Az olasz félsziget középső részét áradások, Észak-Olaszországot a jég sújtja, Emilia-Romagna tartományban ezer embert kellett áradás miatt evakuálni.

Északnyugat-Olaszországban a jég, az olasz félsziget középső részén a heves esőzések miatti áradások okoztak vészhelyzetet. Emilia-Romagna tartományban ezer embert evakuáltak kedden az Enza-folyó áradása miatt.

Az északnyugati Piemonte tartományban a hétvégi heves havazás után a fagyos utak okoztak gondot: a jég miatt kedden majdnem teljesen megbénult a torinói repülőtér forgalma.

Liguria és Toscana tartományt a heves esők után megáradt folyók. Mindkét tartományban kritikus a helyzet: két napja zárva tartanak az iskolák és akadozik a közlekedés. Emilia-Romagnában az Enza-folyó áradása miatt ezer embert evakuáltak. A Pó-folyó is egy métert duzzadt huszonnégy óra leforgása alatt.

Lentigione

La piazza di Lentigione ora

Velencében a tenger elöntötte a Szent Márk teret.

Ez egy korábbi kép az acqua alta-jelenségről:

Áradások és jég sújtja Olaszországot, Velencét a tenger is meglátogatta

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Abbag

Az abruzzói l'Aquila városában óránként 160 kilométer erősségű szél söpört végig. A szél miatt Firenzében is több lakóházat evakuálni kellett.

Az olasz termelői szövetségek első számításai szerint jelentős mezőgazdasági területek kerültek víz alá, és állatok pusztultak el.

Ez volt az utóbbi száz év legszárazabb és legmelegebb esztendeje Olaszországban. A félsziget több részén hónapok óta nem esett csapadék, majd a hirtelen érkezett hó és esőzések mindent elmostak magukkal. A rossz idő szerda délután éri el Olaszország középső részét, ahol máris közepes meteorológiai riasztás lépett életbe.

Az Alpokban hétvégén leesett nagy mennyiségű hó olvadásnak indult, de az előrejelzések újabb lehűlést ígérnek. A Dolomitokban, ahol a sűrű havazás miatt lezárták, majd újra megnyitották a hágókat, lavinaveszély miatt adtak ki riasztást.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia CC BY-SA 3.0/Abbag)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.