2 milliárd forintnak megfelelő eurót kell visszafizetnie a rebellis katalán elnök, Carles Puigdemont pártjának a barcelonai bíróság ítélete értelmében. Egy 1999-2009 közt húzódó korrupciós ügyre tettek ezzel pontot.

A barcelonai bíróság hétfőn 6,6 millió euró (2 milliárd forint) visszafizetésére kötelezte Carles Puigdemont leváltott katalán elnök pártját egy 1999 és 2009 közötti korrupciós ügyben hozott ítéletében.

A jelenleg Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) nevet viselő függetlenségi párt korábban Katalán Demokratikus Konvergencia (CDC) néven működött, és irányította Katalóniát 1980-tól 2003-ig. Majd 2010-ben ismét hatalomra került.

A bíróság szerint a párt 10 év alatt mintegy 6,6 millió euró csúszópénz fejében közbeszerzési szerződésekhez juttatta a Ferrovial építővállalatot, méghozzá a barcelonai zenepalota (Palau de la Música de Barcelona) közreműködésével.

A Felix Millet, a zenepalota volt vezetője, és jobb keze, Jordi Montull 1,5 százalékos jutalékon osztoztak, míg a párt 2,5 százalékot kapott illegálisan – állapította meg a bíróság, amely ezért Milletre 9 év 8 hónapos, Montullra 7 év 6 hónapos börtönbüntetést szabott ki.

Daniel Osacar, a CDC volt pénztárnokának büntetése 4 év 5 hónap.

Mindannyiukat közpénzek hűtlen kezelése, könyvelési csalás, befolyással üzérkedés, pénzmosás és adócsalás miatt ítélték el.

Az ítélet nem jogerős.

Francesc Sanchez, a CDC-t képviselő ügyvéd a bíróságról távozóban azt mondta a sajtónak: fellebbezni fognak a döntés ellen.

Artur Mas, aki Puigdemont előtt Katalónia elnöke volt, a múlt héten mondott le a PDeCAT vezetéséről.

A párt körül az elmúlt években más korrupciós botrányok is kirobbantak: például bírósági eljárás zajlik amiatt, hogy a gyanú szerint a Teyco építőipari cég kenőpénzt, a megbízások értékének 3 százalékát fizette ki a pártnak, hogy közbeszerzéseket nyerjen 2008 és 2009 között.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.