Vlagyimir Putyin és Aleksandar Vucics tárgyalnak arról, hogy Szerbia is csatlakozzon a Török Áramlat gázvezeték építéséhez.

Moszkva és Belgrád tárgyalásokat folytat arról, hogy Szerbia csatlakozzon a Török Áramlat gázvezeték építéséhez – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a szerb hivatali partnerével, Aleksandar Vuciccsal folytatott keddi moszkvai tárgyalásokat követően tartott sajtótájékoztatón.

Putyin szeretné, ha Szerbia is csatlakozna a Török Áramlat gázvezeték építéséhez

Fotó: pixabay.com CCO

Putyin elmondta, hogy Oroszország 2022-re a jelenlegi 2 millió köbméterről 3,5 millióra növelheti a Szerbiába irányuló gázexportját. Az orosz elnök nyíltnak, barátinak és produktívnak nevezte a megbeszéléseket, és említést tett arról, hogy 2018-ban lesz a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 100. évfordulója.

Vucic köszönetet mondott vendéglátójának hazája területi integritásának támogatásáért, valamint azért, hogy Belgrádnak szerinte még mindig van esélye küzdeni Koszovóért, és hogy Oroszország meghiúsította az ENSZ Biztonsági Tanácsában Szerbia népirtás miatti megbélyegzését 2015 júliusában, a srebrenicai mészárlás 20. évfordulóján.

A diplomáciai támogatásért való hála jeleként Vucic posztumusz kitűntetést nyújtott át a moszkvai szerb nagykövetségen a februárban elhunyt orosz ENSZ-nagykövet, Vitalij Csurkin özvegyének. Vucic az orosz elnöknek kijelentette, hogy Szerbia nem vezet be szankciókat Oroszország ellen.

Oroszország mindig országunk barátja volt

- mondta.

Oroszország megajándékozta Szerbiát némi hadianyaggal

A szerb államfő elmondta: bízik benne, hogy a két ország hamarosan megállapodik legkevesebb hat orosz szállítóhelikopter Belgrád általi megvásárlásáról. Szerbia orosz Buk-M1, Buk-M2 és Tunguszka légvédelmi rendszerek beszerzése iránt is érdeklődik.

A szerb légierő októberben hat orosz MiG-29-es vadászgépet kapott térítésmentesen, haditechnikai támogatásként. Moszkva emellett 30 darab T-72-es harckocsival, 30 darab BRDM-2-es kétéltű felderítő járművel ajándékozta meg Belgrádot.

A felek megelégedettségüket fejezték ki amiatt, hogy a kétoldalú kereskedelem az idei év első hónapja alatt 26,3 százalékkal bővült.

Vucic meghívta Putyint, hogy 2019-ben vegyen részt a belgrádi Szent Száva-templom átadásán. Az orosz elnök köszönetet mondott vendégének azért, hogy Belgrád központjában teret neveztek el a tavaly decemberben légi baleset szenvedett Alekszandrov katonai művészegyüttesről.

A felek miniszteri szinten aláírtak egy szerződést a nyugdíj- és segélyjogosultság kölcsönös elfogadásáról, valamint egy kormányközi nyilatkozatot az együttműködésről és a két gazdaság korszerűsítéséről.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a nap folyamán Ivica Dacic szerb első miniszterelnök-helyettest, a szerb diplomácia vezetőjét fogadta. Dacic kijelentette, hogy Belgrád minden téren fejleszteni szeretné a kapcsolatait Moszkvával.

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
hoppá... ezek mellett Szerbia uniós tagállam is szeretne lenni... na, ez még talán a felcsúti törpétől is furfangosabb töri
quadrocopter
A KGB-s keveri a fekáliát rendesen...ez az ostoba Geci csak eszköz hozzá.
Jozefina
Szerbia ne legyen EU tagállam!!! Maradjon meg putyinnak!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.