Nyilvános állásfoglalásra és konkrét fellépésre szólította fel Moszkva pénteken Harlem Désirt, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselőjét, miután Lettország kitoloncolt két orosz televíziós újságírót.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a tárca honlapján közölte, hogy Oroszország az EBESZ teljes jogú tagállamaként várja el Désir reagálásként megteendő lépéseit. Emlékeztetett rá, hogy az EBESZ-tisztségviselő nemrégiben Moszkvában járva kijelentette, hogy a kölcsönösség elvének alkalmazása az ehhez hasonló helyzetekben a tájékoztatási környezet kiüresedéséhez vezet.

Amennyiben ismételten elmarad az EBESZ médiaszabadság-képviselőjének operatív és világos reagálása, valamint hathatós fellépése, az azt jelenti majd, hogy a válaszintézkedéseken kívül nincs más mechanizmus, és ezt az EBESZ elismeri

- írta Zaharova.

Moszkva reagálást vár az orosz újságírók lettországi kitoloncolása miatt

Fotó: Wikipedia

Orosz sajtóbeszámolók szerint a lett hatóságok csütörtökön kiutasították Lettországból az ott schengeni munkavízummal, de magánúton tartózkodó Olga Kurlajevát, a Rosszija 24 tudósítóját, valamint két nappal korábban a férjét, Anatolij Kurlajevet, a TV Centr producerét is. A házaspár az újévi szabadságát töltötte Rigában.

Anatolij Kurlajev azt mondta, nem volt róla tudomása, hogy 2015-ben kitiltották Lettországból, aminek okát nem közölték vele. Olga Kurlajeva a Rosszija 24-nek nyilatkozva kijelentette, hogy értesülései szerint Litvánia kérésére toloncolták ki Lettországból, mert korábban bíráló dokumentumfilmet készített Dalia Grybauskaite elnökről. A riporternő korábban azt is állította, a férjéhez hasonlóan azzal vádolják, hogy veszélyt jelent Lettország biztonságára.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Lehet, hogy kicsit háklis vagyok. De nekem egy Külügyminisztérium szófosónénije ne UNIFORMISban álljon ki szót vinni. Az valahogy az én gyomromnak már túlzottan snassz.
Kicsit a ""gondoskodó állam"" jut róla eszembe.
quadrocopter
@namihami: Nm titkolja a hírszerzőkhöz tartozik!
badboy
Azért a szája sarkában még ott van a gazdája sejt csoportja. Megtörölhette volna miután kilépett az elnöki dolgozóból. Ejnye-bejnye kislány!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.