Tiltakozott például a kormányzati visszaélések ellen. A bíróság szerint viszont a pártállamot ásta alá.

Felforgató tevékenység vádjával nyolc év börtönre ítéltek kedden egy kormánykritikus bloggert Kínában.

Az Ultra Vulgar Butcher (Ultravulgár Hentes) művésznéven tevékenykedő Vu Kan aktivista ellen egy tiencsini bíróság hozta meg az ítéletet.

Vu Kan egyike azoknak az aktivistáknak és ügyvédeknek, akiket őrizetbe vettek a 2015 óta tartó, a hírügynökségek szerint a hatalmat bíráló tevékenységek ellen indított kormányzati kampány keretében. Vut 2015 májusában vették őrizetbe.

A blogger gyakran tiltakozott a Kínában meglehetősen kényes témának számító kormányzati visszaélések ellen egyaránt online felületeken és utcai tüntetések formájában.

A bíróság szerint Vu bírálta Kína politikai rendszerét az interneten, utcai performanszaival pedig felforgató tevékenységet végzett, illetve sértegette az embereket és hamis információkat terjesztett. Az ítélőszék szerint a blogger aláásta a pártállamot, meg akarta dönteni az úgynevezett szocialista rendszert Kínában, és súlyos károkat okozott az ország nemzetbiztonságában és társadalmi rendjében.

Vu az őrizetbe vétele előtt megkérdőjelezte online felületén a hatóságok verzióját arról, hogy miért lőtt le egy rendőr egy férfit Hejloncsiang tartományban 2015 májusában.

A másként gondolkodókkal szemben folytatott kormányzati fellépésben mindeddig legalább 709 aktivistát és jogvédőt vettek őrizetbe Kínában.

A blogger figyelemfelkető bejegyzésreiről volt ismert. Egy alkalommal olyan képeket tett közzé, amelyeken késeket élezett. A képekhez azt fűzte hozzá, hogy a rosszat tevő helyi tisztviselők közötti disznókat fogja a késekkel leölni.

Címlapkép: Pixabay/geralt 

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Na ittvan orban masik peldakepe.
Az elso putyin, ahol ellehetetlenitik az ellenzeket a valasztas elott, mitn nalunk a jobbikot. Megjegyzem rosszabb esetben ki is vegzik. Meglepett hogy ilyen puhapocs lett putyin.
A masik pedig Kina, ahol nyolc evre itelnek valakit mert elmondja a velemenyet. Gyonyoru vilag var rank ha egy ujabb 4 evet adunk a csuti tahonak.
Remelem Aprilisig megjon a tobbseg esze, hogy csakis a demoracia a nyero.
csa-csa
piszkosul rábacott! ott kegyetlenek a börtönök, nem wellness mit itt

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.