Ferenc pápa szerint emberi szempontból teljesen érthetőek a félelmek a bevándorlókkal szemben, ám nem szabad, hogy ez az elutasításukhoz vezessen.

Jogosak a bevándorlókkal szembeni félelmek, ennek azonban nem szabad gátolnia a befogadásukat – hangsúlyozta Ferenc pápa vasárnap a migránsok és menekültek világnapján a vatikáni Szent Péter-bazilikában bemutatott misén.

Ferenc pápa: jogosak a félelmek a bevándorlókkal szemben, de ez ne gátolja befogadásukat

Fotó: wikipedia CC BY-SA 2.0/Jeffrey Bruno

A katolikus egyházfő kijelentette, hogy a migráció miatti kétségek és félelmek emberi szempontból teljesen érthetőek, nem számítanak bűnnek. Bűn azonban, ha hagyjuk, hogy ezek a félelmek "befolyásolják döntéseinket, veszélyeztessék a másik iránti tiszteletet és jóindulatot, táplálják a gyűlöletet és elutasítást" – tette hozzá.

Kifejtette, hogy a félelem kétirányú: a helyi közösségek az érkező migránsokkal szemben a fennálló rend esetleges megzavarásától tartanak, a bevándorlók pedig a velük szembeni előítélettől, diszkriminációtól és a kudarctól félnek. Megjegyezte, hogy a félelem miatt gyakran lemondunk a másikkal való találkozásról, védekezésül "akadályokat" emelve.

Lépjünk túl félelmeinken, hogy befogadjuk és megismerjük a másikat! – mondta Ferenc pápa. Kifejtette, ehhez a bevándorlóknak tiszteletben kell tartani a befogadó országok törvényeit, kultúráját és tradícióit. Másrészt a befogadás önmagában nem elegendő, a migránsokat és menekülteket védelmezni és integrálni is kell – fűzte hozzá. Ferenc pápa beszédében a migránsok és menekültek világnapjára még augusztusban kiadott üzenetét idézte.

A misén több ezer, különböző keresztény egyházhoz tartozó migráns és menekült vett részt a világ 49 országának képviseletében, köztük nemrég érkezett migránsok és második generációs bevándorlók is voltak. A több nyelvű misén indiaiak, libanoniak, szíriaiak, mintegy 800 román, több mint 1200 ukrán, 2000 fülöp-szigeteki és kínai vett részt. Az imádságokat Nigériából, Kínából, Indiából, Szíriából, Ukrajnából és Etiópiából érkezett migránsok és menekültek olvasták fel.

Mostantól lesz menekültek világnapja

Ferenc pápa bejelentette, hogy mostantól az egyház minden év szeptemberének második vasárnapján rendezi meg a migránsok és menekültek világnapját, amely legközelebb 2019. szeptember 8-ra esik.

Az egyházfő hétfőn újabb külföldi apostoli útra indul Chilébe és Peruba. A chilei fővárosban katolikus templomok elleni támadások előzték meg az egyházfő érkezését, köztük a Santa Isabel de Hungría, vagyis a magyarországi Szent Erzsébet plébániát is felgyújtották. Ez a pápa 22. külföldi látogatása, a hatodik Latin-Amerikában.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
Feribátyó teljesen távol áll a való élettől, mit várhatunk tőle?
És nem néz jutubos videókat.

Vagy talán ez is kamuvideó?
https://youtu.be/iPR4oVDe0X0...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
"Bűn azonban, ha hagyjuk, hogy ezek a félelmek "befolyásolják döntéseinket, veszélyeztessék a másik iránti tiszteletet és jóindulatot, táplálják a gyűlöletet és elutasítást""

Ennyi!
durbincs
@F_Viktor: De maga CEU-RÁDIO adó ? nepapoljon már ?
durbincs
@Rockxy: ugyanúgy brunyál, meg kakkant csak kenetteljesen beszél közben ? tán még kúpozik is ?
ha 100 migránsal osztozna 1 retyon? és a reverendája sziná magába a terméklistát ?
akkor a St-atyát , szent áhítattal, de kíváncsian, azért csak meghallgatnám ?
RonaGyuri
Nem szeretnék tiszteletlen lenni,

de szerintem Őszentsége – legalább is ami a hazai helyzetet illeti – fordítva ül a lovon

Őszentsége Ferenc pápa „vasárnap a migránsok és menekültek világnapján a vatikáni Szent Péter-bazilikában bemutatott misén” fejtette ki véleményét. Mely szerint „érthető, ha félünk a migrációtól, … de az már bűn, ha ezek a félelmek befolyásolják döntéseinket, veszélyeztetik a másik iránti tiszteletet és jóindulatot, táplálják a gyűlöletet és elutasítást”!
Semmi kétség Őszentsége valóban bölcsen gondolja,, amit mond, azonban van ennek relevanciájával van gond Európában, Közép-Európa ezen részén biztosan. Itt a helyzet fordítva van: a gyűlölet és elutasítás táplálja a félelmeket. Sőt ami ártunk és qurmányunk tevékenységét illeti kifejezetten a gyűlölet szításáról beszélhetünk! =))
1magyar
Feri pápa: Jó példával járj elöl! Fogadd be őket Vatikánba! Utána hiteles leszel.
durbincs
@RonaGyuri: nemá mutko meg köpködte a papokat ? ennek meg most paskolgatja a farát ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél