Általános sztrájk bénítja kedden Belgiumot a szövetségi kormány vitatott nyugdíjpolitikája miatt, a több szektorra is kiterjedő munkabeszüntetés már reggel fennakadásokat okozott Brüsszelben és az ország más részein.

A tiltakozásokat közösen hirdette meg a három nagy belgiumi szakszervezet, a szocialista FGTB, a kereszténydemokrata CSC és a liberális CGSL, amelyek sajtóhírek szerint délelőtt tüntetést tartanak Brüsszel központjában, igazságos és méltó nyugdíjakat, illetve átlátható, kiszámítható nyugdíjrendszert követelve.

A reggel munkába, iskolába igyekvők járatkimaradásokról és késésekről számoltak be országszerte. Az állami vasúttársaság szerint a vonatközlekedésben egész nap fennakadásokra kell számítani.

A sztrájk a közlekedésen kívül más területekre is átgyűrűzhet, zavarok lehetnek a postai szolgáltatásokban, de sok tanár és egészségügyi dolgozó is munkabeszüntetéssel tiltakozhat.

A belga kormány a következő években 11 milliárd eurót akar megspórolni gazdasági és szociális reformjai révén, és egyebek között azt tervezi, hogy 2030-tól 65 évről 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt, valamint beszünteti a bérek és segélyek inflációhoz igazítását a gazdaság versenyképessége és a foglalkoztatottság növelése érdekében.

A szakszervezetek azzal vádolják a kabinetet, hogy takarékossági intézkedései aránytalanul súlyosan érintik a munkavállalókat, a közszolgáltatásokon való spórolást pedig a társadalom egésze megsínyli.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
mijalófasz van ebben az országban? csak nem felélték a gyarmatokról elrabolt javakat, és dolgozni kell? majd a migráncsok fognak dolgozni 1 euróért, a belga (olyan nincs is) meg körmötreszel...
wagabund
@Eriksson: amiért épp most tüntetnek, mert keveslik, és emelik a korhatárt...

(bezzeg az olaszoknál...a frissen megválasztott Berlusconi 59 évről 60-ra emelte a nyugdíjkorhatárt...másnap olaszország lángbaborult...)

mondom 59-ről 60 ra..Berlusconit meg elzavarták ,mint emléxel..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.