Liviu Pop román oktatásügyi miniszter szerint nem biztos, hogy tanévkezdésig létrehozható az új katolikus iskola Marosvásárhelyen.

A miniszter egy hétfői marosvásárhelyi sajtótájékoztatón beszélt erről, miután Dorin Florea polgármesterrel, és Péter Ferenccel, a Maros megyei önkormányzat elnökével is tárgyalt. Kijelentéseit a Székelyhon.ro és a Maszol.ro portál idézte.

Liviu Pop megjegyezte: az intézmény létrehozásáról szóló törvény februárban kerül a román szenátus elé. Ezt azonban az elfogadása után meg lehet támadni az alkotmánybíróságon, és ennek következtében megtörténhet, hogy a szeptemberi tanévkezdésig nem sikerül rendezni a marosvásárhelyi iskola ügyét.

A tárcavezető azonban azt is hozzátette, hogy miniszteri rendelettel is létre lehet hozni a tanintézetet, ha a helyi önkormányzat ezt kéri, és az önkormányzat tulajdonosa vagy bérlője az iskolaépületnek. Hozzátette: erről a lehetőségről tájékoztatta Dorin Florea polgármestert, és várja a válaszát. A miniszter hangsúlyozta: a tárca mindenképpen a tanulók érdekeit tartja szem előtt. Azt is megjegyezte, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD), melyhez ő maga is tartozik, támogatja a marosvásárhelyi iskolaügy rendezését.

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 októberében kezdte vizsgálni a Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és 2017 szeptemberében vádat emelt ez ügyben Stefan Somesan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen. Az ügyészségi vizsgálatnak és az iskola létrehozásának a részleteit rögzítő tanfelügyelőségi határozat bírósági felfüggesztése vezetett oda, hogy a Római Katolikus Gimnázium a 2017-es tanévkezdéstől megszűnt önálló intézményként működni. Diákjai továbbra is ugyanabban a – római katolikus egyház tulajdonában levő – épületében kezdhették meg a tanévet, ahol korábban is tanultak, de ehhez már a magyar tannyelvű Bolyai Farkas Gimnázium biztosította a szervezeti keretet.

A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a kilátásba helyezett vétóját.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.