Közel kétszáz utcát neveztek át Isztambulban, mivel a tavalyi puccskísérlet szellemi atyjának tartott Fethullah Gülenre utalónak tűntek. Hakan Sükür neve is eltűnt. Jó pár utcanév azért tűnt el, mert erkölcstelennek nyilvánították.

Isztambul nagyvárosi tanácsa csütörtökön megváltoztatta 192 út és utca nevét, mivel azok vagy valamilyen módon a tavalyi katonai puccskísérlettel vádolt gülenista mozgalomra utalnak vagy egyszerűen csak "értelmetlenek, nevetségesek és erkölcstelenek" – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Közel kétszáz utcát neveztek át Isztambulban, mert Gülenre utaltak

Fotó: pixabay.com CCO

A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi hálózatát teszi felelőssé a tavaly júliusi incidensért, Gülen ugyanakkor következetesen tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez. A hivatalos török álláspont alapján a gülenisták céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az államigazgatásba.

Az átnevezést a metropolisz önkormányzatának ellenzéki tagjai is támogatták. A gülenista vonatkozású utcanevek közül több a puccskísérlet halálos áldozatainak (törökül "vértanúinak") nevét kapta.

A Gülen utat például a puccskísérlet hős katonájának tekintett Ömer Halisdemirről nevezték el. Halisdemir július 15-én Ankarában elsőként nyitott tüzet a puccsistákra. A török "gülen" szó magyar jelentése egyébként "nevető".

25 további Gülen utca szintén főként vértanúról kapta a nevét, de az egyiket – a lakosság ellenállására utalva – Feltámadás utcára nevezték át.

Lecserélték egyebek között a Paralel (párhuzamos) utca, a Zaman (idő) utca és a Sizinti (beszivárgás) utca nevét is. Ankara szerint az összeesküvők "párhuzamos államot" építettek ki Törökországon belül. A legnagyobb, időközben bezáratott, gülenista kötődésű napilap a Zaman címet viselte.

A tanács egyúttal a 112-szeres válogatott, világbajnoki bronzérmes labdarúgó, Hakan Sükür nevét is törölte az utcákról. A Gülen iránti rokonszenvét vállaló játékos maga is az Egyesült Államokban él. Az önkormányzat helyette is a puccskísérlet egyik halálos áldozatát választotta névadóként.

Mindemellett a Kandil (olajlámpás), a Harem (hárem) és a Fak utca is más nevet kapott. Az észak-iraki Kandil-hegységben található a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) milicistáinak a főhadiszállása. A törökországi kurd kisebbség függetlenségéért harcoló szeparatista PKK-t Törökország, majd az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek nyilvánította. Az utóbbi két utcanév megváltoztatását az indokolta, hogy a hárem a többnejű oszmán szultánok feleségeinek lakhelyét jelenti, a fak hangsor pedig a közönséges angol káromkodást idézi.

Még a rendszámokat is begyűjtötték

2016 augusztusában a török hatóságok országszerte begyűjtötték az összes FG betűpárost tartalmazó forgalmi rendszámot, mivel azok Fethullah Gülenre emlékeztettek. Az országos rendőrőkapitányság minden érintett azonosítót törölt a nyilvántartásból, akár magán-, akár állami tulajdonban volt a gépjármű.

2016. július 15-ének éjszakáján a puccsisták elfoglalták Ankarában a katonai főparancsnokság és az állami média, a TRT épületét, Isztambulban pedig lezárták az első Boszporusz-hidat. A katonai felkelés résztvevői páncélosokkal vonultak ki a laktanyákból, majd vadászrepülőik és helikoptereik légicsapásokat mértek a parlamentre és az országos rendőr-főkapitányságra. Recep Tayyip Erdogan államfő az utcára szólította a civil lakosságot, amely végül megakadályozta az államcsínyt. Az összecsapásokban hivatalos adatok szerint 249-en vesztették életüket, rajtuk kívül további 35 puccsista halt meg.

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.