Horst Seehofer bajor tartományi elnök bejelentette, Bajorország szövetségre lép a közép-európai államokkal.

Bajor érdek a szövetkezés

Szövetséget hoz létre Bajorország a közép-európai államokkal – jelentette be Horst Seehofer bajor kormányfő, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke pénteken a Seeon kolostorban a CSU szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőcsoportjának és a párt vezetőinek Orbán Viktorral folytatott megbeszélése után.

Bajorország szövetségre lép a közép-európai államokkal

Horst Seehofer bajor tartományi elnök, Orbán Viktor és Alexander Dobrint, a CSU parlamenti képviselőinek vezetője Bajorországban

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Horst Seehofer a magyar kormányfővel közösen tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy személyesen vezeti a Bajorország és a közép-európai országok együttműködésének további erősítését célzó kezdeményezést.

Rámutatott, hogy Bajorország nagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolít le a visegrádi országokkal, mint Franciaországgal és Nagy-Britanniával. Ezért is "bajor érdek a kapcsolatok elmélyítése" – mondta Horst Seehofer.

Orbán "bátor szabadságharcos volt a kommunista diktatúra alatt"

Hozzátette: Bajorországot és Magyarországot "barátság és tisztelet köti össze, ezért hívtuk meg ismét barátunkat, Orbán Viktort". Mint mondta, a magyar kormányfő "bátor szabadságharcos volt a kommunista diktatúra alatt", országa lakosságának támogatását többször is elnyerte demokratikus választáson, méghozzá "meggyőző módon", és "nagyon sikeresen" mozdítja elő Magyarország fejlődését.

Horst Seehofer leszögezte: Orbán Viktor "kétségtelenül a jogállamiság talaján áll".

Elmondta, hogy a CSU vezetői és Bundestag-képviselői "nagyon jó, őszinte és nyílt" megbeszélést folytattak Orbán Viktorral. "Sok-sok gondolatot adtunk át kölcsönösen egymásnak a további munkához" – fogalmazott.

Horst Seehofer kiemelte, hogy az Európai Unió jövőjének formálásában és a kétoldalú kapcsolatokban is hatalmas feladatok következnek, amelyeket csak közösen lehet megoldani, ezért tovább kell folytatni a bajor-magyar párbeszédet.

Dobrint szerint Magyarország  a jogállamiságnak megfelelően tevékenykedik

Alexander Dobrindt, a CSU Bundestag-képviselőinek vezetője hangsúlyozta: "tudjuk, hogy Magyarország a jogállamiságnak megfelelően tevékenykedik a külső határok védelmében". Hozzátette, hogy Magyarország az EU, a schengeni övezet és a NATO tagjaként "fontos tárgyalópartner a stratégiai kérdésekben európai szinten".

Hozzátette, hogy szolidaritást kell tanúsítani a válságövezetek azon térségeinek újjáépítésben, amelyeken helyreállt a béke, és ebben a kérdésben Németország és Magyarország azonos álláspontot foglal el. Mindkét ország azt vallja, hogy humanitárius segítséggel és újjáépítési támogatással hozzá kell járulni ahhoz, hogy újrainduljon az élet ezeken a vidékeken.

Alexander Dobrindt a találkozón megtárgyalt gazdasági kérdésekről szólva rámutatott, hogy a magyar gazdaság növekedése meghaladja az uniós átlagot, amiben a Magyarországon tevékenykedő német és bajor vállalatoknak is van szerepük. Hangsúlyozta, hogy nemcsak Bajorország, hanem egész Németország számára is kiemelten fontos a visegrádi térség. Németország jóval nagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolít le a visegrádi államokkal, mint Franciaországgal. A CSU továbbra is ennek a "növekedést ígérő partnerségnek" a fejlesztésére törekszik – mondta Alexander Dobrindt, intenzívnek és sikeresnek nevezve az Orbán Viktorral folytatott megbeszélést.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán)

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Hipp,hipp hurrá! Lehetek német-magyar kettős állampolgár? Kiegészítik a nyugdíjamat a német nyugdíjnak megfelelően? Szavazhatok? Jó,utóbbiról lemondok!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gulyasgyula
@gulyasgyula: @troppauerhumer: ...Ha nem tudsz személyeskedés nélkül írni akkor írj a REPEDT SARKÚ VÉRBAJOS JÓ KURVA ANYÁDNAK aki szemedbe fingotta a púdert meg rászoktatott a tejre ..Minden 10 oldalon van egy kis 48 kg köcsög aki attól érzi magát nagynak ha egy hülye név mögé bújva személyeskedhet ..Különben az utcára se mer kimenni sötétedés után ,,Mocskos kis féreg ..Bazd szájba a vérbajos kúrva anyádat ..
kokopelli
@Nessy: Nincsen kettős,csak sumákkal,ahogy a törökök is teszik! Felveszik a németet,
leadják tartózkodásit meg a török útlevelet,amit a német ügyintéző elküld a követségre.
A török meg elhozza a követségről a török papírjait,meg az útlevelét!
kokopelli
@papa.49: A Bundestag fujja a passzátszelet! A Dobrint nevű barom miért nem
arról beszélt,hogy a "magyar autósokat" is kasszához akarja kérni az "autópálya
vignyettával,úgy hogy a németek is fizetnek,de azok visszakapják a lóvét! Több-
ször helyreigazította őt a Bundestag (Parlament) is meg az EU is!! A CDU leveri
a CSU-t mint a vak a poharat! A F.J Strauß forog a sírjában ezektől a barmoktól!
papa.49
@kokopelli: Erre gondoltam én is seggbe rúgják a ,,kdnp. jüket oszt. jónapot !!!
kokopelli
@papa.49: ...az egész CSU ,csak a háború utáni zonapolitika miatt lett Párt!
A Bundestg-ban is megpróbálják kiizzadni,hogy külön block legyen! A régi bajor
származású oldala megpróbált a "frankokkal",a "bajor schwabokkal", a "pfalzi-
akkal"(Trump család gyökerei) valahogy kijönni, de az abszolút vezetést nem
akarják a többiek tovább akceptálni! A Republik-on belűl is elegük van a többiek-
nek a "bajor ki,ha én nem"-ből!
kokopelli
@papa.49: ..ha megkérdeznék a Seehofer-t,hogy mi M.o. fővárosa,biztos
Bukarestet mondana,mint a legtöbb német!Talán a würtenbergi elüldözött
schwábok öregjei tudnák kapásból megmondani! ;-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.