Az autonómia alkotmányellenes, elfogadhatatlan és nem lehet alku tárgya – szögezte le Liviu Dragnea, a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfőn.

A vezető román kormánypárt szerint elfogadhatatlan az erdélyi magyar autonómia
Kolozsvár – fotó: Pixabay

A pártelnököt a PSD végrehajtó bizottságának ülése után újságírók kérdezték az erdélyi magyar pártvezetők aznapi közös nyilatkozatáról, melyben megerősítették az erdélyi magyarság negyed évszázada megfogalmazott autonómiaigényét.

Arra a kérdésre, hogy miként befolyásolhatja az autonómia ügyében fennálló véleménykülönbség a PSD és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közötti parlamenti együttműködést, Liviu Dragnea azt mondta: ez az együttműködés csak bizonyos konkrét törvénytervezetekre terjed ki. Megjegyezte: még koalíciós partnerével, a liberális ALDE-val sem teljes a nézetazonosság, és együtt tudnak működni annak ellenére, hogy egy-két kérdésben álláspontjuk szöges ellentétben van egymással.

Korábban a legnagyobb román ellenzéki párt, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban is elutasította az erdélyi magyar pártok által megfogalmazott autonómiakövetelést.

Hétfőn a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke közös állásfoglalásban erősítette meg Kolozsváron az erdélyi magyarság negyed évszázada megfogalmazott autonómiaigényét. A közösségi autonómiák megteremtéséhez az erdélyi magyar politikai alakulatok vezetői a román többség támogatását kérték.

"Száz évvel a gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltak után készek vagyunk egy új kezdetre: az ország fejlődése, a közös jövőnk érdekében találjunk együtt megoldásokat a közösségeinket megosztó kérdésekre. Céljaink nem sértik a románok jogait, de azt is tudjuk, hogy törekvéseinket csakis a többség támogatásával tudjuk megvalósítani – ehhez ajánlunk partnerséget, és kérünk tiszteletet"

- írta közös nyilatkozatában Kelemen Hunor az RMDSZ, Biró Zsolt, az MPP és Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ez miért meglepetés?
Nálunk melyik nemzetiség kaphatna autonómiát? És akkor ott miért várjuk el ugyanezt?
Persze, a voksok miatt kell a feléjük történő nyalás, és a kiküldött pénz miatt azok meg visszanyalnak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
Ezeknek nem autonómia kell hanem valami Csauseszku féle pali!!!
Jozefina
Egyszercsak megjelennek majd a bányászok, mint annó... aztán csinálnak autonómiát, de azt nem kéne ki provokálni!!!
glorianna
@peterkelemen: No, ez az, amit nagyon nem kellene...
Gondolkozz cseppet: ahogy itt sem mindenki fideszhívő, úgy ott is vannak teljesen normális emberek, akiknek egy kis kulturális autonómia bizony jól jönne.
Csak higgadtan...
peterkelemen
@glorianna: Megmondtam a határon túliaknak vagy befejezik és felemelik a szavukat Orbán ellen vagy nem. Nem fejezték be így ezerrel rájuk fogom uszítani a románokat.
Csizmás Kond
@peterkelemen: ...vazzzeee..neked ismét elfogyott a gyógyszered...
kukac50
A Román kormány is hozzon olyan törvényt,hogy a 7,2 millió forintot kapó templomok civil szervezeteknek fel kelljen tüntetni,hogy külföldről kapnak pénzt!
Orbán szavazatokat vásárol a Magyar adófizetők pénzén! Törvényes ez?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.