Mintegy 45 ezren vonulhattak utcára csütörtökön Brüsszelben Katalónia elszakadását követelve. A tömegben a volt tartományi elnök Carles Puigdemont is felszólalt.

Rendőrségi becslések szerint mintegy 45 ezren vonultak utcára csütörtökön a belga fővárosban Katalónia elszakadását követelve.

Az "Ébredj, Európa! Álljunk ki a demokráciáért!" jelmondattal meghirdetett felvonulás résztvevői az októberben leváltott katalán kormány melletti támogatásukat fejezték ki. Carles Puigdemont menesztett elnök és volt kabinetjének négy tagja október vége óta Brüsszelben tartózkodik.

Közel 45 ezren tüntettek Katalónia függetlenségéért Brüsszelben

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A demonstrációt szervező katalán függetlenségpárti csoportok előzőleg azt közölték, nagyjából 16-17 ezer embert várnak az északkelet-spanyolországi tartományból, akiknek a többsége autóval érkezik, de ezrek jönnek busszal, repülőgéppel és vonattal is. A Katalán Nemzetgyűlés (ANC) és az Ómnium Cultural nevű civil szervezetek öt repülőgéppel és buszok tucatjaival szállították a tüntetőket Belgiumba, és még a brüsszeli repülőtérről is különbuszokat indítottak a tüntetés helyszínére.

Rengetegen katalán zászlót terítettek magukra, mások a kezükben tartották a lobogót. Az éneklő, skandáló tömegben sokan olyan európai uniós zászlót lengettek, amelyre azt írták, hogy "Szégyelljétek magatokat!".

Ez nem egy belső konfliktus, Európának szerepet kell vállalnia a megoldásban

- mondta Agusti Alcoberro, az ANC alelnöke.

"Nem hagyhatjuk magára az elnökünket, aki itt van száműzetésben" – mondta el egy tüntető. "Azért vagyunk itt, hogy folytassuk a harcot a függetlenségünkért, s a politikai foglyok szabadon engedését követeljük" – tette hozzá.

Puigdemont: demokraták vonultak utcára, nem bűnözőket védenek

A rendezvényen Puigdemont is felszólalt, arra szólítva fel az EU-t, hogy

mutasson bátorságot. (...) Európának nem szabad félni attól, hogy kiálljon a demokratikus alapértékek védelmében

- mondta el beszédében.

Láttak a világon valaha ekkora demonstrációt bűnözők védelmében?

- kérdezte a tömegtől a volt elnök, és rögtön meg is válaszolta: "nem, ezek az emberek azért vonultak utcára, mert demokraták". Hozzátette: ki kell várni a december 21-i katalóniai választásokat, és majd utána lehet folytatni a párbeszédet.

Rendbontásról nem érkeztek hírek. A brüsszeli rendőrség korábban arról számolt be, hogy szigorú biztonsági intézkedéseket rendeltek el, végig kapcsolatban voltak a szervezőkkel, és a helyszínen civil ruhás rendőrök is jelen voltak.

Egyoldalú függetlenség a spanyolok szerint

Katalónia vezetése az október eleji, alkotmányellenes névszavazás nyomán egyoldalúan kinyilvánította a tartomány függetlenségét. A spanyol hatóságok ezt követően lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt eljárást kezdeményeztek a leváltott katalán kormány és a feloszlatott barcelonai parlament elnökségének tagjaival szemben, majd európai elfogatóparancsot adtak ki Puigdemont és négy társa ellen, akik október végén Brüsszelbe utaztak, miután Madrid rendkívüli intézkedésként menesztette őket, és előrehozott helyi választásokat írt ki Katalóniában. Az elfogatóparancsot azóta visszavonták.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mirabilis
" ki kell várni a december 21-i katalóniai választásokat,"-
na ez a lényeg. Mit hoz a választás?
Jozefina
És akkor mi van??? Maradjanak a seggükön és örüljelek, hogy luk van rajta!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél