A sajtószabadság úttörőjeként említette hazája sajtóját a török elnök a "dolgozó újságírók" szerdán ünnepelt törökországi napján.

Erdogan szerint Törökország a sajtószabadság élharcosa

Fotó: Youtube

A sajtószabadság, a legújabb kommunikációs technológiák, a közösségi média és az internetes újságírás tekintetében Törökország a vezető országok között van a világon – írta Recep Tayyip Erdogan az államfői hivatal internetes oldalán közzétett szövegben.

Úgy fogalmazott: a nyilvánosságnak joga van a gyors, hiteles és pártatlan tájékoztatáshoz, és a demokráciában elengedhetetlen, hogy a média korlátozások nélkül tájékoztassa az embereket arról, hogy mi történik "országunk és a világ különböző szegleteiben".

Erdogan szerint a szabad, átlátható és tisztességes média előfeltétele egy világra nyitott társadalomnak, amely figyelemmel tudja követni venni országa és az emberiség ügyeit, hozzájuk tud szólni, és nem menekül el a tények elől.

"Annak ellenére, hogy politikai pályafutásom során a média időről időre nekem is kárt okozott, azért harcoltam és harcolok, hogy az eltérő hangok és kultúrák ki tudják fejezni magukat és nyugodtan kimondhassák gondolataikat"

- fogalmazott.

Az államfő rámutatott: "Az újságírás nemcsak a hír átadásából áll, hanem véleménynyilvánítás is. Ugyanakkor azok, akik visszaélnek a gondolati szabadságot érintő érzékenységünkkel, félretájékoztató és manipulatív hírekkel nemzetünk testvériségét és államunk egységét próbálják meg tönkretenni".

"Az a legfőbb kívánságom, hogy a dolgozó újságírók önmagukat fejlesztve és fáradozásuk érdemét elnyerve nyugodt munkakörülmények között tevékenykedhessenek"

- írta Erdogan.

Törökországban a 2016. július 15-ei puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot keretében sok újságírót is előzetes letartóztatásba helyeztek, és megannyi sajtóorgánumot bezártak terrorpropaganda vádjával.

A Die Welt című konzervatív német lap törökországi tudósítóját, Deniz Yücelt például tavaly február óta tartják fogva vádemelés nélkül. A török újságírók szakszervezete szerint összességében 165 újságírót tartanak fogva az országban.

Erdogan szavaira reagálva a török sajtótanács a Cumhuriyet című lap szerint felhívta a figyelmet arra, hogy "napról napra emelkedik a perbe fogott újságírók száma". A nem kormányzati szervezet hozzátette, január 10. nem a dolgozó újságírók napja, hanem azoké, akik többé nem dolgozhatnak.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) sajtószabadságról készített rangsorában 180 ország között Törökország a 155. helyen áll.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Még egy hülye duma!!! Ezeket összekötve kéne valahol úsztatni???!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Madácsi Pali
Vitával egymástól lopjákják a dumát. Azon csodálkozom, hogy kölcsönösen nem követelnek a másiktól szerzői jogdijat!
Peller Anikó
Igaza van az ördögánnak, ő Törökországban azt mond amit akar. És mivel szabad sajtó van, a többiek azt mondanak amit szabad.
quadrocopter
хороший товарищ Erdogan - mondta Sztálin elvtárs!

예 (igen) - mondta Kim Jung un elvtárs!
papa.49
Szerintem ezek a török, meg cigány egy szemináriumra jártak ))))))))))))))))))))
justhpeter
@papa.49: Nem csak egy szemináriumra jártak, egy szinten is vannak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.