Theresa May brit miniszterelnök közlése szerint London nem ért egyet Donald Trump amerikai elnöknek azzal a döntésével, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és áthelyezi nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe a város végső státuszáról szóló megállapodás előtt.

London sem ért egyet az amerikai döntéssel
Fotó: Youtube

Theresa May a Downing Street által szerda este közzétett állásfoglalásában leszögezte: London véleménye szerint a döntés nem használ a térségbeli békekilátásoknak. A brit miniszterelnök hangsúlyozta: kormánya nem tervezi Nagy-Britannia izraeli nagykövetségének áthelyezést Tel-Avivból.

"Régóta vallott álláspontunk Jeruzsálem státuszával kapcsolatban egyértelmű: e státuszt az izraeliek és a palesztinok közötti tárgyalásos megállapodással kell rendezni, és Jeruzsálemnek végső soron az izraeli és a palesztin állam közös fővárosává kell válnia" – áll Theresa May szerda esti nyilatkozatában.

A brit miniszterelnök hozzátette: Nagy-Britannia az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozataival összhangban Kelet-Jeruzsálemet a megszállt palesztin területek részének tekinti.

London osztja Donald Trump azon kívánságát, hogy legyen vége az izraeli-palesztin konfliktusnak, és üdvözli, hogy az amerikai elnök elkötelezte magát a tárgyalásos úton elérendő kétállami megoldás mellett. A brit kormány ugyanakkor arra biztatja az Egyesült Államokat, hogy "ezek után" álljon elő részletes javaslatokkal az izraeli-palesztin rendezésre – fogalmaz szerdai nyilatkozatában Theresa May.

Hozzátette: a siker legjobb esélyét az kínálja, ha a békefolyamat erőszakcselekményektől mentesen zajlik, ezért London együttműködésre szólítja fel az összes érintettet a nyugalom megőrzése érdekében.

Az Amnesty International szerda este Londonban közzétett elítélő nyilatkozata szerint Donald Trump kormányának "felelőtlen és provokatív döntése" tovább rontja a palesztin nép emberi jogi helyzetét, és valószínűsíthetően felszítja az indulatokat az egész térségben.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szerint az amerikai elnök ismét megmutatta, hogy "milyen kirívó módon nem érdekli" a nemzetközi jog érvényesülése.

A nemzetközi konszenzus az – és ebbe beletartoznak a Biztonsági tanács határozatai is –, hogy Izrael törvénysértő módon annektálta Kelet-Jeruzsálemet. A szerdán bejelentett döntéssel az Egyesült Államok megsérti azon saját nemzetközi jogi kötelezettségeit is, amelyek tiltják törvénysértő helyzetek elismerését vagy elősegítését, és előírják a Genfi Konvenciók tiszteletben tartását – áll az Amnesty International szerda esti londoni közleményében.

A szervezet hangsúlyozza, hogy a világ egyetlen országa sem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását. Washington döntése nemcsak a nemzetközi jog érvényesülését gyengíti, de azt is mutatja, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a palesztinok által az izraeli annexiós politika révén elszenvedett tömeges emberi jogsértéseket – áll az Amnesty International állásfoglalásában.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.