Andrej Babis új cseh kormányfő elutasítja a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztásának állandó mechanizmusát az Európai Unió tagállamai között, ahogy azt az európai menedéki rendszer (dublini szabályozás) megreformálására kidolgozott javaslat tartalmazza.

A cseh képviselőház európai ügyekkel foglalkozó bizottságának szerdai ülésén Prágában Andrej Babis felhívta Brüsszel figyelmét arra a veszélyre, hogy az ügy új feszültséget teremthet az Európai Unióban, és ennek következtében esetleg további országok válhatnának ki a szervezetből.

Az Európai Parlament javaslata (dublini szabályozás módosítására) elfogadhatatlan, mi nem értünk egyet ezzel. Kitartunk amellett, hogy a kvóták ne legyenek a javaslatban és mindent megteszünk ennek érdekében

- jelentette ki Babis a cseh parlamenti bizottságban.

Milos Zeman cseh államfő szerdán Prágában nevezte ki az Andrej Babis miniszterelnök vezette új prágai kormányt

Elutasította a kötelező bevándorlási kvótákat az új cseh kormányfő

Andrej Babis cseh miniszterelnök és Milos Zeman államfő csoportkép készítésén vesz részt a Babis vezette új cseh kormány tagjaival kinevezésük után Prágában 2017. december 13-án. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

A kormányfővel együtt 15 tagú kabinetben a miniszteri tisztségeket az októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom képviselői és párton kívüli személyiségek töltik be.

Az új kabinetben kilenc új miniszter lesz. A tárcavezetők között négy nő van. Az ANO eddigi öt minisztere marad, de ketten új tárcát kapnak: Martin Stropnicky eddigi védelmi miniszter a külügyi tárca élére kerül, míg Karla Slechtová, eddigi regionális fejlesztési miniszter a védelmi tárca irányítását veszi át. Maga az új kormányfő Andrej Babis májusig a Sobotka-kormány első elnökhelyettese és pénzügyminiszter volt. Az új pénzügyminiszter Alena Schillerová, aki eddig a tárcavezető helyettese volt. A belügyminisztériumot Lubomír Metnar fogja irányítani.

Két minisztérium – az emberi jogi és a tudományos kutatásokért felelős tárca – megszűnt.

Andrej Babi: kormányának programját január 10-én terjeszti a képviselőház elé és kér bizalmat a kabinet számára

A bizalmi szavazás kimenetele egyelőre nagyon bizonytalan, mert eddig majdnem minden parlamenti párt elutasította, hogy kormánykoalícióra lépjen az ANO-val. Ennek alapvető oka, hogy Andrej Babist az EU-támogatásokkal való visszaéléssel vádolja a cseh rendőrség, s ezért bűnügyi eljárás fenyegeti. Megindításához szükséges, hogy a parlamenti alsóház megfossza Babist képviselői mentességétől. A választások előtt, szeptemberben, a képviselőház már egyszer kiadta Babist a rendőrségnek.

Októberben Babis újra képviselői mandátumot szerzett, s ezzel mentessége is megújult, így az eljárás felújításához további parlamenti döntésre van szükség.

Milos Zeman közölte: amennyiben a kormány januárban nem kapna bizalmat, akkor a második kormányalakítási kísérlettel újra Andrej Babist bízza meg, de több időt ad neki, mint az első körben. Az államfő ugyanakkor a beruházások növelésére bíztatta az új kormányt.

Aktívabbnak kell lennünk Európában, mint eddig

– jelentette ki a kormány kinevezése után Andrej Babis. Hozzátette, hogy kormánya a cseh nemzeti érdekek érvényesítését kiemelt fontosságúnak tartja.

Minden erőnkkel aktívan harcolnunk kell az illegális migráció ellen és az ország lakossága biztonságának megerősítése érdekében

– szögezte le.

Rámutatott, hogy Csehország a világ egyik legkevésbé eladósodott országa és a hatodik legbiztonságosabb ország.

'"Meggyőződésem, hogy az új kormány egy egységes csapatként fog dolgozni" – hangsúlyozta . Megjegyezte: ő a többségi választási rendszer híve, mert az egyszínű kormányok hatékonyabban tudnak dolgozni, mint a vitáktól általában terhes koalíciós kabinetek.

Az előrehozott választás sem kizárható a cseh sajtó szerint

A cseh sajtó nagy része arra számít, hogy az Andrej Babis vezette kormány januárban nem kap bizalmat a párlamentben és egy második kormányalakítási kísérletre is szükség lesz, sőt az előrehozott választás sem kizárható.

Milos Zeman úgy látja, hogy a parlamenti pártok közül néhány hajlik arra, hogy a második körben megállapodjon az ANO-val a kormányzati együttműködésről. Eddig csak a kommunista párt jelezte, hogy bizonyos feltételek mellett megtűri a Babis-kabinetet. A Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom az egyetlen amely hajlandó lett volna koalícióra lépni az ANO-val, de azt Babisék elutasították. A migráció és EU-ellenes SPD-t a cseh sajtó szélsőségesnek tartja.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
..."Elutasította a kötelező bevándorlási kvótákat az új cseh kormányfő"...

támadják is rendesen...
Jozefina
Ez a Babis is mint az ördőg!!! Kinézetre!!! Ám úgy látszik, hogy lassan kiderül, hogy másképp is!!!
durbincs
@Jozefina: Junkertatát ,meg a muttit se rajzolják be a mesekönyvekbe ?
a Dőre liberálisokról ne is beszéljünk?
azok meg oly zsírosak, hogy ép ember zacskó savanyúság nélkül rájuk sem nézhet ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél