Január 24-re halasztotta hétfőn egy isztambuli bíróság az ítélethirdetést abban a perben, amely elsősorban az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjai ellen folyik a 2016. január 12-én a Sultanahmet téren végrehajtott merénylet ügyében.

A merénylet halálos áldozatai német turisták voltak. A per 26 vádlottjából 4-en ülnek előzetes letartóztatásban. Az érintettek tagadják bűnösségüket, és szabadlábra helyezésüket kérték, de a bíróság ezt elutasította.

Ismét elhalasztották az isztambuli terrortámadás perének ítélethirdetését

Török rendőr őrködik a merénylet helyszínén. Fotó: Can Erok/Getty Image

Újra halasztottak

Az ítélethirdetés eredetileg tavaly november 20-án lett volna, de először idén január 8-ra, majd most január 24-re halasztották.

Az Anadolu török állami hírügynökség úgy tudja, hogy a vádlottak között szíriai és iraki állampolgárok is vannak. A vádirat szerint a három fő vádlottat Törökország alkotmányos rendjének megdöntésére tett kísérlettel és szándékos emberöléssel vádolják. Rájuk egyenként 13-szoros, tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kért az ügyészség.

12 német turistát ölt meg

A vád szerint az öngyilkos merényletet a Szíriából érkezett Nabil Fadli hajtotta végre. Az ott álló obeliszknél egy többségében németek alkotta turistacsoportba vegyült és működésbe hozta a testére erősített robbanószerkezetet. Tizenkét német állampolgárt megölt, 16 embert pedig megsebesített.

Ankara az Iszlám Államot teszi felelőssé a támadásért. A dzsihadisták az utóbbi két és fél évben számos öngyilkos merényletet követtek el Törökország nagyvárosaiban. Legutóbb 2016. szilveszter éjszakáján az isztambuli Reina klubban gépkarabéllyal nyitott tüzet egy terrorista az ünneplőkre. A támadásban 39 ember halt meg, 69 pedig megsebesült.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2020. February 20., 06:30
Ma kezdődik a mohácsi busójárás
Nagyvilág - 2020. February 20., 06:27
Lelőttek nyolc embert a Frankfurt melletti városban