Románia csupán akkor venné fontolóra, hogy Jeruzsálembe költöztesse követségét, ha újraindulnának a közel-keleti békefolyamatok.

Románia csak akkor venné fontolóra izraeli nagykövetségének áthelyezését Tel-Avivből Jeruzsálembe, ha újrakezdődnének a közel-keleti béketárgyalások, és az érintett felek közötti közvetlen tárgyalások Jeruzsálem jövőbeli státuszát illetően is eredményre vezetnének.

Románia egyelőre nem költözteti Jeruzsálembe a követségét

Fotó: pixabay.com CCO

Erről a román államfő telefonon tájékoztatta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, aki pénteken hívta fel Klaus Iohannist, hogy a két ország kapcsolatának fejlesztéséről tárgyaljanak.

Netanjahu nagyra értékelte a két ország közötti "közeli baráti viszonyt", és köszönetet mondott Romániának azért, hogy (öt másik európai uniós országhoz, köztük Magyarországhoz hasonlóan) tartózkodott azon a decemberi szavazáson, amelyen az ENSZ Közgyűlése elítélte Donald Trump amerikai elnök döntését, amellyel Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerte el. A határozatot 128 támogató és kilenc ellenszavazattal, 35 tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés.

A román államfő felidézte a szavazatmagyarázat alkalmával is felvázolt román álláspontot, miszerint az izraeli-palesztin konfliktusra csak a békében együtt élő két szomszédos állam, Izrael és Palesztina léte jelenthet méltányos, mindkét fél elvárásait összehangoló megoldást. Bukarestnek kétségei voltak afelől, hogy az ENSZ Közgyűlésének határozata előmozdítaná az érdekelt felek közötti közvetlen párbeszédet, ezért tartózkodott a voksoláson – részletezte a Netanjahu-Iohannis telefonbeszélgetésről kiadott közleményében a román elnöki hivatal.

Az izraeli külügyminiszter-helyettes december végén egy rádióinterjúban arról beszélt: Izrael legalább tíz országgal – köztük Romániával – folytat már tárgyalásokat annak lehetőségéről, hogy az Egyesült Államok példáját követve a nagykövetségüket Tel-Avivből Jeruzsálembe helyezzék át.

Az Egyesült Államok egyik fő kelet-európai szövetségesének számító Románia az elmúlt évtizedekben igyekezetet jó kapcsolatokat ápolni mind Izraellel, mind a Palesztin Hatósággal. Románia a volt kommunista államok közül az egyedüli volt, amely Izraellel sem szakította meg a diplomáciai kapcsolatokat az 1967-es hétnapos háború után.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fekete
Es ha Romania oda viszi a nagykovetse'ge't? KIt e'rdekell?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.