Benyújtja lemondását Mihai Tudose román kormányfő, miután pártja megvonta tőle a bizalmat. A háttérben a pártelnökkel való ellentéte állhat.

Benyújtja lemondását Mihai Tudose román miniszterelnök, miután pártja, a 2016 decemberi parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága hétfő esti ülésén megvonta tőle politikai támogatását.

Lemond Mihai Tudose román miniszterelnök

Fotó: Facebook/Mihai Tudose

Ezt a pártülésről távozóban maga a politikus is megerősítette.

A végrehajtó bizottságban 59-en szavaztak Tudose leváltásra, amit csak négyen elleneztek és négyen tartózkodtak. Távozáskor Tudose azt mondta: fegyelmezett tagja a PSD-nek: a párt bízta meg, az is váltja le, nem akar pártszakadást.

Tudose leszögezte: nem marad ügyvivő, a következő kormány kinevezéséig Paul Stanescu miniszterelnök-helyettest javasolják ügyvivőnek, de ezt nem biztos, hogy a jobboldali államfő elfogadja.

Elődjéhez, a tavaly júniusban leváltott Sorin Grindeanuhoz hasonlóan Tudose a párt elnökével, Liviu Dragneával került konfliktusba. A pártvezető priusza miatt nem lehetett miniszterelnök, ezért engedelmes helyetteseket keresett a kormányfői szerepre, akiket azonban eltávolított a hatalomból, amikor nyíltan szembeszálltak akaratával.

Az első nyílt konfrontáció múlt héten volt, amikor – egy pedofil rendőr miatti botrány során – Tudose lemondásra szólította fel a pártelnök egyik legközelebbi bizalmasát, Carmen Dan belügyminisztert. A Dragnea és Tudose közti feszültség azonban régebbi keletű: a kormányfő egyik legfőbb "bűne" az volt, hogy nem vállalta fel az igazságügyi reformot. A csomagot ugyanis sürgősségi kormányrendelettel szerette volna elfogadtatni a szociáldemokrata párt, de a kormányfő nem akarta magára vállalni a felelősséget, és ragaszkodott a parlamenti eljáráshoz.

A miniszterelnök lemondása a PSD politikai ellenfelét, a jobboldali Klaus Iohannis államfőt hozza helyzetbe, akit az alkotmány nem kötelez arra, hogy harmadszor is a legtöbb parlamenti mandátummal rendelkező PSD jelöltjét bízza meg kormányalakítással.

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ittott
akkor a lógatás elfeledve. a szellő sem rezdíti a zászló mellett a felelősök zokniját.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
@durbincs: Sűrűn adod bizonyítékát, hogy harcol benned az értelem és az ostobaság, és legtöbbször az utóbbi fölényeskedik! :(
desiro
@JAJMÁR: ne foglalkozz vele az anyja is hülyének tartja.
endeavor
A kinézete alapján szerintem Tudose, egyszer (vagy többször), az arcával állította meg a a helyi buszt.
Szerintem nem kellett volna.

De mégis konzekvensebb, mint a mi FASSZOPÓ miniszterelnökünk, aki addig nem mond le, míg fel nem akasztják, vagy agyon nem lövik - mert ő az utolsókig kitart a szarságai mentén.
A buta paraszt orbán csak egy striga lesz a még hátralévő rövid magyar történelemben.

Amit írtam, megírtam! Nem vonok vissza semmit! SOSEM FOGOK érte bocsánatot kérni egyetlen bíróság előtt sem senkitől, és IGEN, a TEK-esekkel is harcolni fogok, ha kell, mert durva csávó vagyok.
Csak egy golyós toll kell (a töltőtoll is jó), és mindenkit kiiktatok...
endeavor
Tesztelek.
Emlékszem, régen, amikor leírtam hogy "geci" kipontozás nélkül, törölték a hozzászólásomat.
Aztán megint leírtam, hogy "geci" kipontozás nélkül, és megint törölték az üzenetemet..
Aztán megint leírtam, és akkor úgy töröltek innen, hogy bárhonnan, bármilyen e-mail címen próbáltam bejelentkezni, nem engedték, vagyis az IP címemet blokkolták.
Most meg már jó ideje olyasmiket írok nagyon-nagyon-nagyon durván, hogy én sem hiszem el, és láss csodát, még mindig itt vagyok.
Ez hogy lehetséges?
Mi változott meg?
Az ingerküszöb?
A tűrésküszöb?
Ma már mindenki nyíltan "gecizhet".
Én már részletesen leírhatom, hogy miként iktatom ki a miniszterelnököt (ha úgy adódik).
Mi változott meg másfél év óta?
Erre van valami magyarázat?
Ugye nem az, hogy a reklámbevétel az első (mindenek felett), és mindenki azt ír, amit akar csak nőjön a látogatottság?

Tisztelt Szerkesztőség!
Szeretném megkérdezni tőletek egy releváns válaszba bízva, hogy miért engeditek meg az itteni dúlásomat?
Holnaptól, ha arról írok, hogy kell összerakni egy bombát, akkor még az is belefér? (fogalmam sincs, hogy kell összerakni egy bombát, és nem is karom megtudni, de akkor is,,),
Határ a csillagos ég?

Addig is a válaszra várva:

www.youtube.com/watch?v=Ob2PwgWjB8o
JAJMÁR
@endeavor: Jó kérdés, a válasz engem is érdekel :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.