Románia területi egysége még baráti vitában sem képezheti alku tárgyát Mihai Tudose román kormányfő szerint, aki hozzátette: a székely zászló mellé nem politikusokat akasztana, hanem az állami hatóságokra és azok mandátumaira utalt.

Románia területi egysége semmilyen szinten, még baráti vitában sem képezheti alku tárgyát, nyilatkozta hétfőn Mihai Tudose miniszterelnök a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának ülése előtt, majd hozzátette: szeretné "árnyalni" a múlt szerdán tett nyilatkozatát, ugyanis azt "rosszul értelmezték".

A román kormányfő szerint rosszul értelmezték az akasztós nyilatkozatát

Fotó: Facebook/Mihai Tudose

Nagyon világosan fenntartom véleményemet, mint román ember, hogy Románia területi egysége semmilyen szinten, még baráti vitában sem képezheti alku tárgyát. Nem lehet Románia egy részének autonómiájáról beszélni.

Amikor arról beszéltem, hogy ha a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is, akkor az állami hatóságokra utaltam, akiknek be kell tartatniuk a törvényt, és mandátumaik fognak a zászló mellett lobogni, ha nem tartják tiszteletben a törvényeket. Erről volt szó, nem politikusok akasztásáról

- nyilatkozta Tudose.

Január 10-én a kormányfő azt mondta egy televíziós interjúban az RMDSZ, az MPP és az EMNP vezetői által aláírt, az autonómiaelképzelések összehangolásáról szóló közös nyilatkozattal kapcsolatban, hogy nem kell túl nagy figyelmet szentelni a hasonló kezdeményezéseknek.

"Anélkül hogy minimalizálni vagy teljesen mellőzni próbálnám a témát, az a véleményem, hogy ebben az évben folyamatosan megpróbálnak majd piszkálni, hogy mi ugorjunk nekik, aztán meg ők nekünk, és így ez az év az egyetértés helyett a viszályok éve lesz. (...)

Nem kell figyelmen kívül hagyni a három – idézőjelesen – nagy pártot (...), nem kell mellőzni őket, de nekem miniszterelnökként ugyanaz marad a hozzáállásom, mint akkor, amikor zászlót akartak kitűzni tudom is én, milyen napon. Én akkor világosan elmondtam, ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is"

- fogalmazott Tudose a televíziós műsorban.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt nyilatkozta, hogy elvárja Tudosétól, vonja vissza azt a kijelentését, miszerint "ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is".

Mivel a kormányfőnek eddig nem voltak ilyen nyilatkozatai, az RMDSZ-elnököt bevallása szerint sokkolta, amit az autonómia kapcsán mondott.

Az Európai Unióban nem maradhat tisztségben az a miniszterelnök, aki hasonlókat mond. Nem maradhat következmények nélkül az eset, a miniszterelnök bocsánatkéréssel tartozik

- tette hozzá Kelemen.

A szövetségi elnök kifejtette továbbá, hogy az RMDSZ "semmi újat nem mondott" az autonómiaelképzelésekkel kapcsolatban, mindaz, amit megfogalmaztak az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) és a Magyar Polgári Párttal (MPP) közösen aláírt állásfoglalásban, 25 éve része a szövetség programjának.

(AGERPRES magyar hírfolyam)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.