A román miniszterelnök a magyar autonómiatörekvések kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a székely zászló mellé azokat is fellógatná, akik kirakják azokat. Az RMDSZ bocsánatkérésre szólította fel Mihai Tudosét.

A magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozata visszavonására és bocsánatkérésre kérte Mihai Tudose román miniszterelnököt Porcsalmi Bálint, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke.

Román miniszterelnök: ha a székely zászló felkerül, "ott fognak lógni mellette a felelősök is"

Fotó: Facebook/Mihai Tudose

Az egyik közösségi portálon tett román nyelvű bejegyzésében Porcsalmi Bálint felelőtlennek és a miniszterelnöki tisztséghez méltatlannak minősítette a román kormányfő szerdán késő este tett nyilatkozatát. Úgy vélte, hogy "a primitív és középkori viszonyokra jellemző" nyilatkozatával a miniszterelnök "leplezetlenül megfenyegette" a székelyföldi magyar közösséget.

A miniszterelnök vagy nem tájékozott, vagy semmit nem értett meg az RMDSZ arra vonatkozó javaslatából, hogy kezdődjön őszinte párbeszéd a románokkal az autonómiáról

- fogalmazott Porcsalmi Bálint. Hozzátette: Mihai Tudose jelezheti, hogy nem ért egyet egy nyilatkozattal vagy egy politikai projekttel,

de nem küldheti akasztófára azokat, akik nem értenek egyet vele.

A politikus arra utalt, hogy időközben a Dcnews.ro portál közzétette a miniszterelnök teljes nyilatkozatának a leiratát. Ebben azok a részek is szerepelnek, amelyek a szerda esti tévéadásban a rossz telefonkapcsolat miatt alig voltak kivehetőek. E leírás szerint a kormányfő a következőket is mondta:

Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is.

A Maszol.ro cikke szerint az ominózus mondatot így lehetett érteni először, ezt pontosították később:

Ha a székely zászló felkerül a székelyföldi intézményekre, melléjük aggatjuk a székelyeket is. Ilyen típusú autonómia a székelyek számára szóba sem jöhet.

Az MTI híre szerint a miniszterelnök azt is megemlítette, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a magyar pártok felvetését, alábecsülni sem kell, de túlságosan nagy jelentőséget sem kell tulajdonítani neki. Úgy vélte, hogy az autonómianyilatkozatnak csupán az a célja, hogy román-magyar marakodással teljen el Erdély és Románia egyesülése kinyilvánításának a centenáriumi éve.

Mihai Tudosét azzal kapcsolatban kérdezte szerdán a Realitatea hírtelevízió, hogy kedden a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös állásfoglalást írt alá az erdélyi magyar autonómiaelképzelések összehangolásáról.

(MTI, Maszol.ro)

(Címlapi kép: Facebook/Mihai Tudose)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@Shikari: Román vagy,,mint durbincs,,csizmás,,,,verőce...??
Szeparepa2
Azt próbáld meg te patkány, akkor te is fel leszel lógatva!!!
Shikari
@Clavigo: Nemzettagadó, idegenszívű, hungarofóbok nem érdekelnek!
Shikari
@Clavigo: Idegenből írogatsz, magyargyűlölő! Úgy látom, sose voltál magyar!
Jozefina
Úy gondolom, hogy más országok belügyeibe való beavatkozás, mindíg rosszat jelent!!!
Valamikor még voltak közös magyar-román kormányülések, hol Romániában, hol magyarországon. Minden úgy nézett ki, hogy jó irányban alakulnak a dolgok.
Azonban folyamatosan verni a harci dobokat, fehérkovon (semlyén) bevonulésa, és a magyar-román ellentét szítása, a folyamatos "háború", semmi jóra nem vezet. Sajnos mindezt az erdélyi magyarok fogják megszívni, pedig ők ebben egyáltalán nem hibásak!!!
Csizmás Kond
...itt úgy néz ki, hogy a román a románt pártolja...csak másnak vallja magát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél