Végveszélybe kerülhet egy tervezett uniós szabály miatt az egykori Nyugat-Berlinben kifejlesztett török gyorsétel, a döner – írta csütörtökön a Bild című német lap.

Nekimegy az Unió a dönernek
Fotó: Pixabay

A beszámoló szerint az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi bizottsága a Zöldek és a szocialisták nyomására kezdeményezte, hogy az egészségi kockázatok miatt tiltsák meg a foszfát használatát a dönerhús-gyártásban. Amennyiben az EP elfogadja a bizottság álláspontját, az egész ágazatot végveszélybe sodró döntés születhet decemberben.

Az élelmiszeriparban széles körben alkalmazott foszfátot a vízmegkötő tulajdonsága miatt használják a dönerhús-gyártásban, az anyag nélkül kiszáradna és szétesne a nyársra rétegzett hús. Betiltásával "összeomlana a dönerhús-gyártás" – mondta a Bildnek Renate Sommer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik EP-képviselője.

Az egészségpolitikára szakosodott képviselő pánikkeltéssel vádolta a Zöldeket és a szocialistákat, és rámutatott, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) adatai alapján a foszfátbevitel napi 4200 milligrammig veszélytelen, egy adag dönerhús pedig mindössze 134 milligramm foszfátot tartalmaz.

A politikus kiemelte, hogy "az uniós állampolgárok a dönerfogyasztás révén egy év alatt legfeljebb annyi foszfátot visznek be szervezetükbe, mint amennyit másfél liter kóla elfogyasztásával".

A Bild hozzátette, hogy az EP más húskészítmények esetében 2014 óta engedélyezi a foszfát használatát, ami az jelenti, hogy az uniós parlament "diszkriminálja a dönert".

A lap szerint az EU-ban naponta 500 tonna dönerhúst értékesítenek, és ennek 80 százalékát Németországban állítják elő. Az ágazat 110 ezer embernek ad munkát.

A nyárson sült hússal töltött szendvicset a hagyomány szerint egy anatóliai bevándorló, Kadir Nurman vette fel először az étlapra a nyugat-berlini belvárosban, a Bahnhof Zoo mellett működő falatozójában 1972-ben. A hús mellett akkor még csak hagyma és saláta volt a zsömlében, de az új fejlesztés így is óriási sikert aratott, és végül a másik klasszikus berlini gyorsételnél, a curryvel és paradicsomszósszal ízesített kolbásznál – a currywurstnál – is nagyobb karriert futott be.

A Magyarországon döner kebapként is ismert szendvicsre egész iparág épült, amely törökök – illetve török bevándorlók – ellenőrzése alatt áll. A dönerrel foglalkozó európai török cégeknek külön érdekképviseletük is van, a berlini székhelyű ATDID.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
quadrocopter
Görbe uborka effektus!

Inkább azzal foglalkozzatok, hogy mikor vonjátok meg a lét a Genyó bandájától!
namihami
@surdilloFUJT: Lehet, de egy (viszonylag) ellenőrzött higiéniai és vágóhídi körülmények között készül és hasonló környezetben van megfőzve. Azt, általában, ellenőrzi a NÉHIB. Ezeket a piaci és egyéb helyeken tárolt és elkészített ""specialitásokat"" csak a hasmenés felügyeli. Ezek a török, arab és hasonló kuriózumok ezekkel a feltételekkel a legritkább esetben rendelkeznek.
Ezzel az erővel sem a párizsit, szalámit és a többi felvágottat nem lenne szabad egyáltalán élelmiszernek elfogadni.
fekete
MI az Do"no"r? El tudom kepzelni a gorog,vagy torok moslekot. Itt a tengeren tul is a Hot-Dog
arusok es a tobbi me'g a Mc0Donaldott is fekak aruljak,A legtobb szendvics arulo is,ugyan az.
A kinezetuktol is beteg az ember,nem hogy vegyen toluk valamit.
kokopelli
@namihami: én a kolbásszal nem hasonlítanám össze,mert az a hűtőből
kivéve azonnal aforró vízbe,vagy a sercegő olajba dobják!Egy cca. 15-20kg
os forgónyársat egy "dönergyárból" a helyszinre szállíttatják és azt 5-6 órán
keresztül forgatják egy szmogos belváros standján...hát memtom!
A "Gesundheitsamt" tucatnyi mérést végzett és főleg a gyerekekre tekintettel
kimondta ill. megírta a véleményét,ami átmegy a politikusokhoz,oszt annyi!
Én 20 évet dolgoztam műszaki feladatkörben az élelmezés gyári oldalán,és
a mi előírásaink olyan szigorúak voltak,hogy majd bele "rohadtunk"! ;-)
Csizmás Kond
Ez már mánia. Nem az ételt kell betiltani a néhány szarházi miatt akik a szart is eladnák, hanem amikor engedélyt adnak az élelmiszer árusításra akkor kell megnézni ki képes ehető minőség előállítására. Ez az egész csak ismét a multik kezére játszó szarháziság uniós parancsra.
A zunió nem emberbaráti hanem multibarát...nagytermelő meg rabszolga ez az elv.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.