Az EU-s pénzek elapadása után új forrást akar Orbán, ezért dörgölőzik a keleti óriáshoz. Német lapok cikkeit szemlézte az MTI.

"Magyarország körüludvarolja Kínát" – ezt írják a külföldi lapok a kínai miniszterelnök látogatásáról
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A Süddeutsche Zeitung című liberális német lap, a Handelsblatt című üzleti lap és a Spiegel Online hírportál a budapesti Kína-KKE-csúcstalálkozóval kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A Süddeutsche Zeitung Kína maga alá rendeli Kelet-Európát címmel közölte az online kiadásában Daniel Brössler kommentárját, amely szerint

"Peking kihasználja az EU belső gyengeségét, hogy Európa keleti részén kiépítse hatalmát", és erre főleg "a zárt társadalmak képviselői fogékonyak, mint Orbán Viktor magyar kormányfő".

Kifejtette, hogy Peking Európa keleti részén is úgy jár el, mint Ázsiában, Afrikában vagy Latin-Amerikában, vagyis "befolyást vásárol befektetésekkel". Partnereit "kényelmes finanszírozású projektekkel csábítja", mint például a Belgrád-Budapest vasútvonal modernizációja, és ezzel nemcsak a hazai ipar felesleges kapacitásait csökkenti, hanem "új függőségeket teremt".

Hozzátette: "feltűnő", hogy mennyire fogékonyak a távol-keleti "csábító szavakra" a zárt társadalmak képviselői, akik azt gondolják, hogy nemcsak befektetőre találnak, hanem "szövetségesekre a liberális demokrácia elleni harcban".

Mindez "inkább Brüsszel problémája, mintsem Pekingé", hiszen Kína csupán kihasználja a lehetőségeket befolyásának növelésére, az EU-nak pedig "fel kell ismernie, hogy mily nagy mértékben gyengítik kifelé a belső törései és ellentmondásai" – írta a Süddeutsche Zeitung.

Függetlenedés Brüsszeltől

A Handelsblatt Kelet-Európa összebarátkozik Kínával címmel közölte szerdai számában Hans-Peter Siebenhaar írását, amely szerint Orbán Viktor számára "a szoros partneri kapcsolat Kínával nemcsak országa keleti irányú megnyitását jelenti", hanem egy "eszközt", amellyel "demonstrálni" lehet a "függetlenséget Brüsszeltől, ahol Orbán egyre inkább vitatott a jobboldali populista irányvonala miatt".

Az üzleti lap szerzője hozzátette, hogy

"Orbán eddig az EU-s pénzekre volt utalva", és "attól tart, hogy antidemokratikus irányvonala miatt az EU megvonja a támogatásokat".

A Spiegel Online Kelet-Európa hódol Pekingnek – és milliárdokat remél címmel közölte Keno Verseck írását, aki kiemelte, hogy Magyarország a Kínát "leghevesebben körüludvarló kelet-európai országok közé tartozik", és Orbán Viktor a keleti nyitás politikájával új pénzügyi forrásokat és piacokat akar megnyitni Oroszországban, Kínában és Közép-Ázsiában, hogy így ellensúlyozza az uniós támogatások 2020-tól várható csökkenését.

Az ország ezzel jelzi, hogy "van élet az EU-n kívül", azonban Peking szerepvállalása a térségben nem annyira jelentős, mint amilyennek látszik, a hivatalos adatok szerint Kína 6-8 milliárd dollárt fektetett be a régióban, míg Németországban csak 2016-ban 12 milliárd eurót – írta a Spiegel Online szerzője.

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Shikari: mindezzel csak egy baj van. Ez kimondottan "bolseviki" hozzáállás.Mi lenne az a józan belátás és gondolkodás?, amit nekem, mint "kisebbségnek" el kellene fogadnom? Hagynom kellene netán, hogy orbán gondolkodjon helyettem?Ti már úgy is vagytok elegen!,akik helyett orbán gondolkodik, minek kellenék én oda?Én ettől szuverénebb embernek tartom magam, önálló gondolkodással, ami ugye tudod, hogy az Ember sajátja.
kokopelli
@anka: Emlékszem 2010 nov.-ben először ment a ferdeszeműekhez a délkelet
ázsiai Viktort,és elmesélte akkor,hogy mi nem állunk messze a kínai etnikum-
hoz,mivel a hunokkal vagyunk szegről-végről tesók!
Az "atv"-ben elmondta egy nagyon csinos fiatal etnográfus,hogy a kínai "nagy fal"
tk. a hunokhoz hasonló nomád-rabló népek ellen épült! A csuti is belelép minden
kocsonyástányérba a padlón,ha kimegy a "Speiz"-ba egyet hozni!
...miért is ne lehetne az egykori majdnem tesóktól pár milliárdot kölcsönkérni,lehet
hogy habokra!? ;-)
kereső
@Shikari: 08:12, mivel nem tudom,hogy mire alapozva irtad,hogy a németeknek kezd elegük lenni a betolakakodókból, ezért csak a szeptember 24.-i válassztási eredményeket tudom idehozni:Az első, nem végleges adatok szerint a németek a következő képpen szavaztak 2017 szeptember 24,.-én:

- CDU/CSU: 33%

- SPD: 20,5%

- Linke: 9,2%

- Grüne (zöldek): 8.9%

- FDP: 10,7%

- AFD: 12,6%

- Egyéb: 5%

A részvételi arány 76,2% volt, ami lényegesen magasabb volt a a 2013-as 71,5%-nál.

A kimondottan bevándorlásellenes párt Afd eredménye nem azt mutatja,hogy a németeknek elegük van Merkelből,és hagyják,hogy Ő gondolkodjon helyettük, hanem inkább azt mutatja,hogy egyetértenek vele. A Paksot ellenzők száma Magyarországon a felnőtt népesség körében 70-75 % között mozog.Ennyi támogatója nincs a orbán/fidesznek.Ezt az adatot légy szives fogadd el,mert azok mérték fel, akik rendre a fidesz magas arányú vezetését mutatják ki közvéleménykutatási eredményeikben.Tehát,hol is a többség? Ezzel a döntéssel orbán szembe megy azemberek!akaratával,mind amellet a paksi -hitel,és a kinai vasút rossz gazdasági döntések is, melyek nem az ország egészének érdekeit szolgálják,és akkor még finoman is fogalmaztam. Még annyit- Németországban 2016-ban csökkent az őslakosok szegénységi rátája 2015-höz képest/ugye akkor volt a nagy hullám/ 12,5%ról,12,1% -ra.Nálunk mit fog okozni a két hitel +kamatainak kifizetése?Szóval tényleg nem a saját kis agyacskádat használod,mert kritika nélkül másolod orbán véleményét.
kereső
@kereső: majd, ha független ! szakértői számokkal fogod nekem/nekünk bizonyitani!,hogy megéri paks, meg a vasút, az egész országnak akkor én is megengedem orbánnak,hogy gondolkodjon helyettem.
kokopelli
@kereső: ne vitatkozz vele!A villamosenergiától az európai politikáig minden-
ben otthon van! Fingja sincsen a német belpolitikáról,ill. arról,hogy mi a kan-
cellár ,mik a miniszterek,és mik a "Bundesländer kormányainak" a feladata,kö-
telessége és lehetősége! Ezeket az okostojásokat hívták vakamikor "politikus
csizmadíáknak"!Azt hogy a második kamara "Bundesrat" a kancellárasszhonyt
úgy leszavazhatja ahogy akarja, az sem világos nála! Az hogy a kanzellárok so-
ha nem játszhatták az "Orbánt" azt sem tudhatja! Megfizetett okos-motoros a sze-
rencsétlen! ;-)
Meg kell szokni,hogy külpolitikai analfabétákat fizet az ország mezitlábas minden
politikai irányzatot végigpróbált "Führer"-je! ;-)
kukac50
@durbincs: A következő Nemzedék életét nehezítik meg a rossz döntésekkel,még meg sem született, de már adóssága van Neki.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.