Megindította az Európai Bizottság (EB) az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben a vitatott igazságügyi reform miatt – jelentette be szerdán a brüsszeli testület.Ledobja az "atombombát" az Unió a lengyel kormányraFotó: Janek Skarzynski/AFP

Sajtótájékoztatóján Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke arról számolt be, hogy csaknem két év után szerdán megállapították: Lengyelországban egyértelműen fennáll a jogállamiság súlyos megsértésének kockázata. Mint közölte, két éven belül tizenhárom olyan törvényt fogadtak el a lengyel hatóságok, amelyek veszélyeztetik a bíróságok függetlenségét és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.

"Nagyon nehéz szívvel döntöttünk a hetes cikk szerinti eljárás megindításáról, azonban nem volt választási lehetőségünk, mivel a helyzet nem javult nyár óta, sőt tovább romlott" – fogalmazott. "Egyre mélyülnek az aggodalmaink, amelyekben számos európai és nemzetközi szervezet is osztozik" – tette hozzá.

Jelezte, hogy amennyiben az Európai Bizottság az elkövetkező három hónapban javulást tapasztal a lengyel helyzetben, kész visszavonni a javaslatot.

Ez az első alkalom, hogy valamely tagállammal szemben aktiválják az "atomfegyverként" is emlegetett, eddig példa nélküli eljárást. A szakembereket ugyanakkor nem lepte meg a bejelentés, bennfentes források ugyanis nemrég arról számoltak be, hogy Varsónak mindössze napjai vannak rá, hogy a kifogásolt intézkedések visszavonásával vagy módosításával elkerülje a szankciókkal is fenyegető eljárást.

Az eljárás szempontjából az EB javaslattevő szerepet tölt be, a tagállamok kormányait tömörítő tanács fog majd négyötödös többséggel dönteni arról, hogy fennáll-e a veszélye az uniós alapértékek csorbulásának Lengyelországban.

Timmermans kijelentette, a helyzet elemzése után arra jutottak, hogy a kifogásolt intézkedések miatt Lengyelországban már nem garantálható az alkotmányosság és a bírói függetlenség. Márpedig – mint mondta – a jogállamiság elengedhetetlen feltétele az EU-n belüli együttműködésnek, egy ilyen probléma az összes tagországot érinti, miután az unió működése és ereje éppen a bíróság előtti egyenlőségen alapul.

"Reméljük, hogy sikerül eredményes párbeszédet kialakítani. A jogállamiság helyreállítása ugyanis a lengyel nemzet, a lengyel és az uniós állampolgárok, valamint az EU egészének érdeke" – hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság emellett újabb ajánlásokat fogalmazott meg Varsó számára az úgynevezett jogállamisági mechanizmus keretében az országos igazságszolgáltatási tanácsról és a legfelsőbb bíróságról szóló jogszabállyal kapcsolatban, amelyeket pénteken a lengyel felsőház is megszavazott.

Az EB ezzel párhuzamosan az Európai Bírósághoz fordult a bíróságok szervezetéről szóló törvény miatt, s ezzel a harmadik szakaszba léptette a Lengyelország ellen emiatt júliusban megindított kötelezettségszegési eljárást. Aláhúzták: ellentétes a nemek közötti egyenlőség elvével, hogy a törvény a férfiak esetében 65, a női bírák esetében 60 évben rögzítené a kötelező nyugdíjkorhatárt.

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség, amit elemzők szinte kizártnak tartanak.

Az utóbbi időben sok bírálat érte a lengyel kormányt, elsősorban amiért szorosabb ellenőrzés alá vonták a közmédiát, korlátozták az alkotmánybíróság hatáskörét, és sokak szerint csorbítani kívánják a bíróságok függetlenségét. Varsó szerint azonban a vonatkozó törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.

Az Európai Parlament májusban határozatot fogadott el, miszerint elkezdik előkészíteni Magyarországgal szemben is a hetes cikk szerinti eljárást. Az uniós jogszabály szerint az eljárás elindítását az EU választott képviselőtestülete is kezdeményezheti.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Ezután a cigánykirály jön van egy sanda gyanúm.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
libellle
@Hellcat: Valószinü. Különösen akkor van arra esely amenyiben megvetozza az EB döntését.
quadrocopter
@Donáld Tramp: Keresd meg a trágyahal barátodat, ketten csak mentek valamire...egymással!
Jozefina
Na végre épp idelye, hogy az EU a sarkára álljon!!!
hemami
Hát... nem szégyellik a pofájukat ? Már szinte minden hozzászólás csak egymás gyalázásáról szól, megjegyzem Durbincs megjegyzései szerintem sem érthetőek, pedig eddig úgy gondoltam, hogy értelmesen gondolkodom. Már régen nem a témához szólnak hozzá, hanem egymás ekézésével vannak elfoglalva. Nagyon is unalmas már.
Pöpec
Itt van ez a román volt secus csizmás cicuka, ceasescu halála után állástalanná és hontalanná vált besúgó, aki orbán szolgálatába állt. Küldetése, hogy szétbarmolja a kormánykritikus híroldal komment szekcióját. Ez persze munkát igényel tőle, sok ideje rámegy, és választékos b@sztatásnak teszi ki magát. Hozzászólásai és hangulatjelentései után fizetik, egyszerű netkápó. Lejelent számos nicknevet, számolják a hsz-eit, és kapja a zsét.
Erre kitalálta ezt a durrbilincs nevű trollprogramot aki helyette ontja a baromságot. Nem kell személyesen itt lennie, és mégis dől a lé. A kommentelőket piszkálni is jó, ezzel elégíti ki aljas szellemi szükségleteit. orbánnak pedig ez így tökéletes.
Aki beszélget a trollprogrammal, keresi a pénzt cicusnak.
kukac50
Végre rákényszeríthetik a tagországokat, hogy igazítsák törvényeiket az uniós közös törvényekhez. Magyarország lesz a következő! Addig nem adnák uniós pénzt azoknak a tagországoknak amelyek a vállalt aláírt kötelezettségüket nem tartják be!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.