Jelentősen csökkent Németország külkereskedelmi többlete, miután az import nőtt, az export pedig a várt növekedés helyett csökkent.

Jelentősen csökkent Németország külkereskedelmi többlete októberben, miután az export növekedés helyett csökkent, az import pedig a vártnál majdnem kétszer gyorsabb ütemben bővült.

A német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett előzetes adatai szerint októberben az előző hónaphoz képest, szezonális és naptári hatással kiigazítva, a kivitel értéke 0,4 százalékkal, 107 milliárd euróra csökkent, míg a behozatalé 1,8 százalékkal, 87,2 milliárd euróra nőtt.

A kereskedelmi mérleg többlete 19,9 milliárd eurót tett ki, szemben az elemzők által várt 21,8 milliárd, illetve a szeptemberben elért 21,9 milliárd eurós szufficittel.

Elemzők arra számítottak, hogy az export értéke 1,0 százalékkal, az importé pedig 1,1 százalékkal emelkedett októberben, miután szeptemberben a kivitel értéke 0,4 százalékkal, a behozatalé pedig 1,1 százalékkal csökkent.

A kiigazítatlan adatok szerint az idei év tizedik hónapjában Németország exportja 108 milliárd eurót, importja pedig 89,1 milliárd eurót tett ki. Tavaly októberhez képest az export értéke 6,8 százalékkal, a behozatalé pedig 8,3 százalékkal nőtt. A kereskedelmi mérleg 18,9 milliárd eurós többlettel zárt, míg egy évvel korábban 18,8 milliárd euró volt a szufficit.

A folyó fizetési mérleg egyenlege 18,1 milliárd eurós többletet mutatott októberben az előző havi 25,8 milliárd euró után. Tavaly októberben 18,4 milliárd eurót tett ki a többlet.

Az idei első tíz hónap végén a német külkereskedelmi mérleg aktívuma 203,2 milliárd eurót tett ki, a folyó fizetési mérlegben pedig 201,5 milliárd eurós többlet alakult ki, csökkent az egy évvel korábbi 208,6 milliárd, illetve 209,5 milliárd euróhoz képest.

A friss adatsor, hasonlóan az októberi ipari termelés csütörtökön kiadott statisztikájához, arról tanúskodik, hogy Európa legnagyobb gazdasága gyengébben kezdte a harmadik negyedévet. Elemzők annak tudták be a gyengébb adatokat, hogy ünnepek miatti munkaszüneti napokat sok munkavállaló megtoldotta szabadságából és hosszú hétvégére ment.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Nem fognak belehalni a németek. Észre sem veszik. Kár a vinnyogás!!!
kokopelli
@Jozefina: ...észre sem venni!Nem a statisztikát nézik,hanem az árakat! ;-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél