Több tízezren tiltakoztak szombat este Bécsben az új osztrák kormány szabadságpárti, szélsőjobboldalinak tartott tagjai ellen.

Több tízezres tömeg tiltakozott szombat este Bécsben az új osztrák kormány szélsőjobboldalinak tartott tagjai ellen, és európát arra szólították fel, hogy bojkottálják a Kurz-kormány szabadságpárti politikusait.

A rendőrség becslése szerint mintegy húszezren vettek részt a tüntetések, de a szervezők nyolcvanezresre tették a tömeget.

Több tízezren tüntettek Bécsben a szélsőségesnek tartott kormánytagok ellen

Fotó: MTI/EPA/Florian Wieser

A demonstrálók között voltak diákok, baloldali csoportok, de felvonult egy, Nagymamák a jobboldal ellen nevű csoport is. Egyes tüntetők plakátjai azt hirdették, hogy nem szabad megengedni a "náciknak", hogy kormányozzák az országot. A tüntetés idején mintegy ezer rendőr ügyelt a biztonságra, a hatóságok szerint a demonstráció békésen zajlott.

A tiltakozók arra szólították az európai kormányokat, hogy bojkottálják az új osztrák kabinetben részt vevő szélsőjobboldali szabadságpárti kormánytagokat, és ne működjenek együtt Ausztriával, amikor az év második felében átveszi az Európai Unió soros elnöki tisztét. A múlt hónapban megalakult új osztrák kormányban a Sebastian Kurz kancellár vezette konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) kisebbik koalíciós partnere a szélsőjobboldalinak tartott Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Mindkét párt az illegális migráció megfékezését és az radikális iszlamizmus elleni harcot tűzte zászlajára. Noha az FPÖ azt mondja, hogy háta mögött hagyta a pártalapítók múltját, és elítéli az antiszemitizmust, ellenlábasai továbbra is rasszizmussal és zsidóellenességgel vádolják.

Nagyon fontos, hogy az osztrák társadalom megmozduljon. Az FPÖ nemcsak populista, hanem ellensége a demokráciának

- hangoztatta a tüntetésen felszólaló Benjamin Abtan, az EGAM nevű antirasszista európai mozgalom elnöke. Idézte szónoklatában Hebert Kickl szabadságpárti belügyminiszter, aki a minap azt javasolta egy sajtótájékoztatón, hogy a menedékkérőket "koncentráltan" kellene alapellátó-központokban elhelyezni, felgyorsítandó a kérelmek elbírálását. Ausztriában ez felzúdulást keltett, mert sokan úgy gondolják, hogy a tárcavezető ezzel a náci korszak koncentrációs táboraira utalt. Kickl azonban ezt határozottan tagadta.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/EPA/Florian Wieser)

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Villon
@Csizmás Kond: Ne aggódj! Belőled már nem lehet bolondot csinálni!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@verőce21: Ugye csak viccelsz??? A vérparaszt polpottal az ügyészség élén???Ugyan áruld már el nekem a bicskei ügyészség miért nem érezte magát illetékesnek mészáros lölö egymilliárdos adóelkerülési kísérlete miatt???Az is érdekes hogy a fideszcsicskák ellen mindíg megszünteti a nyomozást az ügyészség,nem sejted miért???Tudod mindennek vége egyszer...szép pillanat lesz vezetőszáron látni a mostani narancsbagázst!!!
verőce21
@Pálinkás Pál: (15:56) Ne álmodj, ha ébren vagy Palika! :)
1magyar
Mindig a tüntetők melletti lakásba kell beköltöztetni a migránsokat és az általuk védetteket!
Pálinkás Pál
@verőce21: Nos akkor tájékozódj,...sorra borulnak majd a bilik a választásokig...
verőce21
@Pálinkás Pál: (19:03) "...sorra borulnak majd a bilik..."? - itt ezen a blogon? Sz@rt is ér az. (0-24-ben)
peterkelemen
Magyarországon már akasztanának hisz itt nemhogy szélsőségesek, de kommunisták és fasiszták kormányoznak. Nos igen ilyen az amikor egy nép bátor és nem olyan beszari, mint a magyar.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.