A brit kormány szerint továbbra is érvényes Donald Trump amerikai elnök londoni meghívása. A londoni polgármester ugyanakkor elégedetten nyugtázta, hogy Trump lemondta februárra tervezett látogatását.

A Downing Street szóvivője arra reagált péntek délutáni közleményével, hogy Trump nem sokkal korábban Twitter-üzenetben jelentette be: nem vesz részt az Egyesült Államok új londoni nagykövetségének februári avatóünnepségén.

Trump azzal indokolta – hivatalosan egyébként soha be sem jelentett – februári londoni látogatásának lemondását, hogy a Barack Obama vezette előző amerikai kormányzat "bagóért" adta el a belvárosi Grosvenor Square-en lévő jelenlegi nagykövetségi épületet, és most neki kellett volna felavatnia az 1,2 milliárd dollárért felépített új diplomáciai képviseletet.

Az új amerikai nagykövetség felépítéséről valójában még Obama elődje, George W. Bush elnöki időszakában döntöttek.

Theresa May brit miniszterelnök londoni hivatalának szóvivője pénteki nyilatkozatában közölte: az amerikai elnök londoni látogatására szóló meghívást a brit kormány átadta és az amerikai fél elfogadta, tehát a meghívás érvényes. Hozzátette ugyanakkor, hogy Trump látogatásának időpontját egyelőre nem jelölték ki.

A Downing Street szóvivője szerint az Egyesült Államok az egyik legrégebbi és legmegbecsültebb szövetségese Nagy-Britanniának, a két ország erős, mély partneri kapcsolata fennmarad.

A miniszterelnöki hivatal illetékesének nyilatkozata mindazonáltal nem a februárra tervezett Trump-látogatásra, hanem az amerikai elnöknek éppen egy éve, hivatalba lépése után alig egy héttel átnyújtott, állami látogatásra szóló meghívásra vonatkozik. Trump e látogatás keretében hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként érkezne Londonba, de egyelőre ez a látogatás sincs napirenden, előkészületeiről nincsenek hírek.

Sadiq Khan, London polgármestere pénteki nyilatkozatában úgy fogalmazott: Donald Trump "a jelek szerint végre megértette annak a sok-sok londoninak az üzenetét", akik szeretik Amerikát és az amerikaiakat, de akik szerint Trump politikája és tettei homlokegyenest ellenkeznek a befogadásra, a sokszínűségre, a toleranciára épülő londoni értékrenddel.

A londoni polgármester elégedett, hogy Trump lemondta angliai látogatását

Fotó: Jack Taylor/Getty Images

Khan szerint "kétség sem fér hozzá", hogy Trump februári londoni látogatását békés, de tömeges tiltakozó megmozdulások kísérték volna. A londoni polgármester hozzátette: mindezek megerősítik, hogy mekkora hiba volt Theresa May részéről "rohanvást" állami látogatásra meghívni az amerikai elnököt.

Sadiq Khan már korábban is többször követelte Trump állami látogatásra szóló meghívásának visszavonását, legutóbb a tavalyi év végén, miután az amerikai elnök megosztotta egy szélsőségesen muszlimellenes brit szervezet – valóságtartalmában nem megerősített – videóját muszlimok által elkövetett állítólagos atrocitásokról.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

amaramaistanna
De jó lenne, ha csak fele ennyire értelmes polgármestere lenne Budapestnek!
Pálinkás Pál
"a jelek szerint végre megértette annak a sok-sok londoninak az üzenetét", akik szeretik Amerikát és az amerikaiakat, de akik szerint Trump politikája és tettei homlokegyenest ellenkeznek a befogadásra, a sokszínűségre, a toleranciára épülő londoni értékrenddel."
Ez legfeljebb ate értékrended te vagy a legjobb példa rá hogy a londoniaknak is elment az eszük!!!
Jozefina
A legjobb lenne, ha addigra már nem is ő lenne az USA elnöke!!!
papa.49
Valahogy ott se kedvelik túlságosan a tramplit, vajon miért ???
amaramaistanna
De jó lenne, ha csak fele ennyire értelmes polgármestere lenne Budapestnek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.