Egy felmérés szerint a németek többsége úgy látja, Angela Merkel német kancellár nem fogja kitölteni a negyedik ciklusát.

A németek többsége szerint nem tölti ki negyedik ciklusát Angela Merkel kancellár, ha ismét megválasztják kormányfőnek – mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.

A németek többsége úgy látja, Merkel nem tölti ki a negyedik ciklusát

Fotó: wikipedia GFDL 1.2/Ralf Roletschek

A Handelsblatt című üzleti lap megbízásából készített közvélemény-kutatásban a megkérdezettek 56 százaléka nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Angela Merkel kancellár lesz-e még 2021-ben, és 38 százalék válaszolt igennel.

A többség szerint Merkel inkább hallgat a gyors döntések helyett

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének erősségeiről és gyengeségeiről alkotott választói véleményeket is vizsgáló kutatás kimutatta, hogy a németek leginkább a higgadtságát, vezetői képességeit, nemzetközi tekintélyét és állhatatosságát értékelik.

A gyengeségek között az első helyen az áll, hogy határozott döntések helyett inkább hallgat, és kivárja, hogy kibontakozzanak az adott ügy fejleményei. A megkérdezettek 23 százaléka hánytorgatta fel ezt a kancellárnak. A második helyen az "elhibázott menekültpolitika" áll, ezt 9 százalék említette, 8 százalék pedig azt vetette a szemére, hogy nem jó vezető.

Merkel a menekültválság elmélyülése óta osztja meg a németeket

A Handelsblatt a felmérés eredményeiről szóló összeállításában kiemelte, hogy Angela Merkel a migrációs válság elmélyülése óta megosztja a németeket. Ennek ellenére csaknem kétharmados, 62 százalékos egységben vallják, hogy nagy, vagy nagyon nagy szerepe van a német gazdaság fellendülésében, és csupán 4 százalék gondolja úgy, hogy Angela Merkel tevékenységétől függetlenül erőteljes a gazdasági növekedés és alacsony a munkanélküliség.

A lap hozzátette, hogy a pártelnök-kancellár pozíciója szilárd, egyik lehetséges utódjelöltnek sincs meggyőző támogatottsága. A CDU-s politikusok közül az első helyen Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter áll, aki a választók 37 százaléka szerint alkalmas a kancellári tisztségre. A második Peter Altmaier kancelláriaminiszter 31 százalékkal, a harmadik Ursula von der Leyen védelmi miniszter 28 százalékkal. A CDU fiatal nemzedékének legismertebb alakját, a kancellárétól időnként látványosan eltérő álláspontot képviselő Jens Spahn pénzügyminisztériumi államtitkárt csupán 16 százalék tartja alkalmasnak a kormányfői tisztségre.

A következő kormány legfontosabb feladata a németek legnagyobb, 17 százalékot kitevő része szerint a menekült- és a bevándorláspolitika. A második helyen – 15 százalékkal – azok állnak, akik szerint a szociálpolitikában lesz a legtöbb tennivaló. További 10 százalék szerint az a legnagyobb feladat, hogy a kormány megbízhatóan és őszintén politizáljon, és teljesítse a választási ígéreteket.

A felmérést az Infratest Dimap kutatóintézet végezte, az adatokat január 4-től 8-ig vették fel, 1012 ember megkérdezésével.

A CDU, a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a tervek szerint csütörtökön fejezi be a 2013-ban kezdett közös kormányzás folytatásáról szóló előzetes egyeztetéseket. Amennyiben a megbeszélések eredményesen zárják, elkezdődhetnek a hivatalos koalíciós tárgyalások, és ha azok is sikerre vezetnek, húsvét körül megalakulhat a következő szövetségi kormány. Ez lenne a 2005-2009-es és a 2013-2017-es ciklus után a harmadik nagykoalíció Angela Merkel vezetésével, és a negyedik Merkel-kormány.

(MTI)

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Mert a németek lassan ébredeznek. A banya meg aggódhat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
@verőce21: Semmit, vissza kell küldeni őket. Mindenki boldoguljon ott ahova születik. Akik meg kellő erőt éreznek próbálkozzanak saját erejükből.De egy kontinensre rákényszeríteni őket mint ahogy a banya és zenekara akarja - nonszensz.
verőce21
@1magyar: (15:23) Visszaszállítani a csordákat képtelenség, ezt tudja mindenki!

Idetódulni Európába, várni a segélyeket, nem kell dolgozni, csak szülni és fogyasztani! Európa pedig vegyen fel hiteleket – lehetőleg Soros bankjaitól -, hogy eltartsa a fogyasztó muszlimokat. Minél többen vannak, annál többet fogyasztanak, munka nélkül. Annál magasabb lesz a gyáriparosok és főleg a bankok nyeresége.
Ez a Soros-terv.
kokopelli
@libellle: hagyd őket a 3,14-be! Nincs fogalmuk ezekről a kérdésekről,
de abban biztosak! Már nem is válaszolok nekik,mert a fidesz-nyalonc
újsághíreket szajkózzák! Igaz,hogy a német sajtó és TV nem is foglalko-
zik M.o.-al,de az 1100 fős véleménykutatás cca,65 milliós választói kor-
osztályból az náluk mérvadó! Az anatómiailag a kort meg lehet határoz-
ni ,vagy röntgennel a legpontosabban,a nyelvezetéből a hazáját is! Az sem
zavarja őket! (Tegnap az ARD-ben,az SPD-CDU/CSU Groko még áll!;--)))
1magyar
@verőce21: Leszarom sorost és a bandáját, de nem vagyok hajlandó azért élni, dolgozni, hogy a leggazdagabbakat és a legszegényebb afrikaiakat eltartsam. Szültem saját gyereket, azért dolgoztam de más nekem ne szüljön.
verőce21
@1magyar: Erről beszélek!
Örülök, hogy megértettél.@kokopelli:
libellle
@verőce21: herzchen... Rutsch mir den Buckel runter. egyébkén sem én sem a forditom nem értette amit irtál.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél