélték.
mekkelek
@KisGenyo2: Megmondod nekem ki volt a "gyôztes" a boszniai háborúban?
Persze, a nácik sem voltak háborús bûnösök hiszen háború volt... ha nem lehet az utolsó tolvajt is elítélni akkor adjk mindenkinek felmentést.
libellle
@Equus: drezdai bombázásnak több áldozata volt, Igaz, Dresdenben 22-25.000 ember halt meg a bombázás alatt. Ellenben akkor amennyiben az én nemzetem, maradni kell a valóságnál. Mi kezdtük el a háborut mi irtottunk ki milliokat. Mi azert a történelmünket valamennyire feldolgoztuk. Hogyan történhet meg egy hasonló egy Europai országban. Miert gondolja egyik vagy másik nemzet, hogy nagyobb értéke van mint másnak.
mekkelek
@Equus: "Csak utána kellene nézni, mi is az, ami miatt elítélték. " Javaslom tedd meg.
"Nem véletlenül tartják hősnek a hazájában." - Nézd meg kik tartják hôsnek. Mladicot, Karadzicot, Seseljt meg Hitlert is hôsnek tartják... az, hogy te azokkal értesz egyet magadat minôsíted.
Equus
@libellle: Drezdában gyűltek össze a háború vége felé a keletről oroszok elől menekülő asszonyok, gyerekek, vénemberek.. a valós áldozatok számát senki nem tudja, 150-170.000 főre becsülik. Az épületekben, közművekben okozott károkról nem is esett szó. A bombázásnak sem stratégiai, sem taktikai értéke nem volt már a háborúnak ebben a szakaszában, azt kifejezetten a bosszúállás motiválta.
Equus
@mekkelek: aham... te összemosod Albert Schweizert Mengelével. Hm... néha néhány mondat is minősít... ebben igazad van.
mekkelek
@Equus: Olvas el amiket össze-vissza irkáltál és most is mellébeszélsz... én elmondtam amit gondoltam, te meg hullajts egy könnyet és gyújts gyertyát a hôsödnek.
Equus
@mekkelek: értem... Akaratod szerint lesz. Talán annyit még megengedsz, h... á... nem is... értelmetlen.
Vive valeque.
qxy
Láttam a riportot. Nem lennék meg lepve ha kiderűlne hogy él csak így lehetett meg menteni a börtöntől.
libellle
@Equus: Nem stimmel. Ez csak monda volt. Semmi alapja annak, hogy 150 ezer em lett volna az áldozat in Dresden. A legmagasabb szám ami a háborut követö éveket járta az 50 ezer volt. Ezt relativizálodott kb. 22-25 ezerre. 150 ezerröl sosem volt szó.
Equus
@libellle: nem vok történész (még), ezért is bizonytalan vok úgy általában a forrásokkal kapcsolatban is, de www.hirek.sk/multunk/20150213084709/Hetven-eve-bombaztak-porig-Drezdat.html
Equus
@libellle: Drezda bombázására a második világháborúban több alkalommal került sor 1944 őszétől kezdve a brit és az amerikai légierő által. Különösen ismertté vált az 1945. február 13–15. közötti négy támadáshullám. Az áldozatok pontos száma nem ismert a legtöbb hivatalos kutatás 135 000 és 200 000 körülire teszi. A legújabb 2009-ben felfedezett dokumentum 80.000-100.000 név szerint bejelentett eltűnt személyt jegyzett fel[1]. Hans Voight egy egy német tanár személyes visszaemlékezéseiben arról tanúskodott hogy részét képezte az áldozatok azonosítását és előkerítését végrehajtó csapatnak ő személy szerint 135.000-re tette az áldozatok számát. A Drezda Polgári Védelmének műszaki vezetője szerint 1945. május 6-án összesen 39.773 halottat azonosítottak név szerint.[2] A Drezdai bombázás egyik sajátossága hogy egyes országokban más számot tartanak "hivatalos" áldozati számnak így a 250.000 vagy annál nagyobb számok főleg jobboldali körökben illetve az angolok által használt 18.000-25.000 szám esetében is. Noha tény hogy az Angolok által használt szám eredeti dokumentumon alapul azonban azt nem vették kritika alá és nem vizsgálták meg a dokumentum kalkulációit. A kérdéses dokumentum mindössze az azonosított áldozatok ideiglenes számát tükrözi, keltezése márciusi. A bombázás számos vitát váltott ki többek között annak okán hogy Drezda nem rendelkezett potenciális katonai infrastruktúrával (mindössze a Zeiss-nek voltak optikai gyárai[3]) illetve a bombázás nem a az ipari negyedeket hanem a belvárost sújtotta.

Ezek a drezdai légitámadások éles kritikát váltottak ki a szövetséges hatalmak 1942-től kezdődően folytatott légi hadviselési gyakorlatával, különösen a brit területbombázási direktívával (Area Bombing Directive) szemben. A történészek máig vitatkoznak arról, hogy ezek a területbombázások katonailag szükségesek és célszerűek voltak-e, ill. etikailag és jogilag háborús bűnként értékelhetőek-e. (forrás: Wiki)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.