Továbbra is a munkanélküliséget tartják az ország legnagyobb problémájának a spanyolok – derült ki a spanyol társadalomkutató központ (CIS) kedden nyilvánosságra hozott felméréséből.

A megkérdezettek 66,8 százaléka szerint a magas munkanélküliség az, ami miatt a leginkább aggódni kell Spanyolországban.

A legutóbbi, novemberben közzétett hasonló kutatásban még 1,7 százalékkal kevesebben vélték így, bár már akkor is a munkanélküliség állt az első helyen ezen a listán.

A gazdasági válság óta Görögország után még mindig Spanyolországban legmagasabb a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban.

A spanyol kormány erre az évre 17,4 százalékos munkanélküliségi rátával számol, 2020-ra pedig 11,1 százalékkal, amikorra is 20 milliót meghaladó foglalkoztatottságot tűzött ki célul. Ennek eléréséhez további egymillió új munkahelyet kell teremteni.

A CIS felmérésében a válaszadók 31,7 százaléka jelölte meg második helyen az országban tapasztalható korrupciót az aggodalma forrásaként. A harmadik helyre sorolták, 28,5 százalékkal a politikusokat és a politikai pártokat.

Az ország problémáit sorrendbe állító listán negyedik lett a gazdaság, amely miatt a megkérdezettek 22,9 százaléka aggódik.

Ötödik helyre kerültek a katalán függetlenségi törekvések 16,7 százalékkal, ami 7,9 százalékos csökkenés a korábbi felméréshez képest.

Mindezt a kutatók az alkotmány 155-ös cikkének életbe léptetésével, azaz a Katalónia feletti állami irányítás átvételével, és az előrehozott választások kiírásával magyarázták.

Az első tízben helyet kapott továbbá az egészségügy, amelyet a szociális problémák, majd a munkahelyek minősége, az oktatás, és nyugdíjak miatti aggodalom követ. A terrorizmustól való félelem viszont nem szerepel a tíz fő probléma között.

A CIS-felmérés az egyik legátfogóbb kutatás, amelynek mindig nagy jelentőséget tulajdonítanak Spanyolországban.

A most nyilvánosságra hozott vizsgálatot december elején készítették, és mintegy 2500 embert kérdeztek meg az ország 253 településén.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
Orbán papíron eltüntetné a magas munkanélküliséget és megoldaná a közmunkával sec-perc alatt. Igen korrupció mindenhol van csak Spanyolországban a korruptakat elítélik ergo jogállam és demokrácia míg Magyarországon kitüntetik vagy egyszerűen elég ha letagadják. Lásd a legkoruptabb g*cit Orbán Viktort.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.