Az anglikán egyház hétfőn jelentette be a hírt.

Az 55 esztendős, kétgyermekes Sarah Mullally a brit főváros püspökeként az anglikán unió harmadik legmagasabb rangú vallási méltósága Canterbury és York érseke után.

London új püspöke 2001 óta áll az anglikán egyház szolgálatában, 2006-ban szerzett teológiai diplomát a University of London egyetemen, de egészen a legutóbbi időkig a brit állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) kórházi szakápolói szolgálatában is vezető tisztségeket töltött be.

Kinevezték London első női anglikán püspökét

Forrás: Wikipedia

E tevékenységéért II. Erzsébet királynő 2005-ben a lovagi cím női megfelelőjének számító, a Dame előnév viselésére feljogosító rangra emelte.

Az általános szinódus, a világszerte 77 millió hívőt számláló anglikán unió "parlamentje" 2014 novemberében hagyta jóvá véglegesen a női püspökök szolgálatát. Egy hónapra rá ki is nevezték az első anglikán női püspököt Libby Lane személyében, aki a Stockport püspöke címet vette fel.

A szabályalkotó testület nem először voksolt ebben a kérdésben: két évvel korábban minimális többséggel még elvetette a nők püspöki rangra emelését célzó reformokat.

Az ezután átdolgozott és végül elfogadott kompromisszumos reformcsomag engedményeket tartalmazott azoknak a tradicionalista egyházkerületeknek, amelyek elvetik a női püspökök szolgálatát. Ezek a közösségek kérhetik, hogy náluk férfi püspök szolgáljon, és vitás ügyekben egy újonnan életre hívott – gyakorlatilag ombudsmani hivatal formáját öltő – független döntőbizottsághoz fordulhatnak.

Női lelkészek 1994 óta szolgálhatnak az anglikán egyházban, és a szinódus már kilenc éve, 2008 júliusában – akkor még csak egy elvi jelentőségű állásfoglalás formájában – elfogadta a női püspökök szolgálatának engedélyezését. Az ügy azonban azóta is folyamatos feszültség forrása az anglikán unión belül a tradicionalisták és a reformtábor között.

Rowan Williams, az anglikán egyház előző vallási főméltósága, aki 2012 végén, tízévi szolgálat után távozott Canterbury érsekének tisztségéből, egyöntetű korabeli egyházi és sajtóvélemények szerint nem kis részben a női püspökök beiktatásának ügyében dúló belső egyházi vita miatt döntött a nyugállományba vonulás mellett.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.