Tarik Demirkan Törökország-szakértő szerint az Egyesült Államok nehéz helyzetbe hozta magát a Közel-Keleten az amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő múlt heti döntésével.

Szakértő: az Egyesült Államok nehéz helyzetbe került a Közel-Keleten

A Türkinfo portál főszerkesztőjét pénteken az M1 aktuális csatornán arról kérdezték, hogy Donald Trump múlt szerdán Washingtonban bejelentette, az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként és az amerikai nagykövetséget néhány éven belül Tel-Avivból oda költöztetik át. Döntése súlyos felháborodást és tüntetéshullámot váltott ki a muszlim országokban.

A szakértő azt mondta: nagyon rosszul időzített az amerikai döntés, amellyel Washington "kiszorul" a közel-keleti politikából, és Oroszország, Irán, valamint Törökország együttműködése lép a helyére.

Úgy fogalmazott: az Egyesült Államok eddigi világpolitikai lépéseivel, döntéseivel elérte, hogy az izraeli-palesztin békefolyamatban közvetítőként részt vegyen, de ezzel az "egyoldalú" lépéssel önmagát szorította ki.

Kitért arra is, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnöknek jól jött az amerikai döntés, mert a közel-keleti muzulmánok érdekében léphet fel, és ebben még belpolitikai ellenfelei is támogatják.

Úgy értékelte: az amerikai döntés ellentmond egy 1980-as ENSZ-határozatnak is, amely szerint semmilyen állam nem nyithat nagykövetséget Jeruzsálemben.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Equus
@Rockxy: :D... Erdogannak még lesz alkalma megbánni az SZ 400-asok vásárlását. Az arab kutyák meg csak addig ugatnak, amíg Samu bácsi meg nem elégeli és megrázza a láncot. Az ENSZ... Ha kell holnap új határozat születik, olyan, ami Amerikának kedvező lesz, kivéve a BT-t. Ha Amerika megvonja a támogatást, holnapra már a légkondit is kikapcsolják a székházban és lőttek a bizottságosdiknak, ide-oda röpködésnek, segélyprogiknak
Lepényleső
"Minek ment oda a bibas,tavaly is ott került nehéz helyzetbe!" ?
sokanvagyunk
Ez van, amikor az elefánt bemegy a porcelánboltba.
magyarbakancs
Trampli igazi politikai üzlet ember.
Tökéletesen hülye.
olivér
Úgy tudom,Amerika háborúi sok-sok pénzt jelentenek egyeseknek,lehet most kreálnak egy új frontot a közel-keleten(is). Kevés kivétellel eddig is így történt,kitaláltak valami ürügyet vagy csináltak egyet,azután el lehetett durrogtatni az elfekvő készleteket és megindokolni a hadiiparba öntött hitelből származó dollár csilliókat.
CsipkeRózsa
Trump a kampányban tett ígéretét betartotta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.