Beiktatta hivatalába az új kormányt az államfő Ausztriában.

Az előrehozott választásokon győztes konzervatívok a szélsőjobboldallal léptek koalícióra, ami példátlan az Európai Unióban.

Az osztrák Néppárt és az Osztrák Szabadságpárt közös programjának része a közvetlen demokrácia fórumainak (például a civil petíciónak és a népszavazásnak) az erősítése.

Eszerint a jövőben, ha egy kérdésben összegyűlik 900 ezer aláírás, és a parlament nem támogatja az adott kezdeményezést, kötelező lesz ügydöntő népszavazásra bocsátania a kérdést – magyarázta az Osztrák Néppárt elnöke, korábbi külügyminiszter, Sebastian Kurz, aki 31 évével a világ legfiatalabb kormányfője lett.

A világ legfiatalabb kormányfője lett az osztrák miniszterelnök

A világ legfiatalabb kormányfője, Sebastian Kurz. Fotó: Dan Kitwood/Getty Images

A kancellár és szabadságpárti helyettese, Heinz-Christian Strache is kizárta, hogy Ausztria uniós tagságát népszavazásra bocsátanák. A szélsőjobb legutóbb az ezredfordulón jutott kormányzati pozícióhoz Ausztriában, és erre akkor szankciókkal válaszolt a nemzetközi közösség.

Most ők adják a belügy-, a védelmi és a külügyminisztert is, de az uniós ügyvitel egy része átkerül a kancellár felügyelete alá.

(Euronews.hu)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Majd elválik, hogy merre viszi Ausztriát??? Mennyire lesz EU-konfort a politikája??? Az FPÖ, mint partner azt gondolom nem jó választás volt a részéről!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.